Craiovenii cer ca autorităţile să le scadă preţul la agentul termic

0
277

E o vară fierbinte, la propriu şi la figurat, pentru craioveni. Când vine vorba să rămână fără apă caldă, iar la iarnă şi fără agent termic în calorifere, părerile sunt împărţite. Există o tabără a locatarilor conştienţi care spun că facturile sunt prioritare şi fac toţi banii, dar şi o aripă a celor care susţin că sunt prea săraci să mai ţină pasul cu preţurile la energie şi că statul ar trebui să facă mai mult pentru a ne salva.

Sorin Iordache, directorul comercial al Regiei de Termoficare Craiova

Spinoasa problemă a datoriilor, care au ajuns la aproximativ 2.000 de miliarde de lei către Regia de Termoficare Craiova, este tranşată de craioveni în funcţie de propria situaţie. Întrebat ce crede despre măsura de sistare a apei calde şi căldurii pe timpul iernii viitoare – măsuri anunţate deja de principalul furnizor –, un pensionar craiovean ne-a spus că datornicii ar trebui obligaţi să plătească toţi banii şi, în felul acesta, i-ar scuti şi pe vecini să-şi facă duşuri reci sau să tremure în decembrie. «Nu am o pensie foarte mare, dar primul lucru pe care îl fac când vin banii este să mă duc la asociaţie şi să plătesc întreţinerea. De câţiva ani, de când sunt ieşit la pensie, tot aşa fac. Nu îmi permit să rămân cu plăţile în urmă pentru că ştiu că nu mai am alţi bani pe care să-i strâng şi să plătesc la asociaţie. Când eşti pensionar depinzi numai de bani ăştia, nu mai ai nici putere de muncă şi nici dacă ai mai putea lucra ceva nu are cine să te mai angajeze, deci trebuie să te limitezi la pensie şi să ai grijă să-ţi achiţi întâi datoriile. Când eşti bătrân cel mai bine să fie masa mai săracă puţin, dar să ai asigurat un acoperiş deasupra capului», a spus pensionarul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Chiriaşii o duc şi mai rău

De aceeaşi baricadă, am întâlnit şi un tânăr care a mărturisit că nu are o casă a sa, fiind obligat să locuiască cu chirie. În cazul lui, banii cheltuiţi sunt şi mai mulţi. «Eu stau cu chirie şi tot îmi plătesc datoriile la asociaţie. Dacă rămân cu facturile în urmă, proprietarul mă dă afară din garsonieră de a doua zi. Nu îmi permit să rămân cu nici un leu restanţă, chiar dacă din salariile noastre mici, al meu şi al soţiei, trebuie să ne achităm şi chiria, care mai este şi ea de 120 de euro. Aşa că nu îi înţeleg pe cei care sunt proprietari de apartamente de ce întârzie cu plăţile, care sunt mai mici decât ale unui chiriaş?», a spus Daniel Pavelescu, de 36 de ani. Opinia sa a fost împărtăşită şi de un salariat care are locuinţa sa, dar pentru că are o slujbă prost plătită ţine cu greu pasul cu facturile. «Lucrez la tipografie şi am un salariu mic, mă descurc greu pentru că am doi copii de crescut. Datoriile mi le plătesc întotdeauna. Am şi un contract la bancă pe care l-am făcut pentru un aragaz şi, lunar, întreţinerea pe care nu pot să o las neplătită, fiindcă se adună. Poţi să faci uşor 10-15 milioane, care sunt mult pentru familia noastră. E adevărat că nu prea ai unde să mai munceşti aici, fabricile s-au cam închis, privaţii plătesc prost, dar nu ai ce să faci, trebuie să lucrezi ceva ca să trăieşti, nu?», a spus Marian Tănase.

Subvenţii mai mari de la Primăria Craiova

De cealaltă parte, sunt şi destul de mulţi locatari care recunosc faptul că au datorii, şi mai mari şi mai mici, dar care încearcă în acelaşi timp să explice şi de ce au ajuns în această situaţie. Oamenii spun că şi-ar dori să nu aibă nici un leu datorie, dar, din păcate, sunt prea săraci ca să-şi permită acest lux. «Eu nu sunt de acord să se oprească apa caldă şi căldura pentru că unii nu plătesc. Şi eu mai am nişte restanţe la întreţinere, pe care o să mi le plătesc, dar nu-mi convine să fiu arătat cu degetul, ca un criminal. Poate că nu am bani, sunt sărac şi aş vrea să muncesc, dar nu am unde. S-a gândit cineva să mai scadă măcar puţin preţul la gigacalorie? Guvernanţii noştri ştiu doar să facă măriri, dar nu se gândesc să mai lase de la ei ca să poată şi populaţia să trăiască», a spus un alt craiovean. Pe aceeaşi linie, locatarii cred că autorităţile locale ar trebui şi ele să facă mai mult pentru cetăţenii cu greutăţi materiale: «Primăria Craiova ar trebui să se implice mai mult, să vină cu subvenţii mai mari pentru populaţie. Nu zic să împartă bani la toţi, chiar şi la cei care au din ce să trăiască, dar ar putea să mărească subvenţiile şi să le acorde pe baza unor anchete sociale, astfel încât acei bani să ajungă chiar la cei care au situaţii grele», a spus craioveanul Petre Ungureanu.

Viaţa la ţară, mai ieftină şi mai sănătoasă

Şi mai tranşanţi, unii dintre craioveni au venit cu ideea ca locatarii care s-au văzut că au acumulat deja datorii foarte mari să ia în calcul şi varianta de a se stabili la ţară, unde cheltuielile sunt mai mici decât la oraş. Din calcule reiese că din banii obţinuţi prin vinderea apartamentului, un craiovean ar putea să-şi cumpere o căsuţă frumoasă, cu curte şi grădină, şi să-i rămână suficienţi ca să-şi achite şi datoriile la întreţinere. Mai mult, această variantă ar fi şi o dovadă de bun simţ din partea lor, pentru a nu-i mai pune la încurcătură şi pe vecini. «Nu e obligatoriu să stai la bloc şi să faci datorii, iar vecinii să sufere din pricina ta. Ar fi de bun simţ să înţeleagă că nu îşi mai permit să locuiască aici cu restanţele pe cap motivând că sunt săraci. După părerea mea, un om care are în proprietate un apartament nu e deloc sărac. Acest apartament valorează 30.000 sau 40.000 de euro pe piaţă, ar trebui să-l vândă şi să-şi plătească datoriile. Le mai rămân şi bani să-şi cumpere o casă la ţară. Dar nu, ei vor  să stea la oraş chiar dacă fac o grămadă de datorii», a declarat Cătălin Stoian, din Craiova.

Termoficarea se pregăteşte pentru sistarea apei calde în tot oraşul

Conducerea Regiei de Termoficare Craiova a anunţat recent că locatarii care nu îşi vor plăti datoriile riscă să rămână fără apă caldă în această vară, ca atare doar cu posibilitatea de a face duşuri reci. Dacă acum acest lucru nu e un lucru chiar foarte grav, ar putea să fie totuşi începând din această iarnă, când Regia va opri şi distribuţia de agent termic, îngheţând definitiv caloriferele. «Nu mai există nici o posibilitate de amânare. Complexul Energetic Craiova trebuie să-şi procure stocul de cărbune şi nu are nici un ban disponibil, fiindcă asociaţiile nu au plătit de câţiva ani agentul termic. Mai mult ca sigur la iarnă mulţi dintre craioveni vor sta în frig sau se vor încălzi cu alte surse», a declarat Sorin Iordache, directorul comercial al Regiei de Termoficare Craiova.

În luna iunie, în urma unor eforturi susţinute, reprezentanţii Regiei au reuşit să recupereze 60 miliarde de lei vechi, o sumă considerată mică în raport cu debitul pretins, de 180 miliarde de lei vechi, cerut de CE Craiova până la începutul sezonului rece. Ca să se reuşească această performanţă ar trebui ca asociaţiile de proprietari din Craiova să aducă la casieria de la Termoficare câte 2 miliarde de lei vechi pe zi, ceea ce se întâmplă foarte rar.