Pleniţa, comuna cu proiecte mari

0
1359

1Primarul localităţii Pleniţa, Puiu Calafeteanu, aflat la cel de-al patrulea mandat, nu a avut mari emoţii la scrutinul din iunie. Și asta pentru că, de-a lungul celor trei mandate, edilul a punctat proiect după proiect, transformând comuna într-o comunitate unită care beneficiază acum de mai toate utilităţile moderne. Cu toate acestea, primarul susţine că mai are încă multe lucruri de făcut, iar cea mai mare ambiţie a sa este să vadă toate străzile din Pleniţa asfaltate. Ar fi, susţine Puiu Calafeteanu, o formă de respect faţă de comunitatea pe care o reprezintă şi care contribuie, cu efortul ei, la dezvoltatea acestor locuri.

Căminul Cultural, care a fost dintotodeauna un reper pentru centrul comunei Pleniţa, va fi reabilitat, modernizat şi dotat, urmând să arate la final ca unul dintre centrele civice din localităţile avansate. Licitaţia pentru execuţia de lucrări a fost programată pentru luna septembrie, după ce Compania Naţională de Investiţii, care asigură şi finanţarea acestui proiect, a făcut o nouă promisiune autorităţilor locale în acest sens. „Proiectul este puţin întârziat, în sensul că ar fi trebuit să se ţină licitaţia din luna noiembrie a anului trecut. Uite că a trecut un an şi nu s-a întâmplat acest lucru, dar acum avem promisiuni din partea dumnealor (n.r. – CNI) că licitaţia va fi organizată la sfârşitul lui septembrie”, ne-a precizat primarul Puiu Calafeteanu. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de lei şi cuprinde lucrări de reabilitare care încep de la acoperiş şi se termină cu refacerea şi dotarea interioarelor. Se va corecta inclusiv o pantă cu care a fost proiectat iniţial căminul.plenita primar

Proiect transfrontalier pentru canalul colector

Tot în luna septembrie se aşteaptă să se decidă şi soarta unui alt proiect care, dacă ar fi materializat, ar contribui mult la schimbarea lucrurilor în comună. Este vorba despre un proiect transfrontalier pe care Primăria Pleniţa vrea să îl implementeze împreună cu alte două localităţi din Bulgaria – Lom şi Ciuprene – şi prin intermediul căruia ar urma să reabiliteze canalul colector care trece prin mijlocul comunei. „Proiectul a fost depus la Călăraşi şi ar fi trebuit să fie avizat din luna martie. În luna septembrie însă autorităţile româneşti se vor întâlni cu cele bulgăreşti şi vor decide care proiecte vor fi acceptate pentru că sunt prea multe. Au fost depuse 500 de proiect transfrontaliere şi se pare că ar trebui să rămână numai 300. Noi sperăm să fie şi al nostru printre acestea”, a afirmat primarul Puiu Calafeteanu.plenita (1)

Primarul Puiu Calafeteanu îşi doreşte să asfalteze toate străzile

Comuna Pleniţa va sta bine, în următorii ani, la capitolul infrastructură. Alimentarea cu apă este asigurată de mai mulţi ani, iar acum se lucrează la reţeaua de canalizare. „Execuţia la canalizare a trecut de jumătate şi se va termina până la sfârşitul acestui an, când vom avea gata  Mai avem depus un proiect la AFIR (n.r – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) pentru extinderea canalizării. Ese vorba de încă 8 kilometri de reţea de canalizare pe care intenţionăm să o facem”, a mai spus primarul. În acest scop s-a solicitat o finanţare de 2,6 milioane de lei. Odată terminate reţelele de utilităţi, edilul Puiu Calafeteanu îşi doreşte să vadă, pe viitor, toată comuna asfaltată. ”Mi-aş dori tare mult să văd toată Pleniţa asfaltată, dar parcă am o strângere de inimă când văd cum merg treburile în ţară. În plus, proiectele europene şi-au schimbat cerinţele. Nu ţi se mai permite să asfaltezi decât dacă drumul tău iese într-un drum naţional”, a afirmat primarul Puiu Calafeteanu. Potrivit acestuia, ar fi nevoie să mai fie asfaltaţi încă 15 kilometri de drumuri care sunt acum pietruite.plenita (2)

Școlile îşi aşteaptă elevii

Toate cele cinci unităţi şcolare din Pleniţa sunt pregătite să îi întâmpine pe elevi pe data de 12 septembrie, când se va deschide noul an şcolar. Pe perioada verii, Primăria Pleniţa a deratizat şi dezinfectat toate sălile de clase şi laboratoarele şi a făcut îmbunătăţiri acolo unde a fost cazul. În aceste zile se aşteaptă şi manualele şcolare. „Toate şcolile, grădiniţa şi liceul sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. Am făcut mici reparaţii şi curăţenie generală în toate clasele”, a menţionat primarul Puiu Calafeteanu. În Pleniţa, există trei şcoli gimnaziale, cu clasele I-VIII, o grădiniţă şi Liceul Tehnologic „C. Nicolăescu-Plopşor”. Pentru că nu se pune problema spaţiilor de învăţământ, elevii au cursuri numai de dimineaţă. Fiecare şcoală are toate disciplinele acoperite, jumătate dintre cadrele didactice fiind chiar din localitate. Pentru profesorii naveşti, autorităţile locale spun că au alocat bani de la buget pentru decontarea transportului.plenita (3)

Sunt asigurate toate serviciile medicale

Locuitorii din Pleniţa au la dispoziţie patru medici de familie la care pot apela pentru consulaţii şi tratament. Toate cadrele medicale sunt din localitate şi au cabinete deschise pentru primirea pacienţilor. „Avem şi un Centru de Permanenţă, dar şi o secţie de Primiri-Urgenţe a Spitalului din Calafat, care sunt deschise permanent pentru cei care au probleme medicale ce necesită o intervenţie de urgenţă. În plus, în clădirea fostului spital, am închiriat şi nişte spaţii medicale pentru două cabinete, de ORL şi Stomatologie”, a precizat primarul din Pleniţa. De asemenea, există şi un laborator de analize, Clinica Sante, la care pacienţii pot să apeleze când au nevoie de un examen medical, fără a mai fi nevoie să se mai deplaseze la Calafat pentru a li se recolta probe de sânge, iar apoi să meargă după rezultate.plenita (4)

O comună de suporteri pentru „Victoria Pleniţa”

Echipa de fotbal „Victoria Pleniţa” este mândria localităţii. Activează în Liga 5 şi a încheiat campionatul trecut pe locul II. „Și-a reconstituit statutul conform indicaţiilor primite de AJF Dolj şi, pe 4 septembrie, când începe campionatul 2016-2017, va demara conform reglementărilor legale. Suntem foarte mândri de băieţii noştrii care au reuşit să se claseze pe o poziţie foarte bună în campionatul trecut”, a mai spus primarul Puiu Calafeateanu. Echipa „Victoria Pleniţa” se antrenează şi evoluează pe baza sportivă modernă a comunei. În incintă se află un stadion cu gazonul bine întreţinut şi vestiare pentru jucători şi arbitri. Pentru că are deja mulţi suporteri, tribunele sunt pline când „Victoria Pleniţa” are meci acasă.plenita

MARGA BULUGEAN  şi LAURA MOȚÎRLICHE