TVA diferenţiată pentru produsele agricole de la 1 ianuarie 2013

0
243

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Ministerul Agriculturii, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013. Potrivit acestuia, unul dintre avantaje ar fi reducerea preţurile produselor agricole.

“Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului. Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013”, a afirmat Victor Ponta, la o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) alături de şeful MADR, Daniel Constantin.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Presă – Agerpress, şeful Executivului a precizat că principalele avantaje ale unei TVA diferenţiată pe produsele agricole constă în reducerea preţurilor, fiscalizarea agriculturii şi pătrunderea producătorilor români pe piaţa hipermarketurilor. “Pe lângă reducerea preţurilor, un avantaj în introducerea TVA diferenţiată este fiscalizarea pentru domeniul agriculturii. Pe baza estimărilor făcute, agricultura este nefiscalizată. Este, totodată, o măsură de încurajare a producătorilor români să pătrundă pe piaţa hipermarketurilor”, a spus Ponta, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale referitoare la introducerea TVA diferenţiată, Ponta a precizat că bugetul pentru anul 2013 va fi discutat în toamnă cu oficialii instituţiilor internaţionale.