Calafat: De la 1 august, mai multe blocuri ar putea rămâne fără apă

0
365

După ce serviciul public de apă a trecut obligatoriu la Compania de Apă Oltenia (CAO), lucrurile nu par a merge în direcţia corectă şi asta din cauza costurilor care au crescut semnificativ. Pentru că există destui rău-platnici, de curând mai multe blocuri din Calafat au fost debranşate de la serviciul public de apă potabilă. 

Locuitorii municipiului Calafat cu facturile la zi sunt supăraţi pe faptul că, din cauza unor vecini care întârzie cu plata apei curente, sunt nevoiţi să sufere şi ei, asta deoarece CAO i-a debranşat recent. Calafetenii susţin că nu ar fi chiar corect faţă de cei care totuşi şi-au plătit datoriile, Compania de Apă încălcând astfel Legea nr. 51 din 8 martie 2006, art. 47, alin. 2, punctual C, care spune că „constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei următoarele fapte: sistarea nejustificatăa serviciului sau refuzul de a realimenta utilizatorii după achitarea la zi a debitelor restante”.

Calafetenii mai spus că, prin preţurile practicate, Compania de Apă Oltenia ar fi creat ceva îndoieli cu privire la modul în care se face facturarea, iar acum a mai venit şi momentul acesta cu sistarea furnizării de apă. „Este incredibil ca într-un oraş lipit de Dunăre să nu ai apă sau să o plăteşti la preţ de apă minerală. Conform legii, dacă pe o singură scară de bloc există un singur bun platnic, este ilegal să fie debranşat respectivul bloc. Societatea care se ocupă cu serviciul public de apă din Calafat trebuie să acţioneze individual şi nu la nivelul scărilor de bloc. Rău platnicii trebuie acţionaţi în instanţă, iar banii, recuperaţi prin executor”, a precizat I. Popa, locuitor al municipiului Calafat.

Fără asociaţii nu se poate sista apa…

Cetăţenii lăsaţi fără apă la robinet mai spun că, în mod normal, fără asociaţii Compania de Apă Oltenia nu poate sista furnizarea apei şi nu poate debranşa o scară sau un bloc, deoarece contractele sunt individuale şi nu cu o asociaţia ce ar deţine în subordine mai multe scări de bloc. „Aducem aminte Companiei de Apă că atunci când a preluat reţeaua nu erau asociaţii de locatari, deci nu are de ce să se plângă, cunoştea situaţia. În contracte trebuia stipulat de la început ca aceia care nu plătesc să fie executaţi”, a mai spus contribuabilul calafetean.

Locuitorii din Calafat de fapt nici nu vor să se facă vreo asociaţie şi asta pentru că în momentul de faţă ar fi inutil, se fie plătit un om să adune banii de apă. Aceştia au dat ca exemplul Slatina, unde branşarea este separată pentru fiecare apartament. Primăria Calafat a luat o poziţie fermă faţă de această atitudine, cerând ca situaţia să revină la normal, iar calafetenii să aibă apă. În urma intervenţiilor făcute la prefectul judeţului Dolj la directorul general al Companiei de Apă, lucrurile au revenit la normal cel puţin pentru o perioadă, până se vor găsi alte soluţii.

Compania de Apă s-a plâns că debitele depăşesc 30% din totalul sumelor care ar trebui încasate. Cei care îşi plătesc la zi facturile susţin că s-a ajuns aici pentru că unii  s-au învăţat  ca alţii să plătească pentru ei. „Aceasta a fost şi una din cauzele pentru care s-a ajuns în colaps şi cu Centrala Termică: datornici cu salarii bune, dar cu zeci sau sute de milioane debite. Ar trebui, aşa cum s-a procedat în alte localităţi, branşarea individuală care să permită întreruperea furnizării de apă abonatului rău platnic şi nu întregului bloc, aşa cum este în Slatina. Dar această branşare nu este posibilă, deoarece Compania de Apă nu a venit să investească, ci doar să adune bani. Dacă lucrurile vor continua aşa, ni se va spune peste un an că tot Calafatul este rău platnic şi vom avea surpriza să rămânem în secolul XXI fără apă, dar alipiţi marii familii a Uniunii Europene. Ne întoarcem cu paşi repezi în anul de graţie 1907, când unii la fel ca noi şi de acelaşi neam au pus de-o răscoală…”, au mai spus contribuabilii calafeteni, îngrijoraţi că ar mai putea să rămână fără apă la robinet.

CRISTIAN RUDĂREANU