Şaizeci de ani de tradiţii, şase decenii de întoarcere la trecut, şaizeci de ani de Festival al Nunţii din Galicnik

0
1966

AMR prezentă la Festivalul Nunţii tradiţionale din Galicnik

Ca în fiecare an, în luna iulie, reprezentanţii Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR),alături de membri şi simpatizanţi, dar şi de deputatul Ionel Stancu, au fost prezenţi în Macedonia, la Festivalul Nunţii Tradiţionale din Galicnik, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului.

În apropierea zilei de Sfântul Petru (pe rit vechi), în mijlocul Parcului Naţional Mavrovo, localitatea Galicnik a renăscut la viaţă. Oamenii locului s-au întors acasă în acest sat de munte pentru nunta devenită faimoasă în întreaga lume, pentru obiceiuri şi ritualuri originale, unice şi de neuitat: cântatul cimpoiului, bătaia tobelor, dansul soacrei, aşezarea stindardului de nuntă, frământarea pâinii, ceremonia religioasă din biserica Sf. Petru şi Pavel. Macedonenii sunt mândri de valorile tradiţionale care sunt adânc înrădăcinate în vieţile lor. Sunt zile încărcate de emoţie, de tradiţii şi obiceiuri străvechi, readuse la viaţă în satul atât de iubit de macedoneni, Galicnik.

Mirii Elisaveta Buloska si Oliver Andreevski sunt cei care au avut şansa să se căsătorească, respectând tradiţiile şi obiceiurile străvechi specifice acestui eveniment, într-un cadru de basm şi cu oaspeţi de seamă, veniţi din toate colţurile lumii, macedoneni stabiliţi în străinătate, dar şi străini. La eveniment a participat inclusiv preşedintele Macedoniei, Stevo Pendarovski, dar şi alţi ambasadori şi demnitari.

Nunta din Galicnik este puntea istorică dintre trecut şi prezent, între tradiţie şi modernitate.

”Nunţile din acest sat se ţineau în mod tradiţional de Petrovden (Ziua Sf. Petru, 12 iulie). Această tradiţie este păstrată vie, mai ales, datorită oamenilor din Galicnik. Începând cu Petrovden în 1963, un eveniment anual a început în satul Galichink, unde mireasa şi mirii sunt căsătoriţi conform ritualurilor şi practicilor tradiţionale de căsătorie.Festivalul este mai mult decât o incursiune în tradiţiile şi obiceiurile macedonene, este o comoară culturală ce adună în satul rămas pustiu de-a lungul anuluivizitatori şi personalităţi. Este impresionant să participi la acest festival, este remarcabil să vezi cum oamenii se întorc la origini, în Galicnik. În timpul ritualului de nuntă ai şansa să admiri costumele populare tradiţionale care sunt de o frumuseţe aparte, dansurile populare,sau ritualul specific nunţii macedonene. Ceea ce se întâmplă în această localitate este o filă de istorie, o demonstraţie a zestrei culturale moştenită de macedoneni de la străbuni”, au declarat reprezentanţii AMR.