Laserul de la Măgurele : 100 de cercetători îl susțin pe Nicolae Zamfir printr-o scrisoare deschisă

0
834

Majoritatea cercetătorilor de la Centrul de Cercetare ELI-NP de la Măgurele îl susțin necondiționat pe directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir.  Ultima oară și-au arătat susținerea printr-o scrisoare deschisă, publicată în integralitate pe portatul Edupedu.ro.  Corpul științific și academic de la Măgurele își exprimă nemulțumirea față de  mesajele denigratoare atât la adresa Centrului de Cercetare ELI-NP , cât și față de conducerea sa.

Semnatarii scrisorii  reamintesc cititorilor că acest Centru a fost construit cu fonduri europene, fiind un real susces,  iar în urma consensului comunității științifice internaționale,  acest nou domeniu de cercetare va conduce la descoperiri revoluționare în cercetarea fundamentală și aplicată. România este gazdă a acestui proiect. Centrul ELI-NP aduce astfel țării noastre șansa unică de a ajunge în topul cercetării științifice cele mai avansate în lume și de a genera descoperiri fundamentale și aplicative cu impact major pentru societate. Trebuie spus de asemena că Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară.

“Proiectarea și construcția unui centru de cercetare de vârf, într-un domeniu științific complet nou, este o sarcină imensă și extrem de dificilă pentru orice țară din lume. În România, această sarcină a fost dificilă și din cauza infrastructurii tehnologice limitate, a numărului limitat de cercetători și ingineri cu experiență în toate domeniile necesare, și nu în ultimul rând, din cauza complexității mecanismelor de achiziție publică. Cu toate acestea, proiectul ELI-NP este deja un succes major. Clădirile experimentale și administrative sunt finalizate de câțiva ani, laserii au demonstrat putere record în lume și peste specificațiile inițiale, cel mai complex sistem de transport al fasciculelor laser din lume este în curs de punere în funcțiune, iar primele zone experimentale au început operarea și experimente exploratorii. Sistemul de fascicul gama a fost recent recontractat, urmând ca noul centru de cercetare să devină în întregime operațional până la sfârșitul anului 2022. În vizite la ELI-NP, oameni de știință de vârf din lume și conducători de programe științifice internaționale și-au exprimat admirația pentru această reușită, precum și entuziasmul de a participa în cercetarea care demarează la ELI-NP”, se precizează în scrisoarea celor 100 de cercetători publicată de edupedu.ro.

Semnatarii scrisorii ating și un punct nevralgic în societatea academică românească și anume, plecarea tinerilor din țară, fix pe acest motiv și anume lipsa cercetării și inovării. Cercetătorii spus că unul dintre succesele cele mai mari ale proiectului ELI-NP a fost chiar atragerea tinerilor talentați. “Unul dintre fenomenele negative care afectează cercetarea românească de prea mult timp este plecarea tinerilor de valoare din România. ELI-NP a reușit să contribuie la reducerea acestui fenomen oferind condiții de lucru și perspective la nivelul oricărui mare laborator de cercetare din lume. Mai mult, s-a reusit atragerea unui mare număr de cercetători străini care contribuie cu expertiza lor la construirea centrului de cercetare. Noi, cercetătorii subsemnați de la ELI-NP, considerăm că acest proiect unic în România este o reușită a muncii noastre. Considerăm că a fost și este esențială conducerea vizionară și fermă a proiectului de către Directorul de proiect, N.V. Zamfir, care de-a lungul timpului a făcut posibilă rezolvarea multitudinii de dificultăți tehnice, științifice, programatice, și chiar și politice, care apar inevitabil într-un proiect de asemenea anvergură”, se mai spune ]n scrisoarea respectivă.

Desigur, cercetătorii de la Măgurele nu puteau să nu amintească în demersul lor şi de decizia controversată a Consorțiului de Implementare a ELI (ELI-DC) de a nu include ELI-NP în propunerea de Infrastructură de Cercetare Europeană (ELI-ERIC). “În acord cu poziția conducerii ELI-NP (vezi www.eli-np.ro/documents/ELI_ERIC_may_2020.pdf), considerăm că ELI-NP este la un nivel similar de implementare cu celelalte centre ELI și că fără ELI-NP infrastructura ELI-ERIC este incompletă și nu va putea deservi utilizatorii așa cum a fost plănuit inițial. Așteptăm prin urmare ca ELI-DC să își reconsidere poziția și să includă de asemenea centrul nostru în ELI-ERIC. Suntem convinși că în final, Comisia Europeană va lua în considerare argumentele României și va lua o decizie justă privind ELI-ERIC”, spun cercetătorii și academicienii care au semnat scrisoarea publicată pe Edupedu.ro.

(https://www.edupedu.ro/scrisoare-fara-precedent-de-sustinere-a-directorului-celui-mai-mare-proiect-de-cercetare-din-romania-peste-100-de-cercetatori-ingineri-doctoranzi-de-la-laserul-de-la-magurele-anunta-ca-il-sprijina/)