Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu, ediţia 2013

0
151

Organizaţia Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural / Premiul Europa Nostra, care recompensează cele mai importante realizări în domeniul conservării patrimoniului cultural.

În fiecare an, Europa Nostra şi Uniunea Europeană recompensează cele mai importante realizări în domeniul patrimoniului cultural. Prin intermediul Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural sunt sărbătorite excelenţa şi dăruirea arhitecţilor, meseriaşilor, voluntarilor, şcolilor, comunităţilor locale, proprietarilor de patrimoniu şi mediei. Aceştia, prin puterea exemplului, stimulează creativitatea şi inovarea, potrivit site-ului europanostra.org.

Termenul-limită de înscriere în competiţie: 1 octombrie a.c.

Premiile pentru realizări deosebite în domeniul conservării patrimoniului vor fi acordate pentru următoarele patru categorii: Conservare; Cercetare; Contribuţii exemplare ale persoanelor fizice sau organizaţiilor; Educaţie, formare şi sensibilizare. În fiecare an sunt acordate până la şase premii în valoare de câte 10.000 de euro laureaţilor din cele patru categorii. Termenul-limită de depunere a dosarelor de înscriere în competiţie este 1 octombrie 2012.

Premiile pentru patrimoniul cultural european au fost lansate în 2002, de Comisia Europeană şi de Europa Nostra, în cadrul Programului „Cultura” al Comisiei, pentru a recompensa iniţiative remarcabile referitoare la numeroase sfere ale patrimoniului cultural european.

Federaţia paneuropeană pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platformă reprezentativă, care reuneşte 250 de organizaţii ce activează în domeniul patrimoniului cultural, din 50 de ţări din Europa. Preşedintele Europa Nostra este tenorul Placido Domingo. În 2012, Mănăstirea Golia din Iaşi şi Paraschiva Kovacs din Satu Mare (Harghita) s-au numărat printre laureaţii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural.

30 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor de patrimoniu

Premiile Europa Nostra beneficiază de sprijinul Programului „Cultura” al Uniunii Europene, care a investit, începând cu 2007, circa 30 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor de patrimoniu. Şi alte programe cu finanţare UE asigură sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde de euro pentru cultură pentru perioada 2007-2013. Din această sumă, 3 miliarde de euro sunt destinaţi pentru protejarea şi conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii culturale şi 775 de milioane de euro pentru cofinanţarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educaţia în domeniul artelor şi al patrimoniului, promovarea itinerarelor culturale etc. O altă sumă – 150 de milioane de euro – a fost pusă la dispoziţie începând cu 1998 prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică.

Mănăstirea Golia din Iaşi a fost premiată la categoria conservare

Potrivit juriului, restaurarea monumentului a contribuit la dezvoltarea zonei în care se află din punct de vedere educaţional, cultural şi turistic. În acelaşi timp, viaţa celor care trăiesc în mănăstire continuă după acelaşi ritm şi aceleaşi reguli, fiind un exemplu de program de dezvoltare strategică sustenabilă. Mănăstirea a fost construită de Vasile Lupu şi soţia sa, Ecaterina Cercheza, între anii 1650 şi 1652. O combinaţie de influenţe ruseşti şi orientale, mănăstirea are la exterior element vestice, marcate de barocul italian, fiind un ansamblu arhitectural unic în peisajul european.

 

Paraschiva Kovacs din Satu Mare, Harghita, a fost premiată la categoria „Contribuţii exemplare”

De profesie cadru didactic, ea şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă inventarierii şi conservării artefactelor trecutului, ca simboluri ale moştenirii vii ale comunităţii din care face parte. A contribuit la schimbarea obiceiurilor membrilor comunităţii în ceea ce priveşte istoria locală şi conservarea moştenirii culturale. Printre proiectele sale s-a numărat cel de conservare a porţilor de lemn din Szekler.

 

În 2010, Muzeul Brukenthal din Sibiu s-a numărat printre laureaţii Premiilor Europa Nostra

Muzeul din Sibiu a fost premiat la categoria „Educaţie, formare şi sensibilizare” pentru programul de pedagogie muzeală intitulat „Descoperind Muzeul”, pe care l-a desfăşurat începând cu anul şcolar 2008-2009. Programul a fost menit să furnizeze elevilor un plus de informaţie interdisciplinară în domeniile educaţiei plastice, istoriei, ştiinţelor naturale, orientării culturale în general, prin intermediul vizitelor ghidate în expoziţiile Muzeului Brukenthal, completate de activităţi creative, informative şi practice, proiecte tematice şi ateliere de creaţie.

În 2008, Centrul Internaţional de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit de la Castelul Banffy din Bonţida, judeţul Cluj, a primit, de asemenea, premiul Europa Nostra la categoria „Educaţie, formare şi sensibilizare”. Proiectul a fost apreciat pentru abordarea sa dublă – specializare în domeniul reabilitării şi reabilitare prin intermediul specializării. Castelul Banffy, din localitatea clujeană Bonţida, construit şi extins între secolele al XIV-lea – al XIX-lea, este reprezentativ pentru arhitectura renascentistă şi barocă a Transilvaniei. Castelul a fost restaurat în urma mai multor programe de reabilitare, cu fonduri de la Ministerul Culturii din România, Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria şi Uniunea Europeană.