Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu estimează că, pentru perioada următoare, rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru populaţie, însă există şi excepţii, după cum au anunţat responsabilii din instituţie.
“În acest moment, în cadrul Bazinului Hidrografic Jiu nu se aplică Planul de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare pentru alimentările cu apă din surse de suprafaţă. Singura excepţie se preconizează a fi pe sectorul râului Jiu, între Rovinari-Filiaşi, unde, ca urmare a regimului hidrologic deficitar din ultima perioadă, se are în vedere instituirea Planului de restricţii şi folosirea apei în perioadele deficitare pentru CEO – sucursala Electrocentrale Rovinari şi Turceni”, a precizat purtătorul de cuvânt al ABA Jiu, Camelia Bărbuţu.
“Există câteva localităţi din bazinul hidrografic Jiu unde au apărut limitări la alimentarea cu apă de natură tehnologică, la sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat, cu captare din surse subterane, având în vedere scăderile nivelului acestor surse, cât şi posibile nisipări ale forajelor”, a mai afirmat aceasta.
Astfel, din cauza creşterii consumului de apă de către utilizatori, în această perioadă, Compania de Apă Oltenia SA – Centrele Operaţionale Dăbuleni şi Călăraşi au restricţionat furnizarea apei în reţeaua centralizată de alimentare cu apă. De asemenea, măsura a fost impusă şi la Centrul Operaţional Segarcea, unde, din cauza secetei, nivelul pânzei freatice a scăzut cu 2 m la Staţia nr. 3 , iar debitul de apă s-a diminuat.
La nivelul Doljului există 19 localităţi care nu dispun de alimentare cu apă în sistem centralizat, în prezent în aceste localităţi fântânile existente asigurând necesarul populaţiei. Deocamdată, în judeţul nostru nu se aplică Planul de restricţii şi folosirea apei în perioadele deficitare.