Festivalul Național „Alexandru Macedonski” Ediția a III-a

0
619

Biblioteca Judeţeană„Alexandru şi Aristia Aman”, în colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Primăria comunei Goieşti (judeţul Dolj), organizează, în perioada 28-29 mai 2021, ediţia a III-a a Festivalulului Naţional „Alexandru Macedonski”.

Obiectivul festivalului constă în omagierea scriitorului polivalent (poet, prozator, dramaturg, critic literar, jurnalist, scenarist), cu puternice rădăcini olteneşti, care a schimbat paradigma literaturii române, deschizând-o spre universalitate.

Alexandru Macedonski este  „poetul rozelor și al rondelurilor”, dar şi iniţiatorul atâtor experimente literare în poezie, teatru, roman şi nuvelă, scenariu de film şi teorie literară, din obsesia de a inventa sau a descoperi noi forme de expresie în slujba esteticii. La un secol şi un an de la dispariţia sa fizică, în mod paradoxal, Alexandru Macedonski rămâne modern şi actual, încă nedescoperit şi valorificat în totalitate, opera lui invitându-ne la o nouă lectură.

A întemeiat mai multe şcoli de literatură, după generaţiile de tineri scriitori, simboliști sau moderniști care i-au fost discipoli. În revistele lui au debutat mulţi dintre cei care astăzi sunt repere ale literaturii naţionale: Tudor Arghezi, George Bacovia, Tudor Vianu, Gala Galaction, Traian Demetrescu și alţii. A modernizat poezia, aducând-o aproape de „poezia viitorului”, sincronizând-o cu cea europeană, în special cea franceză. Opera lui este profundă, însă nu foarte cunoscută, fiind nevoie de o nouă reeditare şi receptare, de o nouă interpretare, pentru rescrierea şi reinterpretarea canonului literar.

Acesta este unul dintre obiectivele festivalului, la el adăugându-se demararea demersurilor de restaurare a conacului de la Pometeşti, comuna Goiești, unde poetul a copilărit, lăsat în paragină în ultimii 30 de ani, ce va redeveni Casa memorială „Alexandru Macedonski”.

Anul acesta, cu sprijinul conducerii Primăriei Municipiului Craiova şi al R.A.A.D.P.F.L. Craiova, s-a reuşit reamplasarea bustului scriitorului (realizat de sculptorul Constantin Foamete) în superba Grădină Botanică din Craiova, pe locul unei foste proprietăţi a familiei Macedonski, unde, de asemenea, poetul a copilărit.

Eseurile, referatele şi celelalte materiale privind viaţa şi opera lui Alexandru Macedonski ce vor fi prezentate în două sesiuni de comunicări ştiinţifice, la Craiova şi în comuna Goieşti, judeţul Dolj. Ulterior, vor fi publicate în cel de-al treilea volum al „Caietelor macedonsckiene”, de o editură naţională.