PDL a decis să boicoteze referendumul

0
251
Vasile Blaga

Colegiul Director al PDL a decis, ieri, să boicoteze referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, îndemnând alegătorii să nu participe la vot. Potrivit preşedintelui Vasile Blaga, decizia a fost luată cu 89 de voturi „pentru” şi o abţinere, acesta spunându-le românilor să nu ia parte la „o astfel de mascaradă pusă în scenă de USL”. Conform unor surse din partid, citate de Mediafax, PDL a hotărât să nu îşi retragă reprezentanţii din secţiile de votare. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a fost primul care a anunţat decizia, precizând că în cursul dimineţii avusese o discuţie cu liderii PDL pe această temă. Întrebat, într-o discuţie on-line la ziare.com, de ce PDL îşi va retrage reprezentanţii din secţiile de votare, Traian Băsescu a răspuns: „Nu vor fi retraşi, am discutat azi-dimineaţă cu PDL, nu vor retrage oamenii din secţiile de votare”.

Luni, Traian Băsescu declara că „sunt foarte multe elemente care arată decizia USL de a frauda” referendumul şi că „există riscul”, dacă în zilele următoare „nu se ameliorează” situaţia, să ceară PDL să nu fie reprezentat în secţiile de votare şi să „boicoteze total” referendumul. „Sunt foarte multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca prin reprezentanţii PDL să controlez ce se întâmplă acolo şi atunci există inclusiv riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează condiţiile, eu să cer PDL să nu fie reprezentat măcar în secţiile de votare. Există şi acest risc. (…) Să nu-şi trimită oameni şi să boicoteze total referendumul, ca nefiind organizat în condiţii de securitate”, a spus Băsescu, la B1 TV. „De ce să cer eu electorilor mei, sau nu electorilor mei, acelora care, din revoltă, nu vor să valideze lovitura de stat, de ce să le mai cer să meargă la vot?”, a întrebat Băsescu, precizând că este posibil ca inclusiv el să nu participe la vot. Întrebat dacă a ajuns să aibă aceeaşi poziţie cu PDL, care a înclinat de la început spre varianta boicotului, preşedintelui suspendat a răspuns: „Ştiu, m-am certat cu ei, şi public, şi până la urmă, se pare, au dreptate (…) Era argumentul lui Blaga: Cum vă gândiţi că vor face un referendum cinstit când ei au încălcat atâtea legi ca să ajungă la suspendarea dumneavoastră?”, a spus Băsescu.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, la sediul USL, că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor. „Aprecierea mea este că vor trebui aduşi, în mod suplimentar, între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor. Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători, pentru a putea asigura condiţia de cvorum”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a precizat, încă de luni seara, că se aşteaptă ca Traian Băsescu şi PDL să „predice” boicotul referendumului. „Nu am nici o îndoială că, în condiţii normale, peste 50%, poate chiar peste 55% din alegătorii români ar fi participat la acest referendum. Mi-e greu acum să răspund la întrebare, pentru că devine din ce în ce mai evident un lucru la care nu aş spune că nu ne aşteptam, şi anume hotărârea ca Traian Băsescu însuşi, foarte probabil, şi, desigur, PDL şi reţeaua sa de susţinere, să predice boicotul acestui referendum, să încerce să ţină susţinătorii lui Traian Băsescu acasă, ceea ce, sigur, va face din numărul de prezenţi la acest referendum enigma şi cheia rezultatului”, a spus Antonescu.