„Manualul de soluţii verzi”, distribuit în mediul rural pentru încurajarea activităţilor „eco”

0
352

Fie că doriţi să reduceţi factura la utilităţi sau să apelaţi la soluţii ecologice pentru încălzire, le puteţi face pe amândouă construindu-vă singuri un colector solar. Colectorul solar este o instalaţie ce captează energia razelor solare şi o transformă în energie termică. Energia astfel obţinută poate fi folosită pentru a încălzi apa menajeră sau în sistemul de încălzire a locuinţei. Realizarea instalaţiei presupune câteva etape cuprinse într-un „Manual de soluţii verzi”, publicat de Fundaţia Terra Mileniul III, o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit. Pentru a construi acasă colectorul solar, veţi avea nevoie de următoarele materiale: placaj, geam sau policarbonat, ţeavă de cupru, aripioare din tablă de aluminiu, bride pentru asigurarea geamului, colţare din tablă de aluminiu şi izolaţie. Metoda a fost deja experimentată cu succes de organizaţia Prietenii Pământului din Galaţi.

„Am reuşit să construim un colector solar plan fără să folosim materiale de top şi cu un randament foarte apropiat de cel al colectoarelor de firmă. Costul materialelor a fost de aproximativ 200 de euro, în condiţiile în care preţul unui astfel de produs în comerţ nu este mai mic de 500 de euro”, a explicat inginerul Ion Zamfir, preşedintele asociaţiei. O mare parte din produsele folosite zi de zi ar putea fi confecţionate acasă, într-un mod simplu şi plăcut. Astfel de iniţiative nu contribuie numai la rezolvarea unor probleme de mediu, ci sunt şi foarte utile în gospodărie, folosind tehnologii simple şi la îndemâna oricui.

„Reţetele” unor astfel de produse au fost strânse într-un “Manual de soluţii verzi”, realizat de Fundaţia Terra Mileniul III, cu sprijinul Reţelei de Acţiune pentru Climă (RACRO) şi The Body Shop Foundation. De la săpun, hârtie şi compost, la panouri solare şi generatoare eoliene, oamenii pot apela la soluţii simple şi eficiente, fără a mai plăti costul procesării, ambalajelor şi transportului, sau alte taxe incluse în preţul produselor din comerţ. Manualul propune o serie de soluţii pe care le puteţi realiza singuri, cu minimum de investiţii, care vă pot transforma din consumatori în producători.

500 de exemplare ale manualului vor fi distribuite în comunităţile rurale pentru a încuraja oamenii să adopte soluţii sustenabile şi să contribuie astfel la combaterea efectelor schimbărilor climatice. De asemenea, documentul poate fi consultat şi descărcat de pe site-ul Terra Mileniul III, secţiunea Publicaţii.