Matematicienii de aur ai Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”

0
803

Două medalii şi o menţiune au fost aduse acasă de către matematicienii craioveni, după ce timp de şase zile, în perioada 14-19 august,  au participat, la Câmpulung Muscel, la etapa finală a Concursului Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro, organizată de Societatea de Ştiinte Matematice din România (SSMR), filiala Argeş. Aflată la cea de-a VIII-a ediţie, cea mai populară tabără de matematică a devenit nu numai un proiect educaţional de tradiţie, dar şi un eveniment aşteptat cu mare drag atât de elevi, cât şi de profesori. Anul acesta au participat peste 200 de elevi, din clasele IV-XII, din întreaga ţară, Doljul fiind reprezentat de 7 olimpici, dintre care trei au fost de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”.

        olimpici5Eveniment educaţional cu tradiţie, dar şi ocazie unică de a descoperi tainele neştiute ale matematicii, tabăra le oferă participanţilor ocazia de a duce pasiunea pentru fascinanta ştiinţă a cifrelor la nivel de performanţă. Anul acesta s-a înregistrat un număr record atât de elevi (aproximativ 200), cât şi de profesori (aproximativ 50) dornici să le ofere copiilor lecţii deosebite de matematică. În cadrul acestei tabere, elevii participă atât la etapa finală a competiţiei mai sus menţionate, care are ca scop cultivarea aptitudinii elevilor de a rezolva, generaliza şi comenta problemele de matematică, dobândirea deprinderilor de exprimare corectă, în scris şi oral, şi de utilizare eficientă a calculatorului în procesul de instruire, dar şi la o serie de activităţi extraşcolare. Astfel, matematicienii de toate vârstele s-au întrecut nu numai la matematică, ci şi la şah, la pictură, la dansuri şi la diverse competiţii sportive. Elevii şi profesorii însoţitori au fost găzduiţi în căminele Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” pentru clasele VII-XII şi Colegiul Naţional Pedagogic Carol I pentru clasele IV-VI din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, tabăra fiind gratuită pentru toţi participanţii.

Două medalii şi o menţiune au ajuns la Craiova

         olimpici3Din Craiova au fost prezenţi şapte elevi, trei dintre aceştia studiind la Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova : Crăciunescu Matei ( clasa a V-a);  Crăciunescu Emanuel ( clasa a IX-a) şi  Drăghia Denisa ( clasa a X-a). Elevii au fost coordonaţi de un grup de profesori inimoşi, care fac tot efortul să menţină judeţul Dolj, în top şi pe podium la mai toate competiţiile naţionale şi internaţionale de matematică.  Ei au fost însoţiţi pe toată perioada concursului de prof. Lucian Tuţescu, de la CNFB.  Crăciunescu Emanuel  s-a întors acasă cu Premiul I şi medalie de aur, acesta obţinând un punctaj maxim la ambele probe : scrisă şi orală,  iar eleva Denisa Drăghia, Premiul II, medalie de argint. Mezinul echipajului buzeştean, elevul Crăciunescu Matei, care a participat pentru prima dată la acest concurs, s-a întors şi el cu o merituoasă  Menţiune şi cu promisiunea fermă că la ediţia viitoare îşi va doborî propriul record. „Sunt elevi foarte buni. Chiar am realizat la acest Colegiu o echipă compactă, bine structurată, cu care ne mândrim”, a spus profesorul Lucian Tuţescu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Foc de tabără şi multe alte competiţii

          olimpici1După prima zi în care elevii s-au acomodat cu locul de cazare, a venit ziua de marţi, 15 august în care au luat parte la lecţiile de pregătire predate de profesorii afiliaţi la Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Prezenţa preşedintelui SSMR, prof.dr Nicolae Radu Gologan, a fost un moment extrem de important pentru toţi participanţii. Festivitatea de deschidere a avut loc în curtea interioară a Colegiul Naţional Pedagogic Carol I, într-un cadru select şi prietenos. În cadrul ediţiei de anul acesta, pe lângă lecţiile de tip Olimpiadă Internaţională de Matematică, în cadrul activităţilor recreaţionale elevii au luat parte la diverse ateliere de programare cu premii, ateliere de dezvoltare personală, ateliere de artă, dar şi de concursuri de şah, fotbal şi tenis de masă. “În prima parte a zilei au participat la lecţii de pregătire susţinute de profesori la Colegiile Naţionale Dinicu Golescu şi Carol I, precum şi la lecţii de tip OIM (cu care participinaţii la ediţiile anterioare s-au familiarizat deja). În partea a doua a zilei, micii matematicieni au fost aşteptaţi la Atelierul LaTeX (organizat în 3 sesiuni a câte o oră fiecare), unul din cele mai aşteptate din cadrul taberei. Și cum distracţia este la fel de importantă, le-au fost pregătite elevilor o nouă surpriză: concursuri sportive de fotbal şi baschet organizate la CN Dinicu Golescu. Relaxaţi şi revigoraţi după câteva ore de mişcare, elevii au participat în cursul după-amiezii la Workshop-ul Go, susţinut de trei profesori, în cadrul căruia au descoperit informaţii inedite despre go (din istorie şi contemporaneitate), legăturile cu matematica, ştiinţa calculatoarelor, inteligenţa artificială…”, a explicat profesorul însoţitor.

Elevii şi-au demonstrat şi alte abilităţi

       olimpici4 În cea de-a treia zi de tabără, elevii au dat proba de foc la matematică, în scris, timp de trei ore, demonstrând că au făcut din această materie o pasiune, o artă am putea spune chiar, pentru unii dintre elevi, care au încercat să elaboreze soluţii interesante la problemele propuse. Au demonostrat, dacă mai era nevoie că în mod cert matematica este o disciplină fascinantă, care-ţi oferă satisfacţii pe măsura efortului depus.  După proba scrisă, au urmat inerentele emoţii ale probei orale, care a avut loc joi, 17 august. Şi de data asta, elevii au arătat o dată în plus, că matematica este un domeniu plin de farmec pe care ei  doresc să-l descopere în toată splendoarea lui. “Dacă ieri  ( n.r miercuri 16 august), elevii au susţinut proba scrisă din cadrul concursului şi s-au bucurat la finalul zilei de un foc de tabără impresionant, cea de a patra zi a evenimentului a venit cu noi surprize şi provocări. În prima parte a zilei elevii au susţinut cea de a doua probă din cadrul concursului, proba orală. După ce emoţiile examenului au fost trecute, micii matematicieni şi-au vor demonstra şi alte abilităţi în cadrul unor activităţi recreative pregătite special de către organizatori. Aşadar, în cea de a doua parte a zilei, elevii au participat la concursuri sportive – fotbal şi baschet – susţinute la Colegiul Naţional Dinicu Golescu, precum şi la Campionatul de tenis de masă de la Sala Pristavu. După workshop-ul de programare unde au fost descoperite noi valenţe ale ştiinţei calculatoarelor, copiii s-au relaxat în cadrul a trei ateliere inedite: de muzică, de artă şi de dezvoltare personală – Public Speaking. Astfel, organizatorii au dorit să le ofere copiilor o experienţă educaţională rotundă, care să cuprindă domenii diferite de cunoaştere: ştiinţifice, artistice, sportive…”,a  mai spus profesorul Lucian Tuţescu.

Premiere cu fast şi promisiuni pentru ediţia viitoare

       olimpiciVineri, 18 august, în penultima zi a Taberei Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro a avut loc premierea, un moment mult aşteptat şi încărcat de emoţii. O parte dintre olimpici se gândesc deja la ediţia de anul viitor. Emoţile au fost mari, dar şi răsplata pe măsură. „A fost o zi relaxată, o zi în care elevii s-au bucurat de pasiunea lor pentru matematică şi în care ne-au transmis şi nouă, profesorilor coordonatori, energia lor pozitivă. Festivitatea de premiere s-a desfăşura la Casa de Cultură, o clădire impozantă dar totodată caldă şi primitoare.  Sâmbătă, 19 august, a fost ziua în care elevii şi-au luat rămas bun, legând prietenii, relaţii şi colaborări viitoare. Ce pot să spun este că la finalul celor şase zile pline, această tabără de matematică a fost un succes, de care suntem mândri şi le mulţumim organizatorilor. Totodată, şi noi craiovenii, avem cu ce să ne mândrim. Cu trei elevi foarte buni la matematică şi cu un Colegiu de prestigiu, condus de o echipă managerială foarte bună. Mă refer la directorul Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti, doamna profesor Carmen Ştefănescu şi la directorul adjunct, doamna profesor Ileana Didu, care de fiecare data îi încurajează pe elevi şi susţin performanţa”, a mai spus profesorul coordonator, Lucian Tuţescu, care încearcă astfel să încurajeze câţi mai mulţi elevi să participe la acest concurs, care începe din timpul anului şi se încheie cu tabăra.

***

        Mai exact,  la acest concurs pot participa elevi din clasele IV-XII, de la şcolile din ţară şi străinătate, abonaţi ai revistei Gazeta Matematică şi ai portalului www.viitoriolimpici.ro. Pentru a putea participa la Concursul online ViitoriOlimpici.ro, concurenţii vor accesa secţiunea de înscriere şi îşi vor crea un cont. Concurenţii care au cont valid şi se autentifică în portal au acces la materialele de învăţare şi concursurile active de pe portal. În cursul lunii iunie 2016, pe baza punctajului obţinut, au fost selectaţi elevii participanţi la etapa finală a concursului – Tabăra Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro. Numele elevilor selecţionaţi pentru etapa finală au fost anunţate pe site-urile www.ssmr.ro şi www.viitoriolimpici.ro, până la finele lunii iunie.