Preţ redus la apa de irigat şi despăgubiri pentru agricultorii afectaţi de secetă

0
351

Tariful pentru irigaţii va fi redus cu 50 de lei pentru mia de metri cubi de apă, a anunţat premierul Victor Ponta. Totodată, ministrul Agricultorii a declarat că fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi despăgubiri.

Victor Ponta a declarat că situaţia îngrijorătoare din agricultură, cauzată de lipsa precipitaţiilor, a condus la decizia de reducere a tarifelor pentru irigaţii. “Ne confruntăm cu o situaţie negativă excepţională, de secetă, şi am considerat că este datoria Guvernului să facă o analiză şi o strategie de sprijin pentru agricultură, prioritate absolută, domeniu care alături de energie are cel mai mare potenţial de dezvoltare economică şi creare de locuri de muncă, de venituri suplimentare pentru bugetul de stat. Am analizat situaţia creată începând cu toamna anului 2011 şi am analizat măsurile propuse de ministrul Agriculturii. Astfel, am fost de acord cu reducerea tarifului la irigaţii cu 50 de lei la mia de metri cubi. Pentru proiectele din măsura 125 am aprobat o alocare suplimentară de 25 milioane euro. De asemenea, există o Hotărâre de Guvern prezentată de MADR pentru despăgubiri în cazul persoanelor afectate de secetă. Sunt două categorii de beficiari”, a declarat Victor Ponta.

Compensaţii pentru două categorii de beneficiari

Ministrul Agriculturii a declarat, la rândul său, că vor fi alocate sume de bani pentru culturile calamitate, în special cele de grâu şi porumb. “Imediat ce campania de recoltare se va încheia, vom avea la dispoziţie o Hotărâre de Guvern cu o sumă importantă alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirea a două categorii de fermieri. Pe deoparte IMM-urile a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%. Veniturile acestor IMM-uri vor fi compensate, vizavi de anii trecuţi, cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an din cauza secetei. Ne referim, în special, la cultura de grâu, afectată în toamna anului trecut, de floarea-soarelui şi de porumb, afectate din păcate în luna iulie a acestui an. Cea de-a doua categorie se referă la fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor şi care vor beneficia de măsura de minimis care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 euro pe beneficiar. O altă măsură este că am solicitat Comisiei Europene, şi deja avem acceptul, ca din 16 octombrie fiecare fermier care a făcut o cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să primească aproximativ jumătate din sprijinul european care se situează undeva în jurul sumei de 55 de euro pe ha”.