Concert la Calafat, în cadrul turneului naţional „Muzica în Palatele României”

0
387

muzica palatO nouă ediţie, a V-a, a Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” se va desfăşura în perioada 2-6 august a.c., în spaţii deosebite din punct de vedere istoric şi arhitectural, între care şi Palatul Marincu din Calafat – monument construit după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, renumit la începutul secolului al XX-lea în România, şi care din 1967 adăposteşte Muzeul de Artă şi Etnografie. Pe data de 4 august, aici va avea loc un concert susţinut de Nicolae Szekely, însoţit de cinci instrumente spectaculoase, rar prezente pe scenele României: vihuelă, laută, chitară renascentistă, chitară barocă şi arhilăuta. Turneul este organizat de Asociaţia Pro Valores şi finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

În cadrul Turneului Naţional „Muzica în Palatele României”, Nicolae Szekely va concerta la Castelul Huniazilor din Hunedoara (miercuri, 2 august, ora 18.00), Palatul Magna Curia din Deva (joi, 3 august, ora 18.00), Palatul Marincu din Calafat (vineri, 4 august, ora 17.00), Castelul Peleş de la Sinaia (sâmbătă, 5 august, ora 16.00) şi Cetatea Neamţului de la Târgu Neamţ (duminică, 6 august, ora 17.00).

Nicolae Szekely
Nicolae Szekely

Cu această ocazie, Nicolae Szekely, însoţit de cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele României (vihuelă, laută, chitară renascentistă, chitară barocă şi arhilăuta), va propune un periplu unic, încărcat de autenticitatea unei adevărate călătorii în istorie, plin de frumuseţi sonore din perioada medievală şi barocă. Cu acest prilej vor fi readuse în atenţia iubitorilor contemporani ai muzicii sonorităţi imaginate de mari creatori de acum câteva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz ş.a.

Nicolae Szekely a câştigat în 1987 locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii ’90 organizează Festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg. Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, Cetatea Râşnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaş ş.a.