Intensificarea cooperării economice România-Spania

0
155

tudose-minister_1-465x390Prim-ministrul Mihai Tudose a discutat  la Palatul Victoria, cu ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernández Bachiller, despre perspectivele de intensificare a relaţiilor bilaterale, îndeosebi în plan economic, precum şi despre organizarea cât mai curând unei prime reuniuni interguvernamentale România-Spania.

          ”Relaţia foarte strânsă de prietenie dintre România şi Spania şi evoluţia pozitivă din ultimii ani a schimburilor comerciale bilaterale reprezintă o bază foarte solidă pentru a dezvolta mai departe cooperarea economică dintre ţările noastre, în interesul ambelor părţi, având în vedere şi comunitatea numeroasă de români din Spania”, a declarat şeful Executivului.

          Premierul Mihai Tudose şi ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernández Bachiller, au evocat posibilitatea organizării unei reuniuni interguvernamentale, cel mai târziu anul viitor. Agenda reuniunii ar urma să includă mai multe domenii de interes precum cooperarea economică, în domeniul infrastructurii de transport, agricultură, turism, problematica socială, dar şi teme majore ale agendei internaţionale şi europene.

În ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării economice bilaterale, ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernández Bachiller, a declarat că România reprezintă o piaţă importantă pentru investitorii spanioli, mai mare decât cea din Argentina, Coreea de Sud, Rusia sau Canada şi comparabilă cu piaţa japoneză sau cea braziliană. La ora actuală, în România îşi desfăşoară activitatea mai mult de 6.000 de firme cu capital spaniol, în domeniul bancar, turism şi infrastructură, nivelul investiţiilor spaniole în România fiind mai mare decât  cel al investiţiilor provenind din din Marea Britanie şi SUA. O parte a discuţiei purtate astăzi la Palatul Victoria a vizat şi aspecte ce ţin de cooperarea sectorială, în domeniul afacerilor interne.

Referitor la temele de interes comun de pe agenda internaţională şi cea europeană, premierul Mihai Tudose şi ambasadorul Spaniei, au discutat despre posibilitatea coordonării agendelor în dosarele majore de interes european, în perspectiva primului mandat al României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019. Diplomatul spaniol a exprimat sprijinul ţării sale pentru intrarea României în Spaţiul Schengen şi candidatura la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

De asemenea, ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernández Bachiller, a avut cuvinte de apreciere la adresa comunităţii de români din Spania, cea mai mare comunitate de străini din Spania (peste 1 milion de persoane). Aceştia s-au integrat foarte bine şi au o contribuţie foarte importantă pentru economia spaniolă, iar acest lucru s-a simţit mai ales în perioada de criză din anii trecuţi, a declarat diplomatul spaniol.