Are 10 ani şi 9 medalii la judo

0
415
Ionela Băran

Ionela Băran este una dintre beneficiarele Asociaţiei „Vasiliada” care ating performanţe sportive greu de egalat. Într-un singur an, a câştigat nouă medalii la concursurile de judo. Are 10 ani şi este campioană naţională la judo. Profesorii sportivei o cataloghează ca „vârf de generaţie” pentru sportul pe care îl practică la categoria ei de vârstă. Recordul l-a atins în această vară, când într-o singură lună a primit patru medalii de aur.

Deşi este micuţă, Ionela a atins la judo performanţe greu de egalat. O spun profesorii sportivi, o demonstrează medaliile câştigate până acum, nouă la număr. Toate au fost obţinute într-un singur an. „Prima medalie am primit-o la 9 ani, când m-am apucat de judo. Am luat bronz. De atunci, mă tot duc la concursuri, de unde nu plec fără un premiu”, mărturiseşte fetiţa, în timp ce îşi aranjează cu mândrie pe piept câteva dintre medaliile adunate în ultima vreme.

Program de 12 ore zilnic

  Debutul în activitatea sportivă a fost  pe când se afla în clasa a II-a. Ionela provine dintr-o familie în care sportul a devenit pasiune. „M-am dus cu sora mea, Cristina, la antrenamente, şi de la prima şedinţă m-am îndrăgostit de acest sport. La mine toate surorile suntem sportive: o soră practică judo, cealaltă, atletism. E pasiune de familie”, adăugă Ionela, cu zâmbetul pe buze. Părinţii fetiţei spun că, deşi cele trei fete sunt atrase de sport, Ionela, cea mai mică dintre ele, le-a depăşit pe toate la numărul medaliilor câştigate. „Este foarte ambiţioasă, nu se lasă până nu reuşeşte ce îşi propune. Domnii profesori de la echipa la care este înscrisă o lăudă mereu, spun că, dacă va continua în acest ritm, va face carieră în domeniu. Ne rugăm să se întâmple aşa, să se realizeze”, a spus Mariana, mama micuţei sportive.

Deşi este încă un copil, Ionela are un program foarte încărcat, pe care îl respectă cu stricteţe. Dacă în vacanţa de vară se mai eliberează, în timpul anului şcolar începe ziua cu studiu, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu”, unde este înscrisă, apoi petrece câteva ore la Centrul pentru copii „Aripi de Lumină”, unde desfăşoară activităţi sociale şi educaţionale, după care încheie ziua cu antrenamente la judo. În total, acumulează 12 ore de lucru pe zi. „La antrenamente, lunea fac norme, marţea am program pentru procedee, miercurea şi joia am meciuri, iar vinerea, exerciţii la coardă. Pe lângă toate acestea, facem şi alte exerciţii cum ar fi genoflexiuni, flotări, tracţiuni, extensii. M-am obişnuit cu program plin, pentru că am destulă energie. Dacă pot să muncesc, de ce să stau?”, întreabă, retoric, Ionela.

„Este vârf de generaţie la judo”

Este lăudată de profesori şi se mândreşte cu medaliile pe care le păstrează cu sfinţenie, patru de aur, două diplome pentru premiul I, o medalie de argint şi două de bronz. Medaliile de aur le-a câştigat în această vară într-o singură lună, la Cupa Nordului de la Baia Mare şi la Campionatul Naţional U11, de la Techirghiol. „Ionela este o fată de perspectivă, foarte muncitoare. La vârsta ei, este mare lucru să ajungi campioană naţională, mai ales că la Baia Mare a participat la un concurs în care s-a luptat cu fete dintr-o categorie de vârstă mai mare. La momentul actual, Ionela este vârf de generaţie la judo, pentru categoria ei de vârstă”, a spus Mihai Voinea, profesor la echipa LPS Craiova, antrenorul campioanei naţionale.

Cuvinte de laudă la adresa Ionelei au şi reprezentanţii Asociaţiei „Vasiliada”, unde fetiţa ajunge zilnic, pentru a se dedica activităţilor educaţionale şi sociale. „Are o determinare, o energie şi un suflet extraordinare. Este perseverenţă, tenace, ambiţioasă, preocupată pentru creşterea continuă a nivelului de cunoaştere, are iniţiativa, este comunicativă. Are o atitudine favorabilă pentru activităţile şcolare şi pentru activităţile desfăşurate în cadrul centrului, participă la concursuri, unde este răsplătită cu diplome şi medalii pentru efortul şi muncă asiduă. Participă cu entuziasm şi bucurie la activităţile de pregătire a serbărilor sau a manifestărilor cultural-artistice. Se angajează în jocuri care exersează relaţiile sociale, jocuri artistice precum desen, arte plastice, muzică, jocuri de mişcare, educativ-recreative. De asemenea, se antrenează în activităţi de confecţionare de obiecte decorative, ornamente, felicitări”, a mărturisit Renata Bănescu, psihopedagog în cadrul Centrului “Aripi de Lumină”.

Pentru Ionela, toate aceste cuvinte de apreciere sunt încă un motiv pentru care luptă să atingă noi performante. “O să fac tot posibilul să nu îi dezamăgesc pe cei care au încredere în capacităţile mele”, spune Ionela. Şi-a propus să cucerească în continuare medalii de aur, să îşi păstreze titlul de campioană naţionala la judo şi, când va creşte mare, să devină antrenoare la acest sport. “Nu mă voi lăsa până nu îmi voi îndeplini acest vis”, promite Ionela.