Un nou conflict în Europa: politicienii Germaniei şi-au pierdut răbdarea cu derapajele lui Erdogan

0
433

Luni de zile tensiunile diplo­ma­tice dintre Germania şi Turcia, aliaţi în NATO, s-au acumulat, iar în ultimele zile situaţia s-a agravat rapid. Berlinul s-ar putea implica într-un război economic cu Ankara. În timp ce se pregăteşte de un război comercial cu SUA, Berlinul face prima sa mutare într-un posibil război economic cu Turcia.

ErdoganSe pare că politicienii de top din Germania, aflaţi sub imperiul febrei electorale, dau semne că şi-au pierdut răbdarea cu derivele Ankarei şi au dezlănţuit un adevărat atac al avertismentelor, inclusiv economice.  Germania este cea mai mare eco­nomie europeană, iar Turcia singura forţă mili­tară de la Marea Neagră care s-ar putea compara cu cea a Rusiei. Relaţiile dintre cele două ţări n-au fost niciodată după al Doilea Război Mon­dial mai şubrede ca acum, spun ana­liş­tii. Mizele sunt mari pentru ambele tabere. Ger­mania este cel mai mare partener co­mercial al Turciei, companiile nemţeşti ocu­pă locul doi în topul investitorilor străini şi sunt angajatori importanţi.

              Peste 6.800 de fir­me germane au ope­-ra­ţiuni în Turcia. Nemţii sunt cei mai numeroşi turişti care vizi­tează această ţară. Turcii, în schimb, repre­zin­tă cea mai mare minoritate din Germa­nia, cu trei mi­lioa­ne de reprezen­tanţi, iar Tur­cia ar fi tre­buit să fie elementul principal în strategia Germaniei de rezolvare a crizei refugiaţilor.  După ce Turcia a arestat, sub acuzaţia de terorism, un activist german pentru drep­turile omului şi a pus, cum susţine presa ger­mană, mai multe companii nemţeşti pe lista neagră a susţinătorilor terorismului, mi­nistrul german de externe Sigmar Gabriel a aver­tizat companiile şi cetăţenii să evite Turcia.

Berli­nul ar lua în considerare şi măsuri precum sus­pendarea garanţiilor de credit pentru fir­mele care investesc în Turcia

          Din Germania provin aproximativ 15% din turiştii care vizitează Turcia. Berli­nul ar lua în considerare şi măsuri precum sus­pendarea garanţiilor de credit pentru fir­mele care investesc în Turcia şi retragerea aju­toarelor de preaderare la UE promise Tur­ciei ca parte a procesului de aderare, no­tea­ză revista Politico. Ziarul Bild scrie, ci­tând surse guver­na­mentale, că Berlinul suspendă proiectele de înarmare a Turciei. „Trebuie să ne rede­fi­nim politica în pri­vin­ţa Turciei“, a afirmat ministrul Gabriel, men­ţionând că acesta este şi punctul de ve­dere al cancelarului Angela Merkel şi al prin­ci­palului rival al acesteia în lupta pentru un nou mandat, social-demo­cratul Martin Schulz. Ministrul de finanţe Wolfgang Schaeu­ble a comparat atitudinea Turciei cu cea a unei ţări comuniste.

           Camerele de comerţ germane DIHK au spus că în actualul mediu este greu de ima­ginat că cineva va investi în Turcia, iar o aso­cia­ţie a exportatorilor a avertizat că peri­colele pentru afacerile nemţeşti din Turcia sunt „reale“. Federaţia Industriilor Ger­mane (BDI) a atenţionat că „incertitudinile din ultimul an determină deja din ce în ce mai multe companii să se distanţeze de Turcia“, scrie The Local.de. Şeful BDI Joachim Lang a avertizat că „pentru compa­ni­ile germane din Turcia incertitudinile cresc de la oră la oră cu fiecare acuzaţie vagă şi nesusţinută“.

           Sigmar Gabriel a vorbit de cazuri de ex­pro­prieri şi a spus că Berlinul nu mai poate ga­ranta siguranţa cetăţenilor săi în faţa ares­tărilor în masă „arbitrare“. Unele companii ger­mane şi-au suspen­dat investiţiile, dar alte­le au anunţat că vor con­tinua să-şi finanţeze pro­iectele din Turcia, o piaţă pe care nu o pot ne­glija, de 80 de milioane de locuitori.

            Ministrul german de Finanţe : Erdogan pune în pericol legăturile vechi de sute de ani ale Turciei cu Germania

        Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, riscă legăturile vechi de sute de ani ale ţării sale cu Germania, a declarat în cadrul unui interviu ministrul german de Finanţe, Wolfang Schaeuble, citat de Reuters. ”Acesta pune în pericol parteneriatul vechi de secole”, a afirmat Schaeuble, în cadrul unui interviu publicat în cotidianul Bild. ”Este dramatic, în măsura în care există multe lucruri ce ne unesc. Dar nu ne putem permite să fim şantajaţi”, a adăugat acesta. Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat în urma arestării a şase activişti pentru drepturile omului de către autorităţile turce ca răspuns la încercarea eşuată de lovitură de stat din iulie 2016. Germania a anunţat posibilitatea suspendării plăţilor de ajutor din partea Uniunii Europene pentru Turcia. În replică, Turcia consideră inacceptabile declaraţiile oficialilor germani.