Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare pentru masacrul de pe insula Utoeya

0
135

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat de „acte teoriste” pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie a.c. în Norvegia, pe insula Utoeya, şi condamnat, ieri, la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, dar care poate fi prelungită. Tribunalul din Oslo l-a declarat în unanimitate pe extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, responsabil de actele sale, în timp ce acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a ascultat verdictul cu zâmbetul pe buze, după ce a efectat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal. Pedeapsa cu închisoarea presupune executarea a minim zece ani, ceea ce înseamnă că în această perioadă Breivik nu va putea să depună o cerere de eliberare condiţionată.

Problema cea mai controversată a procesului său, desfăşurat în perioada 16 aprilie-22 iunie, a fost sănătatea mintală. O primă expertiză psihiatrică a conchis că acesta este iresponsabil din punct de vedere penal, în timp ce a doua a afirmat că este sănătos. Breivik, care a recunoscut că este autorul acestor crime, a pledat nevinovat: el a afirmat că a comis acte „atroce, dar necesare” pentru a proteja Norvegia de multiculturalism. El şi-a dorit cu orice preţ să fie declarat sănătos din punct de vedere mintal, pentru a-şi legitima ideologia rasistă şi xenofobă, şi a afirmat în timpul procesului că nu va face apel dacă va fi condamnat la închisoare. Informaţia a fost confirmată şi de avocatul său. Decizia a fost întâmpinată cu o mare satisfacţie de supravieţuitori.

Extremistul de dreapta va fi dus la închisoarea Ila, din apropierea capitalei, unde a fost încarcerat şi pe perioada procesului. Oficialii închisorii au furnizat imagini ale dotărilor unităţii, pentru evidenţierea condiţiilor în care va sta Breivik, scrie BBC News. În prezent, acesta are trei celule, „pentru a compensa” faptul că nu are acces la activităţile disponibile pentru ceilalţi deţinuţi, a declarat purtătorul de cuvânt al închisorii, Ellen Bjercke. Fiecare celulă măsoară 8 metri pătraţi. Una dintre ele este dormitor, una conţine echipament de fitness, iar cea de-a treia este o cameră de studiu, dotată cu birou şi laptop. Computerul nu este conectat la internet, pentru a preveni comunicarea deţinutului cu persoane din afara închisorii. Ca şi ceilalţi deţinuţi, Breivik are dreptul să scrie scrisori şi să se uite la televizor. De asemenea, are acces la o zonă în aer liber, securizată cu ziduri de beton şi fire electrice. Extremistul se va afla sub regim de securitate extrem de ridicată şi nu va avea voie să se întâlnească cu deţinuţi din alte corpuri ale închisorii. Totuşi, va putea avea întâlniri cu alţi deţinuţi din aripa de securitate ridicată, dacă acest lucru va fi considerat sigur.