Tragedie într-o şcoală din Texas: un tânăr a deschis focul şi a omorât cel puţin 19 elevi şi doi adulţi

0
304

 Ieri, într-o şcoală din oraşul Uvalde, statul Texas, a avut loc un incident armat, în urma căruia cel puţin 19 elevi şi doi adulţi au murit, după ce un tânăr de 18 ani a deschis focul în incinta unităţii de învăţământ. Iniţial, s-a vorbit  despre 14 elevi și un cadru didactic printre victime, scrie G4Media.ro. , preluată de edupedu.ro. Anterior, agresorul, Salvador Ramos, de 18 ani, şi-ar fi împuşcat bunica, aflată în stare critică, în spital. Cu trei zile înaintea atacului, tânărul a postat pe un cont de Instagram fotografiile a două arme de tip AR15.

Preşedintele Joe Biden a cerut SUA să-şi transforme durerea colectivă în acţiuni politice după atacul armat de marţi. „Unde, pentru numele lui Dumnezeu, este coloana noastră vertebrală, să avem curajul să ne implicăm şi să facem faţă lobby-urilor? Este timpul să transformăm această durere în acţiune”, a spus el. CNN precizează că acesta este cel puţin al 30-lea atac din 2022 care vizează instituţii de învăţământ, unde învaţă de la copii de grădiniţă până la liceeni de clasa a XII-a. Exceptând atacul de la şcoala din Uvalde, anul acesta în SUA au avut loc cel puţin 38 de atacuri vizând şcoli, colegii şi universităţi, soldate cu cel puţin 10 morţi şi 51 de răniţi.

Declaraţiile guvernatorului din Texas

Guvernatorul  Statului Texas, Greg Abbott, a declarat, iniţial,  că 15 persoane – 14 elevi şi un profesor – de la Şcoala elementară Robb, din Uvalde, au fost ucişi după ce un tânăr de 18 ani, care a murit şi el, a deschis focul. „Se crede că şi-a abandonat vehiculul şi a intrat la şcoala elementară Robb din Uvalde cu o armă de mână şi este posibil să fi avut şi o puşcă, dar acest lucru nu este încă confirmat conform celor mai recente informaţii ale mele”, a spus el. Suspectul, Salvador Ramos, era elev la liceul Uvalde şi este cetăţean american, a precizat Abott. „Ceea ce s-a întâmplat în Uvalde este o tragedie îngrozitoare care nu poate fi tolerată în statul Texas”, a spus el reporterilor. De asemenea, guvernatorul a declarat că se pare că atacatorul a fost ucis în schimbul de focuri cu forţele de ordine şi că şi doi membri ai forţelor de ordine ar fi fost răniţi uşor. El a adăugat că autorităţile locale care investighează incidentul vor primi toate resursele necesare. În plus, Abbott a adăugat că atacatorul şi-ar fi împuşcat şi bunica înaintea atacului de la şcoală. „Sunt informaţii că şi-a împuşcat bunica chiar înainte de a intra în şcoală. Nu am alte informaţii despre legătura dintre cele două incidente”, a spus guvernatorul despre atacator. De asemenea, Poliţia a transmis că atacatorul a acţionat singur şi că este mort.