Extensivul, alternativa Craiovei pentru Liga I

0
365

CS Universitatea Craiova se va muta în Parcul Romanescu până va fi reconstruit „Ion Oblemenco”, pentru a nu fi nevoită să se mute din oraş

Sunt şanse mari ca meciul cu Petrolul să fi fost drept printre ultimele, dacă nu cumva chiar ultimul jucat pe „Ion Oblemenco” înainte de demolare. Demontarea scaunelor de pe fostul „Central” a început chiar înaintea partidei cu „lupii galbeni” şi va continua în perioada următoare. CS Universitatea Craiova se va muta în Parcul Romanescu până când va fi gata noua arenă. Inaugurat în octombrie 1967, „Centralul” din Bănie şi-a schimbat numele în „Ion Oblemenco” în 1996, după decesul legendarului fotbalist al Ştiinţei. Noul stadion va costa aproximativ 55 de milioane de euro, va avea 30.000 de locuri, va fi acoperit complet şi nu va mai avea pistă de atletism, fiind un proiect asemănător cu al arenei din Stuttgart.

Ultimele jocuri de Liga I pe „Extensiv” s-au jucat în 2008

Până atunci, echipa Craiova va evolua pe stadionul „Extensiv”, din Parcul Romanescu, care are aproximativ 7.000 de locuri. Starea acestuia nu este tocmai bună, el nemaorganizând meciuri de Liga I din 2008, când echipa lui Mititelu a evoluat acolo, fiindcă pe „Ion Oblemenco” se schimba gazonul. Arena a fost pe vremuri folosită de echipa Jiul IEELIF Craiova, apoi a fost achiziţionată de fraţii Nicu şi Eugen Mihăilescu, care au transformat Electroputere Craiova în Extensiv şi au mutat echipa din Valea Roşie în Parcul Romanescu. După desfiinţarea Extensivului, baza a fost vizitată mai mult datorită terenurilor de tenis din preajmă, nu mai puţin de două baze dedicate „sportului alb” alb fiind amenajate în apropierea stadionului de fotbal. Acum doi ani, pe „Extensiv” juca echipa CS Apă Craiova, în Liga a III-a, iar în sezonul trecut acolo a evoluat şi „satelitul” lui CSU Craiova, în Liga a IV-a. Pe arena din Parcul Romanescu s-a refugiat chiar şi prima echipă a CSU, pentru câteva antrenamente, atunci când Mititelu reuşise să reintre pe „Ion Oblemenco”.

Arena are nevoie de reparaţii şi de un gazon nou

„Extensivul” are nevoie de reparaţii consistente şi imediate pentru a reintra în circuit. Dacă la singura peluză scaunele sunt aproape inexistente, în restul arenei acestea sunt şubrede, având şanse mici să reziste la un „asalt” al fanilor din Bănie. Vestiarele sunt decente, au nevoie doar de o renovare sumară, însă gazonul trebuie înlocuit de urgenţă, fiindcă este impracticabil. După vara ploioasă de anul acesta, buruienile domină decorul, atât în împrejurimile stadionului, cât şi în tribune. Partea bună este că şi iarba a crescut din abundenţă, deşi sunt porţiuni în care lipseşte. Pe tabela de marcaj se mai zăresc urmele sezonului 2007-2008, când FCU Craiova a jucat în Parcul Romanescu.  Cartoanele pe care scria Universitatea Craiova şi cel cu stema cu leul sunt acum albe, ştergându-se parcă o dată cu echipa dusă de Mititelu spre faliment şi dezafiliere. Pe gardurile exterioare sunt încă urmele penultimului meci de Liga I jucat pe „Extensiv”, FCU Craiova – Steaua 1-2, în primăvara lui 2008. Una dintre partidele suspectate de blat de fanii olteni, ale căror ameninţări rezistă şi acum pe gardurile exterioare: „Jucaţi corect cu Steaua sau vă omorâm!”. „Pentru onoare, bateţi Steaua!”, „Nu vă predaţi cu Steaua!”. În era Mititelu însă, Craiova nu avea însă să bată vreodată echipa din Ghencea. Cel din urmă joc găzduit de Extensiv a fost FC Universitatea Craiova – Ceahlăul, scor 3-2, în urma căruia moldovenii au retrogradat, iar Buzăul, considerată atunci „satelitul” Stelei, a rămas în Liga I.

CSU nu se mută la Severin, pentru a evita greşeala fatală a lui Mititelu

Craiova se putea muta pentru o perioadă la Severin, acolo unde condiţiile arenei „Municipal” ar fi fost incomparabil mai bune, dar se mai doreşte, atât de către patronii clubului, dar şi de către autorităţi, ca Bănia să piardă din nou contactul cu fotbalul, după ce doi ani acesta practic a dispărut din oraş. În plus, se vrea evitată comparaţia cu Adrian Mititelu, care şi-a mutat echipa la Severin fiindcă Primăria nu a cedat „şantajului” său de a-l finanţa. Aceea este considerată şi acum cea mai mare greşeală făcută de Mititelu, echivalentă chiar cu falimentul sau dezafilierea echipei. Apropo de faliment, acesta a cuprins şi societatea Extensiv Com SRL, care deţine arena fraţilor Mihăilescu, aceasta fiins scoasă la vânzare pentru o sumă în jurul a 5 milioane de euro. Astfel, închirierea se va face după o negociere cu lichidatorul judiciar al firmei. Consilierii locali vor vota pe 28 august un proiect de hotărâre care urmăreşte aprobarea închirierii bazei sportive de către oraş pentru echipa de fotbal, în virtutea protocolului prin care autorităţile se obligă să asigure echipei de fotbal condiţii de a-şi desfăşura activitatea.