Ioan Lascu este noul președinte al scriitorilor din Filiala Craiova

0
399

După 13 ani la conducerea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Coșoveanu îi cedează locul lui Ioan Lascu, prin voința membrilor acestei organizații exprimată la alegerile care au avut loc astăzi, la prânz. 49 de voturi a obținut acesta din urmă, față de 22 ale principalului său contracandidat, în timp ce alt aspirant la funcție, Mihai Duțescu, a primit doar 3, iar 1 vot a fost declarat nul.

«Nu sunt entuziasmat, pentru că știu că am în spate deja o sarcină foarte grea. Este aproape un cadavru pe care trebuie să îl reanimăm… Nu vreau să se supere Gabriel Coșoveanu pentru această apreciere, dar părerea majorității este că această filială nu a fost vizibilă timp de mai mulți ani. În ceea ce privește proiectele noastre, deviza este „împreună vom reuși”. Colaborarea cu toți membrii filialei sau cu marea majoritate și, în primul rând, cu Consiliul de conducere este esențială. Nu poți să acționezi de unul singur într-o astfel de filială, unde sunt peste 120 de membri», a declarat Ioan Lascu, care este și conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din Craiova.

Întrebat care vor fi primele demersuri pe care le va face în acest mandat pentru perioada 2018-2023 în fruntea scriitorilor craioveni, Lascu a precizat că vor viza obținerea unui sediu pentru desfășurarea activității filialei. „Știu că la Craiova este mai greu, dar eu nu sunt descurajat. Trebuie să găsim audiență la organele administrative locale. Împreună cu oameni influenți, care sunt membri ai filialei, vom merge la primar și vom susține necesitatea de a avea un sediu. Și cred că vom găsi deschidere, imposibil ca organele locale să fie atât de obtuze!”, a afirmat Ioan Lascu, care a enunțat 15 obiective în proiectul său de candidatură. Prioritar este și un site actualizat al filialei: „Nu avem vizibilitate! Nu se știe ce scriitori sunt în Craiova și în zonă”, mai spune Lascu.

Gabriel Coșoveanu a fost criticat de mai multe voci pentru că nu s-a implicat îndeajuns pentru ca filiala să își desfășoare activitatea într-un sediu decent și în condiții corespunzătoare. Supărarea unor scriitori a fost cu atât mai mare cu cât, au spus aceștia, a avut la dispoziție trei mandate (n.r. – primele două de câte 4 ani, ultimul de 5, conform noului Statut al USR).

„Este o răspundere acolo. Cine nu a ajuns în funcții din acestea nu are cum să știe, crede că e o laudă… Aștept cu mare interes să văd ce face succesorul și cum face”, a declarat Coșoveanu, imediat după aflarea rezultatului alegerilor. Întrebat în ce măsură îl va sprijini pe noul președinte, acesta a răspuns: „Dacă va ține cont că am o experiență, care nu poate fi negată, îi întind ambele mâini în ceea ce va face, pentru că are un proiect ambițios. Ar fi spre binele tuturor și al Craiovei ca aceste lucruri să se poată pună în practică. Și nu poate singur. Nimeni nu are cum să răzbească de unul singur, îi va trebui echipă”.

Alegerile în Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România au fost reluate astăzi, 25 iunie 2018, după decesul subit al președintelui ales în 11 aprilie 2018, Jean Băileșteanu. 75 de membri și-au exprimat votul, din cei 121 înregistrați. Alături de scriitorii craioveni s-au aflat, azi, și doi reprezentanți de la centru ai USR: directorul de programe externe Răzvan Voncu și Sorin Lavric, care a fost șeful comisiei de numărare a voturilor.