CEO scumpește gigacaloria la punctele termice

0
535
Craiovenii care primesc apă caldă prin punctele termice (PT) vor plăti mai mult cu 27 de lei, începând cu factura lunii iulie. Prețul gigacaloriei livrate prin PT-urile din rețea crește ca urmare a majorării tarifului apei calde care este furnizată de Complexul Energetic Oltenia. Majorarea aplicată de CEO nu îi vizează, în schimb, și pe craiovenii care sunt racordați la centralele termice.
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal Craiova de astăzi, se află un proiect de hotărâre prin care se propune modificarea prețului la gigacaloria distribuită craiovenilor prin punctele termice din rețea. Autoritățile arată că tariful pentru energia termică se majorează din cauză că furnizorul principal, Complexul Energetic Oltenia, a mărit prețul la apa fierbinte care ajunge la punctele termice și care este folosită pentru prepararea gigacaloriei. În ceea ce privește tariful propriu, municipalitatea arată că nu a adăugat nici un leu în plus la prețul aprobat și practicat din anul 2018.
CEO majorează prețul pentru apa fierbinte
După cum se știe, prețul energiei termice furnizate prin punctele termice (PT) se compune dintr-un tarif de distribuție facturat de SC Termo – care este de 110,31 lei pe gigacalorie, la care se adaugă tariful practicat de Complexul Energetic Oltenia, care asigură apa fierbinte care ajunge, cum spuneam, în punctele termice. Din 2018 și până acum, prețul Complexului a fost de 135,12 lei pe gigacalorie. În concluzie, gigacaloria livrată populație a avut un preț de 245,43 de lei. Cu tot cu TVA, gigacaloria a avut un preț de 292,67 de lei. 
Avizul ANRE, valabil pentru intervalul iulie-octombrie
Municipalitatea spune că, începând cu luna iulie, CEO a comunicat o majorare a tarifului propriu, de la 135,12 lei la 159,92 de lei pe gigacalorie. În raport se arată că, pentru această majorare de tarif, reprezentanții complexului dețin avizul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) pentru mărirea prețului în intervalul iulie – octombrie. Adăugând această majorare, tariful gigacaloriei facturate populație crește la 270,23 de lei. Cu tot cu TVA, prețul ajunge la 321,57 de lei pe gigacalorie.
Subvenție de 44,57 de lei pe gigacalorie, de la buget
Din prețul final însă, autoritățile locale suportă, la rândul lor, o parte din bani, subvenția fiind asigurată de la bugetul local pentru toți abonații, conform legii. Potrivit proiectului de hotărâre, prețul final care va fi plătit de populație nu va fi cel de 321,57 de lei pe gigacalorie, ci de 277 lei pe gigacalorie. Diferența de 44,57 de lei pe gigacalorie este, așadar, suportată de municipalitate. Față de prețul de 250,59 de lei pe gigacalorie, cât a fost facturat până acum, rezultă, așadar, o majorare cu 27 de lei pe gigacaloria livrată populației.
Gigacaloria produsă în centralele termice nu se majorează
De subliniat că majorarea aplicată de CEO se reflectă doar în prețul gigacaloriei care este livrată craiovenilor care sunt racordați la punctele termice din oraș. În ceea ce îi privește pe abonații care primesc apă caldă din centralele termice, acestora nu li se aplică nici o majorare, ei rămân la același preț de 348,71 de lei pe gigacalorie. Cu tot cu TVA, preț total al energiei distribuite prin CT de 414,96 de lei pe gigacalorie. Ca și în cazul energiei distribuite prin punctele termice, autoritatea locală suportă de la bugetul local diferența de preț, sub formă de subvenție – de 137,96 de lei pe gigacalorie – pentru ca prețul final să fie același pentru toți craiovenii.