În România, chirurgii au ajuns să fie remuneraţi cu ora. Primesc sporuri salariale în funcţie de timpul petrecut în blocul operator, iar sumele acordate nu depăşesc 7 lei pe ora de operaţie. În aceste condiţii, cadrele medicale spun că se gândesc serios să-şi facă bagajele şi să-i urmeze pe colegii care au plecat deja în străinătate şi lucrează pe bani mai mulţi în spitalele de acolo.
Pentru o oră petrecută în sala de operaţie, un chirurg încasează un spor de 7 lei. Asta însă doar în cazul medicilor care au integral salariul plătit de spital. Pentru cei care au „ghinionul” să fie şi cadre universitare tariful este încă şi mai mic. În medie 3,5 lei pe ora petrecută în blocul operator primeşte un doctor care ridică salariu şi de la Spitalul Judeţean, şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Cadrele medicale consideră că prevederea legislativă cu privire la sporurile chirurgilor îi pune într-o situaţie umilitoare.
De altfel, unii dintre ei au şi renunţat la aceste suplimente. „Eu am refuzat. Mi se pare umilitor, este o bătaie de joc să fii plătit cu un euro după ce îţi petreci o oră în sala de operaţie. Mai ales că vorbim de clinici universitare care pregătesc viitorii specialişti. Sunt oameni care au maximum de calificare profesională şi lor le dai un euro. Este echivalent cu cerşetoria”, a declarat dr. Mihai Florea, medic pe Secţia II Chirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
120 de medici au dat în judecată Spitalul Judeţean
De altfel, din cauza sporurilor, 120 de chirurgi de la Spitalul Judeţean din Craiova au dat în judecată unitatea sanitară pentru că în perioada iunie 2009-iunie 2010 nu ar mai fi primit niciun fel de suplimente la salarii. Asta deşi în intervalul respectiv, conform prevederilor legale, aceştia ar fi trebuit să încaseze sporuri cuprinse între 50 şi 100% din salariu. După ce s-au judecat cu spitalul medicii au avut câştig de cauză. „La noi, în perioada iunie 2009 – iunie 2010, nu s-au mai acordat niciun fel de sporuri pentru chirurgi, deşi legea prevedea acest lucru. Abia la mijlocul anului trecut a fost modificată legislaţia astfel încât să fie aprobate sporuri numai pentru orele efectuate în blocul operator. Noi însă am acţionat în instanţă spitalul pentru perioada de timp în care nu s-au acordat deloc aceste sporuri. Şi pentru acea perioadă am câştigat procesul. Urmează să vedem în ce măsură vom recupera banii. Decizia în momentul de faţă este definitivă şi irevocabilă. Există însă o ordonanţă prin care drepturile executorii au fost împărţite în trei tranşe şi vor fi oferite câte 33% pe an”, a mai spus dr. Mihai Florea.
5.000 de medici pleacă anual din România
Între timp, exodul medicilor către spitalele din străinătate continuă, iar fenomenul pare să capete proporţii de la o lună la alta. Numai în prima jumătate a acestui an au părăsit ţara peste 1.100 de medici. Iar estimările nu sunt deloc unele care să lase loc de speranţe: până la finele acestui an, în total, se va ajunge la 5.000 de cadre medicale ce îşi vor căuta un loc de muncă peste hotare. Nemulţumiţi de condiţiile din ţară, doctorii aleg ca destinaţii frecvente Marea Britanie, Franţa şi Germania. Dintre cei hotărâţi să plece în străinătate, majoritatea aduc ca argumente salariile incomparabil mai mici decât ceea ce li se oferă peste hotare, dar şi lipsa perspectivelor necesare pentru dezvoltarea carierei de medic.
Spitalul Judeţean din Craiova, deşi nu a fost afectat de criza de personal în măsura în care li s-a întâmplat altor unităţi medicale mai mici, nu face nici el excepţie de la ceea ce a devenit o tendinţă în sistemul sanitar. Numai din cadrul Secţiei II Chirurgie a unităţii sanitare, de la începutul acestui an, din cei 12 medici care lucrau în clinica respectivă, doi chirurgi au plecat în străinătate. Nici nu e de mirare, având în vedere diferenţele salariale. Un caz concret în acest sens este cel al unui medic, plecat anul acesta peste hotare, care la Spitalul Judeţean primea salariu lunar maximum 400 de euro, în timp ce într-o unitate sanitară din Germania este remunerat cu 5.000 de euro pe lună.
E clar: ISI BAT JOC DE POPOR!
Se mira de unde sa mai reduca. Pai le dau eu o soluite, daca ei chiar nu au identificat-o:
sa taie din cheltuielile parlamentului, parlamentarilor, presedintiei cu tot personalul de acolo, guvren, clintela politica si alte asemenea surse si sa vedeti cat de RENTABILA VA DEVENI ROMANIA.iN REST , S-AUZIM D EBINE SI LA IARNA………CALD!
Platestsc medicii chirurgi cu ora… ii umilesc,de aceea stabilesc si ei tarife pentru operatii. Daca nu dai mita, te lasa sa mori cu zile . Oricum ,pentru asta nu au o scuza . Ei au depus un juramant pe care nu il respecta. Nu ii condamn ca primesc bani , ii condamn ca negociaza pretul opratiilor prin intermediul asistentelor . Cine are in plus bani sa i dea medicului ,drept multumire ,pentru ca i a salvat viata , dar cum majoritatea romanilor sunt fara bani pot muri linistiti.Cat priveste salariul unui medic ,pentru cat au studiat si trebuie sa se perfectioneze permanent , este un salariu mizerabil. Cunosc o asistente la spitalul nr. 2 Craiova care in urma cu un an avea salariu de 4ooo roni, fara sa aiba studii superioare . Nu mi se pare corect ca medicii sa fie mai prost retribuiti decat asistentele .
Comments are closed.