Profesorii şi studenţii au avut de ales: Vot direct sau concurs public pentru desemnarea rectorului?

0
341

974 de cadre didactice şi lideri ai studenţilor de la Universitatea din Craiova s-au prezentat, ieri, la urne pentru a stabili modalitatea de desemnare a rectorului, având pe buletinele de vot două variante, prevăzute în actuala Lege a Educaţiei: concurs public sau vot direct. Rezultatul scrutinului va înlocui, din toamnă, actuala formă de ocupare a funcţiilor de conducere. Rectorul nu va mai fi ales doar de membri Senatului universităţii şi, odată ce va fi desemnat, va numi prorectorii şi decanii.

Secţia de vot, organizată chiar în holul Universităţii din Craiova, a fost deschisă în intervalul orar 8.00- 20.00. În acest timp, cadrele didactice şi cercetătorii cu drept de vot, dar şi studenţii au venit la urne să-şi exprime opţiunea. Organizarea referedumului a fost prevăzută de actuala Lege a Educaţiei. „Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, cu cel puţin şapte luni înainte de desemnarea rectorului se organizează un referendum prin care se stabileşte modalitatea de ocupare a acestei funcţii: prin concurs public sau vot direct, egal, universal şi secret. Sunt 974 de votanţi. Au drept de vot toate cadrele didactice şi cercetătorii cu contract pe perioadă netederminată şi studenţii aleşi în consiliile facultăţilor şi în Senatul Universităţii”, a precizat prof.univ.dr. Gabriel Olteanu, secretarul Ştiinţific al Universităţii din Craiova.

Candidaţii pentru concursul public vor fi validaţi de Senat

Dacă rezultatul scrutinului va stabili votul direct ca mod de desemnare a rectorului, atunci, în anul universitar viitor, atât cadrele didactice, cât şi studenţii vor fi din nou la urne pentru a-şi vota pe cel mai bun candidat pentru această funcţie. În cazul în care opţiunea majorităţii va fi concursul public, procedura presupune validarea de către Senatul universităţii a cel puţin doi candidaţi. Varianta preferată de mulţi dintre profesorii, veniţi la urne, a fost „excluderea politicii din viaţa academică”. Rectorul care va fi desemnat în anul universitar următor se va plia şi pe o nouă organizare a Universităţii. „S-a demarat acţiunea de reorganizare a facultăţilor, în sensul că ne-am organizat de la catedre la departamente şi urmează procesul firesc. Dacă soluţiile alese se justifică este normal. Eu nu cred că este cineva împotriva lucrurilor normale. Să nu fie forţate, pentru că dacă se fac uniri forţate,  evident, că nu vor duce la lucruri bune. Dacă se încearcă omogenizarea colectivelor, probabil, va fi mai bine”, a precizat decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.