După despărţirea de Eugen Neagoe, Mihai Rotaru are două variante pentru banca tehnică a Universităţii Craiova: Marius Şumudică şi Laurenţiu Reghecampf. Argumentele pro şi contra numirii acestora ca antrenori ai Ştiinţei.
MARIUS ŞUMUDICĂ
Pro
– A avut rezultate bune aproape la toate echipele la care a lucrat, a confirmat şi în cupele europene, a câştigat titlul, ştie ce înseamnă lupta pentru campionat, e obişnuit cu presiunea, ba chiar şi-o creează atunci când nu există, tocmai pentru a-şi ţine în priză echipa.
– Este un bun moralizator, îşi apropie jucătorii, ştie să ridice psihicul echipei, ştie să păstreze o atmosferă tonifiantă, creează chiar anumite diversiuni pentru a-şi uni grupul, provoacă războaie artificiale pentru a avea motivaţie suplimentară.
– Deşi este rapidist, este apreciat de olteni, datorită felului său deschis, de a spune lucrurilor pe nume, datorită carismei sale.
– A lucrat cu mai mulţi olteni şi a făcut performanţă, ultima dată cu Mitriţă şi Lung, în Arabia Saudită, la Al Raed.
– Este un antrenor care simte jucătorii de talent, care are ochi la fotbalişti, iar Craiovei îi lipseşte de mulţi ani un scouter adevărat. Practic, scoutingul Universităţii este sublim, dar lipseşte cu desăvârşire, se limiteză la nişte jucători propuşi de diverşi agenţi lui Rotaru, iar acesta decide dacă-i cumpără sau nu, după ce sunt caracterizaţi de analiştii săi, aşa cum a şi declarat finanţatorul. Şumudică cunoaşte bine piaţa, inclusiv jucătorii străini, nefiind puţine exemplele de jucători consacraţi cu el pe bancă, deşi erau aduşi ca „no name”.
– A declarat în mai multe rânduri că ar vrea să antreneze Universitatea Craiova, iar simpatia dintre el şi publicul craiovean este reciprocă. Temperamentul său seamănă cu cel al oltenilor, iar din această combinaţie ori iese dezastru, ori ceva OK.
– Este extrem de orgolios şi vrea cu orice preţ să demonstreze că merita să fie instalat la Rapid, dorinţa sa de revanşă faţă de conducătorii din Giuleşti fiind la cote maxime în acest moment. Este extrem de dornic să facă performanţă.
– Analizează foarte bine adversarii şi ştie să reacţioneze în timpul meciurilor, de foarte multe ori schimbările sale fiind inspirate, au adus un plus, au avut efect.
– Mihai Rotaru a declarat recent că Marius Şumudică va antrena cândva Universitatea Craiova
– Se adaptează din mers, nu solicită mult timp pentru a-şi impune ideile de joc, poate resuscita fără probleme echipa în plin sezon, şi datorită faptului că ştie să umble la psihicul jucătorilor.
Contra
– Este rapidist declarat, nu scapă niciun prilej de a-şi reafirma sentimentele pentru Giuleştina, iar dacă ar continua cu astfel de declaraţii necontenite şi în Bănie, nu ar fi tolerat prea mult de orgolioşii fani olteni
– Este un antrenor care preferă jucătorii cu experienţă, ba chiar veterani, nu promovează tineri, nu riscă pe mâna puştilor, iar Craiova a mizat mereu pe jucători de perspectivă şi aceştia au avut priză la public.
– Este un personaj controversat, care ne se fereşte să intre în scandaluri, ba chiar le provoacă uneori, iar Craiova, chiar dacă n-a fost ferită de tărăboi, a încercat să evite cancan-urile, conform strategiei lui Mihai Rotaru.
– Atunci când nu merg lucrurile, găseşte explicaţii externe, nu-şi asumă greşelile
– A trecut ceva timp de când a luat titlul, cariera sa nu este tocmai în asecensiune, a schimbat cam des echipele, indiferent de rezultatele pe care le-a avut. Poţi forma fără probleme o ligă cu toate echipele antrenate de el, deşi nu e în vârstă.
– Se autopropune mereu, în special la Rapid, dar şi la Craiova şi la alte echipe, pare că „cerşeşte” job-urile.
– Deşi este prieten cu Mihai Rotaru, acesta a evitat mereu să-l aducă pe banca tehnică
– Nu este un antrenor ieftin, iar Mihai Rotaru nu prea pare dispus să mai investească.
LAURENŢIU REGHECAMPF
Pro
-Cunoaşte foarte bine lotul de jucători, cu care a avut rezultate bune, dar mai ales un joc plăcut. Cu el pe bancă, Universitatea Craiova a avut cele mai multe goluri marcate într-un sezon, de la generaţia lui Craioveanu încoace.
– Gestionează bine echipa din mers, şi în mandatul trecut a preluat echipa tot după un antrenor inestetic ca stil de joc, Ouzounidis, şi a transformat-o într-o trupă-spectacol, oferind fotbalul-şampanie pe care-l invoca Rotaru.
-În mandatul trecut, nu i-au fost aduşi jucători, dimpotrivă, au părăsit echipa destui, dar nivelul de joc a fost unul ridicat. Reghe nu şi-a putut aduce jucătorii doriţi, cu excepţia lui Creţu. În iarnă, Craiova a pierdut 4 jucători şi nu a adus niciunul, deşi Reghecampf a declarat în mai multe rânduri că echipa are nevoie de întăriri. Mai mult, Cicâldău, liderul echipei, a fost vândut chiar în săptămâna venirii lui Reghe, iar Houri, considerat înlocuitorul lui „Cic”, a fost mai mult accidentat.
– Nu a avut parte nici de cantonamente cu echipa, la cel din vară nefiind încă instalat, iar pe cel din iarnă l-a ratat, din pricina COVID-19, echipa întorcându-se din Antalya, după un singur amical.
– A lucrat şi el cu vedeta Ştiinţei, Alexandru Mitriţă, în Emiratele Arabe, cei doi colaborând bine.
– Cu Reghe pe bancă, Universitatea Craiova a obţinut cele mai clare victorii, marcând cu nemiluita (3-0 şi 4-1 cu Farul, 5-0 şi 6-1 cu Dinamo, 5-0 cu Clinceni, 3-0 şi 4-0 cu FC Argeş, 5-2 şi 3-0 cu Mioveni, 4-0 cu Minaur, 3-0 cu Voluntari). A contabilizat succese cu toate echipele de top, inclusiv în deplasare la FCSB.
– Este un antrenor care a avut performanţe, a câştigat trofee, are un CV respectabil.
– A îndeplinit obiectivul legat de calificarea în cupele europene, chiar dacă Universitatea a fost nevoită să treacă şi printr-un baraj. Echipa a fost în grafic, în campionat, a avut al treilea buget din Liga I şi a terminat pe locul 3, fără emoţii, la mare diferenţă de locul 4. Într-un singur sezon Craiova a fost mai sus de locul 3, respectiv pe 2, dar atunci play-off-ul s-a disputat în condiţii speciale, în pandemie.
– Cele două victorii, ambele cu 2-0, cu rivala din oraş, FCU, în care adversarii nu şi-au creat nicio ocazie clară de gol.
– Evoluţia evidentă a unor jucători tineri, precum Markovic, Baiaram sau Screciu, de multe ori fiind folosiţi 4 fotbalişti U21 în primul 11.
– Reghe este apreciat de jucători, menţine o atmosferă plăcută la nivelul lotului. Gestionează bine lotul şi chiar dacă unii dintre lideri au fost rezerve, nu au existat incidente, scandaluri, precum în mandatele altor antrenori care au trecut prin Bănie.
Contra
– A mai fost la Craiova, iar oltenii s-au cam săturat de „ciorbe reîncălzite”, au nevoie de feţe noi, de alte provocări. Când va avea probleme echipa, i se vor dezgropa vechile tare.
– Felul său de a pregăti echipa nu este pe placul lui Mihai Rotaru, care i-a reproşat chefurile repetate, prezenţa unui vlogger în cantonamentul echipei sau distracţia la conacul lui Mircea Dinescu. Nici permanentele dispute cu fosta nevastă nu erau prea bine văzute de finanţator.
-A avut o perioadă de 7 meciuri fără victorie în primul mandat. În ciuda acestor rezultate, jocul echipei era consistent.
-Nu a mai avut rezultate notabile în ultimii ani, nici mandatul la Neftchi Baku nefiind unul reuşit, după ce a ratat ambele obiective. Nici la Craiova nu a câştigat niciun trofeu, ratând prezenţa în finala Cupei României, după dubla cu Sepsi. Cupa era de neratat, în condiţiile în care nici CFR şi nici FCSB nu mai erau în cursă, iar în semifinale, oltenii au fost învinşi de Sepsi în ambele manşe, fără a marca în returul de acasă, în care fanii îşi puseseră speranţele.
– Reghecampf începuse să spună lucrurilor pe nume, respectiv că Universitatea nu are nici pe departe bugetul şi lotul de care dispun CFR şi FCSB, dar i se pretinde să lupte cu ele de la egal la egal.