Specialiştii în problematica solului se reunesc la Craiova

3
583

Mâine, la Craiova, va avea loc festivitatea de deschidere a Conferinţei Naţionale pentru Ştiinţa Solului – ediţia a XX-a. Evenimentul, cu participare internaţională, este programat să înceapă la ora 10.00, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, urmând ca din 27 august şi până la 1 septembrie a.c. să se desfăşoare lucrările teoretice şi practice ale manifestării.

În cel de-al 51-lea an de activitate al Societăţii Naţionale Române pentru Ştiinţa Solului (SNRSS) organizarea celei de-a XX-a ediţii a Conferinţei a revenit Filialei SNRSS din Craiova, în componenţa căreia intră Oficiile de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Dolj, Gorj şi Mehedinţi.

Potrivit ing. Dumitru Meilă, directorul OSPA Dolj, tema conferinţei din acest an este “Starea de calitate a resurselor de sol şi protecţia mediului în Oltenia”, respectiv în cele trei judeţe mai sus menţionate, şi va cuprinde expuneri de lucrări ştiinţifice în cadrul a cinci secţiuni, în zilele de 27 şi 28 august, şi aplicaţii în teren, în perioada 29 august – 1 septembrie, la elaborarea cărora a contribuit o echipă complexă constituită din specialiştii OSPA, sub coordonarea INCDPAPM – ICPA Bucureşti.

Tema hranei rămâne primordială

Pornind de la faptul că, într-o epocă de mari succese tehnico-economice, o parte însemnată a populaţiei globului suferă de foame şi malnutriţie, mai ales cea din sud, una din temele abordate prioritar de Conferinţă este aceea a resurselor limitate de sol, care constituie, de fapt, principala sursă în asigurarea hranei omenirii, aflată în continuă creştere.

“Utilizarea raţională şi conservarea potenţialului de fertilitate a solului, în contextul intensificării impactului antropic şi al schimbărilor climatice globale, asigurarea hranei, sunt problemele centrale ale fiecărui individ şi ale societăţii în ansamblu. Oricâte ştiri de natură politică vor capta atenţia prin amploarea lor, tema hranei este nedesprinsă de existenţa umană”, afirmă ing. Dumitru Meilă, care adaugă că folosirea raţională a acestor resurse de sol constituie şi va constitui şi în viitor baza de materii prime pentru alimentaţia omenirii.

Oltenia, mai afectată decât alte zone

“Oltenia oferă o gamă largă de tipuri de soluri, de la cele nisipoase, extrem de vulnerabile, la soluri cernoziomice şi de pădure relativ fertile, până la soluri specifice zonei, constituind un braţ între Carpaţi şi Dunăre, braţ ce se întinde în partea de Est a râului Olt. În această logică, Conferinţa Naţională de Ştiinţa Solului se preocupă de descrierea şi caracterizarea gamei variate de tipuri de soluri, bonitarea şi stabilirea clasei de calitate, în vederea elaborării unor recomandări judicioase pentru cultivarea diferitelor specii de plante. De altfel, în acelaşi timp, în Oltenia se semnalează efectele activităţii antropice asupra solurilor, mai puternică faţă de alte zone”, mai explică specialistul de la OSPA Dolj. În acest sens, este de subliniat fărâmiţarea excesivă a parcelelor, aplicarea de tehnologii empirice pe fondul secetelor severe, aridizării şi, nu în ultimul rând, a deşertificării zonei.

… Pentru cunoscători

Totodată, se poate vorbi de intervenţia brutală directă asupra solului, prin exploataţiile miniere la suprafaţă, aşa cum se întâmplă în judeţele Mehedinţi şi Gorj, care distrug complet solul pe o perioadă de câteva zeci de ani sau cele care au efect poluant din cauza scurgerilor de petrol şi apă sărată. “La toate acestea, Conferinţa din acest an îşi propune să dea răspuns, venind cu recomandări privind exploatarea raţională a resurselor existente, cât şi cu măsuri care trebuie luate pentru reconstrucţia ecologică a suprafeţei pământului degradat, elaborând două ghiduri în acest sens”, declară şeful OSPA Dolj.

Potrivit ing. Dumitru Meilă, aspectele care vor fi prezentate de autorii lucrărilor pe secţiuni reprezintă rezultatele experienţelor proprii şi, în acelaşi timp, unele puncte de vedere, fundamentate ştiinţific, privind perspectivele de viitor şi implicaţiile lor. “Materialele publicate în Ghidul Conferinţei prezintă interes pentru toţi specialiştii care au preocupări în agricultură şi în industria alimentară”, apreciază acesta.

3 COMENTARII

  1. Adica ne-am astepta la Ileana Serban, Comisar al Garzii de Mediu, la expunerea unor puncte de vedere, fundamentate ştiinţific, privind perspectivele de viitor ale politicii de mediu şi implicaţiile lor. Nu o puteti invita la aceasta Conferinta Nationala sa sustina o lucrare privind rezultatele experientelor proprii ?
    Asteptam cu mare interes.

  2. Eu astept cu mare interes ca guvernul Romaniei sa faca ceva pentru institutele si statiunile de cercetare, acestea aflandu-se in paragina si fiind afectate in perioada guvernului Nastase, cand au fost obligate sa se intretina din fonduri proprii…

Comments are closed.