O craioveancă a împlinit 100 de ani

0
159

Într-o lume tot mai agitată puţini sunt cei care reuşesc să se bucure de frumoşii ani de pensie. Craioveanca Maria Mateiţă este una dintre acele persoane, ea urmând să împlinească duminică onorabila vârstă de 100 de ani, la care mulţi nici nu visează. Înconjurată de familie, centenara a fost sărbătorită, ieri, de reprezentanţii Primăriei municipiului Craiova, care i-au făcut o vizită acasă pentru a-i dărui un buchet de flori şi un tort. Tot din partea Primăriei femeia a primit cadou şi suma de 1.000 de lei.

Bătrâna s-a bucurat nespus de mult când a văzut că s-a umplut curtea casei de oameni care au venit să o sărbătorească. Deşi de câţiva ani este neputincioasă, iar auzul şi văzul au cam lăsat-o, bătrâna a suflat cu putere în lumânările de pe tort, ba chiar s-a cinstit şi cu un pahar de şampanie. “Doamna Maria este unul din locuitorii care fac cinste Craiovei. Noi ne-am dorit să fim alături de dumneaei acum când împlineşte 100 de ani, vârsta la care puţini oameni ajung. Primăria Craiova îi doreşte multă sănătate şi să se bucure de nepoţi şi strănepoţi, pe care îi felicităm pentru că au atâta grijă de dumneaei”, a spus Florentin Tudor, viceprimarul Municipiului Craiova.

A rămas orfană la vârsta de 3 ani

Pentru Maria Mateiţă – de loc din Sibiu –, viaţa nu a fost deloc uşoară, după cum povesteşte unicul fiu al bătrânei, Vergil Mateiţă, în vârstă de 77 de ani. Rămasă orfană de ambii părinţi, care s-au stins când ea avea numai 3 anişori, copila de atunci a fost luată în grijă de nişte rude. Sărmană fiind, a terminat doar patru clase şi a fost premiantă, apoi s-a apucat de muncă. Pe unde se putea, numai ca să supravieţuiască. Câţiva ani mai târziu, împreună cu cei care au luat-o în grijă au ajuns la Craiova, unde ea a şi rămas până astăzi. Şi-a găsit un loc de muncă la un restaurant din Craiova, apoi s-a şi căsătorit. Fiul ei, Vergil Mateiţă, care o îngrijeşte ajutat de nepoţi, spune că a fost o mamă foarte bună, care a făcut tot ce se putea pe acea vreme pentru ca lui să îi fie bine: “A muncit o viaţă pentru mine, pentru a merge la şcoală şi a ajunge om. Nu a vrut să am soarta amărâtă pe care a avut-o ea. O singură dată ţin minte că m-a altoit zdravăn, cu centura de la pantalonii tatei. Am minţit-o că am fost la şcoală şi, de fapt, eu am plecat cu băieţii. A fost prima şi ultima bătaie, care mi-a fost învăţătură de minte”.

Tot acesta povesteşte că, deşi femeia a trecut prin două operaţii, a fost sănătoasă toată viaţa şi chiar ar vrea să mai bea câte un păhărel de tărie din când în când. “De câţiva ani a lăsat-o auzul, şi-a pierdut şi un ochi, dar mănâncă singură. În fiecare seară o aud cum se roagă la Dumnezeu să o ia la el, simte că nu mai poate, că a trăit destul. E greu să fii neputincios. Cred că dacă i-aş da puţină tărie, nu ar zice nu. De fapt cred că asta a şi ţinut-o până la vârsta asta. Toată viaţa, în afară de două operaţii de fibrom uterin, nu a avut nimic. Una a făcut-o la vârsta de 30 de ani şi alta la 60, de atunci nu a mai avut alte probleme”, a mai spus fiul Vergil Mateiţă.

În ochii vecinilor, centenara a fost mereu o femeie respectabilă şi muncitoare, care a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru binele familiei. “O ştiu pe doamna Maria de mai bine de 50 de ani, de când ne-am mutat aici, în cartier. Mereu a fost o femeie sprintenă şi muncitoare, nu o vedeai să odihnească. Sincer, nu credeam că v-a apuca vârsta de 100 de ani, dar când am auzit în urmă cu o săptămână că mai este puţin şi împlineşte aceşti ani, m-am gândit că ar fi frumos să o sărbătorim cu toţii”, a spus un vecin.