Cum îşi bat joc unii primari de banul public

2
372

Cazul primarilor arestaţi de la Giurgiţa şi Cârna nu sunt excepţii, în această situaţie aflându-se mai mulţi edili din judeţul Dolj. Odată aleşi de cetăţeni, unii dintre primari ajung la concluzia că legea nu este făcută şi pentru ei şi încep să cheltuiască banul public după cum le dictează propriile interese. Într-o astfel de situaţie se află şi Costel Tulitu de la Bechet, care a semnat contracte cu societăţile comerciale ale fiului său, Cătălin Tulitu, şi este în continuare cercetat de DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru conflict de interese şi abuz în serviciu. Nici primarii din Leu şi Pieleşti nu sunt departe de cei amintiţi. Primarul comunei Radovan, Aurică Cîrstianu, a ocolit şi el legea de câte ori a putut.

Aurică Cîrstianu

Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 2006 a venit ca o necesitate a adoptării unor măsuri urgente pentru elaborarea şi promovarea unei noi legislaţii în domeniul achiziţiilor publice, în contextul angajamentelor asumate de România în cadrul Capitolului 1 „Libera circulaţie a mărfurilor” şi al recomandărilor Comisiei Europene, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României. Conform art. 2, scopul OUG 34/2006 îl constituie: „promovarea concurenţei între operatorii economici; garantarea tratamentului egal şi nediscriminarea operatorilor economici; asigurarea transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică; asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice, prin aplicarea procedurilor de atribuire de către autorităţile contractante”. Ori unul dintre motivele pentru care cei doi primari au fost arestaţi este încheierea unor contracte de executare a unor lucrări publice fără respectarea procedurii de achiziţii publice. Orice contract din bani publici, care depăşeşte suma de 15 mii de euro, este atribuit prin licitaţie. Ori primarii divizează contractul pentru a-l acorda prin încredinţare directă sau subevaluează investiţia, evitând astfel licitaţia publică. Conform articolului 23 din ordonanţa amintită: „Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă care instituie obligaţii ale autorităţii contractante în raport cu anumite praguri valorice”.

Lucrări supraevaluate

Suplimentarea contractelor pe bani publici este un obicei, din câte se pare, şi pentru primarul comunei Radovan, Aurică Cîrstianu. Pentru modernizarea şcolii din Radovan s-au cheltuit sume mult mai mari faţă de contractul iniţial, prin suplimentarea contravalorii unei centrale termice şi a unui grup sanitar. Devizele lucrării fiind exagerat de mari, directorul şcolii a refuzat să le semneze. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu grădiniţa din localitate, iar lucrările fiind de proastă calitate s-au degradat în scurt timp. Contractul iniţial pentru noul sediu al Primăriei Radovan a ajuns la o sumă mult prea mare tot prin suplimentarea devizelor de lucrări. Sunt suspiciuni şi că lucrările de reparaţie şi de modernizare la Căminul Cultural Radovan au fost supraevaluate, ajungând la peste 3,5 miliarde de lei vechi. Mai mult decât atât, se pare că societatea comercială care a câştigat licitaţia este a unei rude a primarului Aurică Cîrstianu.

Concesionări fără transparenţă şi licitaţie publică

Nici cu pietruirea drumurilor comunale nu stă mai bine Aurică Cîrstianu. Neregulile au fost constatate de inspectorii Gărzii de Mediu Dolj, care au aplicat şi sancţiuni. Concesionarea şi vânzarea unor suprafeţe de teren din domeniul public al localităţii s-a făcut fără transparenţă şi licitaţie publică. Multe dintre terenurile concesionate au ajuns la apropiaţi ai primarului Aurică Cîrstianu. De când a fost ales primar, în 2007, veniturile acestuia au crescut în mod considerabil. Locuitorii din Radovan spun că  primarul a cumpărat moara din comună şi terenurile din jurul acesteia, şi-a achiziţionat tractoare, buldoexcavator, autocamion TIR şi autoturisme de teren. Tot cei din Radovan susţin că Aurică Cîrstianu nu este străin de cumpărarea popasului turistic situat la intrarea în comună, „Izvorul Rece”, de la CENTROCOOP.

Primarii trebuie să înţeleagă că legea trebuie respectată şi că au fost aleşi pentru a cheltui în mod eficient banul public. Cei care nu vor ajunge la această concluzie nu trebuie să fie prea miraţi dacă, la un moment dat, vor păţi ca primarii de la Cârna şi Giurgiţa. Dar când au ajuns la borcanul de miere şi au mâncat din el este greu de crezut că nu vor continua să îşi bată joc, în continuare, de cei care i-au ales.

 

2 COMENTARII

  1. TEMĂ – pentru ziaristii de investigaţii.
    A SE CERCETA CÂT A COSTAT PROIECTUL -ÎNSTALAŢIE DE INCĂLZIRE TERMICĂ CU CAZAN CU APĂ CALDĂ LA SCOALA PIELEŞTI.
    Proiectant S.C. TERMEX SERVICE Balş – Societate de turnatorie fontă – de unde proiectare?
    Sef proiect – Ing.NĂSTĂSIE GABRIEL – care nu lucrează acolo.E diriginte de santier pe la Slatina
    Proiectul n-are număr,nu e verificat,nu respectă fazele de proiectare- Concluzie-Nu e bun de nimic !Cine a plătit şi cu cine-a împărţit ?

Comments are closed.