Doljul primeşte 6,015 milioane de lei la rectificarea bugetară

0
318

Peste 600 de milioane de lei va aloca Guvernul Ponta autorităţilor locale la rectificarea de buget. Este vorba despre 500 de milioane de lei pentru plata arieratelor către firme, 100 de milioane de lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, iar 100 de milioane de lei vor fi acordate pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Sumele au fost convenite pentru rectificarea bugetară care a fost aprobată în şedinţa de joi a Guvernului. Discuţia despre rectificarea bugetară a avut loc miercuri, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde au participat premierul Victor Ponta, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, precum şi cei 41 de preşedinţi ai consiliilor judeţene.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a declarat că în şedinţa de Guvern de ieri a fost semnată o Ordonanţă de Guvern prin care vor veni bani pentru persoanele cu nevoi speciale de genul însoţitorilor persoanelor cu handicap, a altor persoane nevoiaşe, şi mai puţini bani pentru comunităţile locale, cu excepţia cazurilor extraordinare, care au fost colectate şi trimise de Ministerul de Finanţe. “FMI a făcut presiuni asupra Guvernului, în sensul că de la trimestru la trimestru trebuie să se vadă o reducere a arieratelor, adică a datoriilor pe care Statul român le are către firme şi care sunt mai mari de 90, 120 sau 360 de zile. Bugetul anului trecut s-a repartizat pe localităţi avându-se în vedere şi o clauză clară prin care primarii trebuia să îşi plătească datoriile mai vechi, să-şi termine o investiţie pe care au început-o şi, dacă mai au bani, pot să înceapă şi una nouă. Aceasta era condiţia, dar, fiind campanie electorală, este clar că avem o fotografie mişcată faţă de ceea ce am gândit noi la începutul anului. În aceste condiţii, în această şedinţă s-a semnat o Ordonanţă de Guvern prin care pe de o parte vor veni bani în mod special pentru persoanele cu nevoi speciale de genul însoţitorilor persoanelor cu handicap, a altor persoane nevoiaşe, şi mai puţini bani pentru comunităţile locale, decât acolo unde sunt cazuri extraordinare care au fost colectate şi trimise de Ministerul de Finanţe, cum ar fi sechestru pe o anumită primărie, dar nu avem cazuri de genul acesta. Avem cazuri în care o firmă a dat în judecată o primărie să i se restituie banii, dar în foarte multe cazuri, mai ales la ordonanţa 7, la hotărârea 577 nu are ce să facă primarul şi nici Consiliul Judeţean nu are de unde să-i dea bani. Chiar dacă ar avea un sac de bani, nu este legal să i se dea”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“De câte ori vin la Craiova, miniştrii pleacă încărcaţi cu probleme”

În ceea ce priveşte aşteptările pe care autorităţile doljene le au de la Guvernul condus de Victor Ponta, şeful administraţiei publice doljene a spus că de fiecare dată când vin la Craiova miniştrii pleacă încărcaţi cu probleme: “Când Victor Ponta a fost numit premier am spus că sper să facă în Oltenia măcar o parte din ce a făcut Boc acasă la el, la Cluj. Deocamdată este un guvern de tranziţie, care a venit pe un buget stabilit înainte. Eu rămân într-o relaţie foarte bună cu premierul României şi i-am spus care sunt problemele care trebuie rezolvate în Dolj. Este vorba de autostrada sudului sau de un drum expres, de alte investiţii la aeroportul din Craiova, de dezvoltarea porturilor de la Dunăre. O problemă foarte importantă pe care am spus-o de câte ori am avut ocazia este aducerea unor elicoptere SMURD la Craiova. Sunt sigur că acum, cu noua guvernare, există mai multă aplecare către dezvoltarea acestei regiuni”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.