Ministrul de Interne, Lucian Bode, atrage atenţia asupra situaţiei şcolilor, în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă în caz de incendiu

0
535
Dintr-un total de 25.539 de clădiri în care funcționează unități școlare, peste 17.500 nu au autorizație din partea inspectoratelor pentru situații de urgență în caz de incendiu, 4.171 sunt autorizate, iar alte 3.845 nu au nevoie de autorizație. De asemenea, încălzirea nu este asigurată în 574 unități școlare, vorbim de un procent de aproximativ 3,4%, a precizat marți ministrul de Interne Lucian Bode, în cadrul videoconferinței cu prefecții la care a mai participat premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, precizează edupedu.ro.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat la începutul ședinței că este „nevoie de o verificare a tuturor clădirilor în care funcţionează şcolile, acolo unde nu s-au făcut încă. Deci asta este prioritatea zero. Vreau să eliminăm din start acele pericole, acolo unde sunt probleme, să ştim exact unde sunt şcolile cu probleme şi să vedem cum putem să rezolvăm problema, situaţia”. Cîțu a mai spus că vrea ca școala să înceapă cu prezență fizică și să rămână așa. Săptămâna viitoare va avea loc o nouă ședință cu prefecții pentru a vedea cum au evoluat pregătirile pentru noul an școlar. În anul școlar trecut, peste 22.000 de clădiri de școli și grădinițe din totalul de 26.000 din România nu aveau autorizație ISU de protecție la incendiu, potrivit cifrelor calculate în baza procentelor anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la 1 februarie 2021. Acesta a spus atunci că 15% din unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a autorizațiilor, iar aproape 50% nu o necesită.