La trei ore de la deschiderea târgului agroalimentar – S-a vândut tot!

0
527

Testul autorităţilor, al producătorilor, dar, în primul, rând cel al legumelor şi fructelor olteneşti, a avut rezultate neaşteptate. „Neaşteptat de bune!”, au spus, la unison, atât oamenii, cât şi organizatorii. Târgul ad-hoc de produse agricole din Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova şi-a atins scopul: în trei ore, marfa a dispărut de pe tarabele special amplasate pentru grădinarii doljeni, care au dorit să ia parte la campania „Consumaţi produse olteneşti!”, promovându-şi, astfel, marfa, departe de cea a samsarilor.

Încă de la primele ore ale dimineţii, agricultori din Mârşani, Călăraşi, Desa, Pleniţa, Işalniţa, Moţăţei şi chiar Craiova au expus pentru vânzare roşii, castraveţi, fasole verde, dovlecei, ardei gras, varză şi verdeţuri, dar şi piersici, caise, zmeură şi pepeni verzi. După numai o privire aruncată asupra mărfurilor, craiovenii s-au hotărât „să facă piaţa”. Pregătiţi sau nu pentru cumpărături, cei mai mulţi nu au putut rezista în faţa produselor proaspete. Şi cei câţiva bănuţi în minus au contat. „Eram doar în trecere, nu am ştiut de târg. Am zis să văd despre ce e vorba şi acum plec cu două plase pline. Am luat roşii, nişte dovlecei, cartofi şi am văzut la o tarabă zmeură. Sunt încântată că am cumpărat de la ţărani şi că preţurile sunt mai bune ca în piaţă”, ne-a spus Mioara Şerbănescu, din Craiova.

„Brand”-urile doljene au luat ochii cumpărătorilor

Fiecare dintre producătorii prezenţi, însoţiţi şi de primari, au etalat marfa produsă cu precădere în fiecare comună: cartofii de Mârşani, ardei de la Desa, roşii de Moţăţei şi Dăbuleni, castraveţi de la Işalniţa sau miere de la Pleniţa. Teascu şi Călăraşiul a venit cu de toate, şi-n plus cu pepeni verzi şi piersici; Staţiunea „Banu Mărăcine” şi-a expus sortimentele de vinuri, Mircea Dinescu jambonul şi pâinea de ţară, iar de la serele Işalniţa s-au vândut castraveciorii cornişon.

„Nu ne aşteptam să meargă vânzarea atât de bine”

Rând pe rând, stocurile producătorilor s-au epuizat, astfel că la ora inaugurării oficiale a târgului legumelor olteneşti, respectiv 10.00, unii dintre doljenii se pregăteau deja să plece acasă, rămaşi fiind fără marfă de vânzare. Şi pe ei, şi pe organizatori, i-a luat prin surprindere cererea mare venită din partea craiovenilor. „Vândurăm toată marfa, nici multă nu avuserăm, că am zis că cine ştie ce-o fi şi cu piaţa asta şi rămânem cu ea pe masă”, ne-a spus Ileana Popi, producător de ardei, din Desa. „Mai avem în maşină câţiva saci cu cartofi, dar cred că într-o oră suntem gata. Am sunat acasă, să vină cineva să mai aducă. Nu ne aşteptam să meargă vânzarea atât de bine. Mâine (n.r. – astăzi) venim mai pregătiţi”, a mărturisit un alt producător venit de la Mârşani cu cartofi.

„Intenţionăm să extindem în spaţiu şi timp această campanie, să asigurăm astfel un echilibru între producătorii noştri şi cumpărători. Cel mai probabil, târgul se va desfăşura pe mai departe, în aceleaşi zile – vinerea şi sâmbăta – însă cred că îl vom muta pe Strada A.I. Cuza”, a afirmat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.