Wielpütz Automotive a pornit lucrările la fabrica din Craiova

0
822

Reprezentanţii companiei Wielpütz Automotive din Germania au început de ieri construcţia fabricii de subansamble auto, la High-Tech Industry Park din Craiova, investiţie care depăşeşte 10 milioane de euro. Producţia efectivă va începe la 1 septembrie a.c şi va antrena iniţial, 60 de angajaţi, iar anul viitor, numărul acestora ajungând la 300. Contractul de închiriere a celor 3 hectare de teren, pe cât se întinde fabrica, a fost semnat pe 17 ianuarie 2018, la Palatul Administrativ, în prezenţa conducerii administraţiei publice locale şi centrale. La evenimentul de ieri, au luat partea Hans Schultes, acţionarul principal al companiei germane Wielpütz Automotive, iar din partea statului român, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale – Lia Olguţa Vasilescu.

Compania germană este unul dintre cei mai mari investitori cu care High-Tech Industry Park a încheiat un contract de închiriere sau superficie. Wielpütz Automotive, cu o tradiţie de peste 100 de ani, activează în domeniul producţiei de componente pentru industria auto şi a solicitat o suprafaţă totală de 30.000 de metri pătraţi, angajându-se ca, în primii 5 ani, să realizeze investiţii cu o valoare cumulată de 10,5 milioane de euro şi să ajungă la un număr de 500 de angajaţi. Pentru început se va porni cu 60 de angajaţi, toţi pregătiţi în Germania, în 2019, fabrica va avea 300 de angajaţi, iar planurile investiţionale sunt creionat în aşa fel încât numărul angajaţilor să ajungă la 500. Totul depinde desigur, şi de modul în care merge economia mondială, unul dintre principalii clienţii ai fabricii Wielpütz Automotive fiind compania americană Ford. Prezenţa investitorului german la Craiova, poate fi considerat unul dintre cele mai important eveniment pe linie de investiţie din România, din ultimii doi ani şi jumătate.

“Clienţii noştri principali sunt toate firmele de renume mondial”

Wielpütz Automotive cauta de mai mult timp un loc nou de producţie pentru prima investiţie în străinătate, pentru că în Germania nu se mai pot extinde. Despre ceea ce înseamnă afacerea Wielpütz a vorbit chiar acţionarul acestei companiei, Hans Schultes, care a spus foarte clar că a venit la Craiova, la instalat aici şi nu mai vrea să plece, vrea să dezvolte afacerea şi să creeze cât mai multe locuri de muncă. “Firma Wielpütz are o tradiţie de peste 100 de ani, paleta de produse porneşte  cu sisteme simple, îndoire fire de metal, până la sisteme de alimentare sau răcire high-tech pentru motoarele de combustie. Clienţii noştri principali sunt toate firmele de renume mondial : Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors, inclusiv, Ford. În acest context, pot să spun că sunt foarte fericit că sunt astăzi (n.r ieri) la Craiova. Găsirea unei locaţii noi de producţii, pentru prima noastră investiţie în străinătate a fost realizată cu succes. Dorim să mulţumim tuturor partenerilor pentru cooperarea foarte profesională şi foarte prietenoasă. Ne-am simţit ca acasă după prima discuţie aici, în Craiova.Suntem absolut convinşi că aici avem posibilitatea de a ne extinde, de a creşte”, a spus Hans Schultes. 

“Parcursul nostru depinde foarte mult şi de piaţa auto”

Directorul fabricii Wielpütz Automotive Craiova, Hallabrin Dieter a completat prezentarea făcută de Hans Schultes, explicând mai clar ce înseamnă această fabrică, ce va produce şi ea şi cum vor colabora ei pe viitor  atât în planul dezvoltării resurselor umane, cât şi în plan social, dar şi în planul protecţiei mediului. “Pe terenul pe care l-am închiriat vom construi o hală nouă şi vor fi create iniţial 60 de locuri, iar în 2019, peste 300 de locuri de muncă, destinate în cea mai mare parte femeilor, care vor putea lucra ca montatori, ingineri şi nu în ultimul rând în cercetare-inovare. Bineînţeles că parcursul nostru depinde foarte mult şi de piaţa auto care este foarte competitivă şi foarte fluctuantă în acest moment. Vrem să ajungem la crearea de 500 de locuri de muncă şi o investiţie totală, fază finală, de aproximativ 10 milioane de euro.  Pentru prima hală planificăm un mix de produse pornim în principal cu montaj şi în al doilea pas cu produse high-tech care în acest moment sunt în faza de prototip. Abia, în 2019 pornim producţia de serie pentru aceste produse high-tech. Avem nevoie de angajaţi, marea majoritate vor fi doamne şi pornim de la locuri de muncă simple – montatori şi ajungem până la locuri de muncă extrem de calificate, cu studii superioare şi desigur că vom avea un mix de activităţi, de la activităţi simple de montaj până la cercetare-dezvoltare. Dorim ca până la 1 septembrie 2018 să pornim producţia”, a mai spus directorul Wielpütz Automotive din Craiova.

Veți putea beneficia, cu certitudine, de stimulentele pentru angajarea șomerilor

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a evidențiat, în acest context, susținerea și facilitățile de care pot beneficia investitorii care se instalează în România, atât din partea statului, cât și a autorităților locale. „Este o plăcere deosebită să particip la evenimentul care marchează începerea construirii unei fabrici într-un parc industrial pe care l-am gândit în direcția unei dezvoltări rapide. Sperăm că, în perioada următoare, vor fi create și alte astfel de platforme economice în Craiova, prin proiecte în care municipalitatea să fie parte. Compania Wielpütz va fi, probabil, beneficiara unui ajutor de minimis în prima etapă, având în vedere faptul că nivelul investiției este, deocamdată, sub limita de la care pot fi acordate ajutoarele de stat, în valoare de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrică înființată, însă nu este exclus ca proiectul dumneavoastră să depășească acest prag în etapa ulterioară. Veți putea beneficia, cu certitudine, de stimulentele pentru angajarea șomerilor. Ministerul Muncii și Justiției Sociale are deja în derulare demersul privind ucenicia, iar directorul acestei noi fabrici, Dieter Hallabrin, a fost prezent la dezbaterea pe care am organizat-o luna trecută la Craiova, cu participarea angajatorilor și cu primarii din toate localitățile județului Dolj. În acest context, am anunțat faptul că, din finanțarea europeană obținută, statul asigură plata salariului minim pe economie pentru angajarea oricărei persoane necalificate, indiferent de vârstă, dacă angajatorul acceptă ca aceasta să fie formată la locul de muncă, iar la finalul unei perioade cuprinse între 1 și 3 ani să asigure certificarea de ucenic. Proiectul este aplicabil și în cazul persoanelor cu studii superioare, al stagiarilor, și se află în curs de implementare în România. De altfel, mă bucur să pot spune că județul Dolj are în prezent cel mai mare număr de ucenici în plată….“, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

„Sunt 28 de companii care au semnat contracte de închiriere sau de superficie”

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile a afirmat că High-Tech Industry Park a început cu o suprafață de 24 de hectare, pusă la dispoziție de Consiliul Județean Dolj şi se va ajunge în curând la aproape 36 de hectare. „Astăzi, prima companie demarează construirea unei unități de producție în High-Tech Industry Park. Sperăm ca acest început să fie unul de bun augur și ne bucurăm că ați ales Craiova pentru realizarea investiției dumneavoastră. În ianuarie, atunci când semnam contractul, ne anunțați că în luna mai veți începe lucrările și iată că, patru luni mai târziu, angajamentul este onorat. Este evident, așadar, faptul că reprezentați o companie germană cu o bogată tradiție, de peste 100 de ani, o companie care se remarcă printr-o mare seriozitate. Sunt 28 de companii care au semnat contracte de închiriere sau de superficie și prima dintre ele începe de astăzi să lucreze la realizarea unei hale de producție. Știu că aveți un proiect de anvergură, că v-ați propus să ajungeți la 500 de angajați după primii 5 ani, iar pentru noi, pentru CJ Dolj, obiectivul principal a fost tocmai de a susține crearea locurilor de muncă. Aproape 1.500 de posturi se estimează, la acest moment, că vor genera investitorii care deja s-au instalat în HTIP, iar alte peste 1.500 au fost create pe parcursul funcționării primei platforme economice, Parcul Industrial Craiova, aflat acum la capacitate maximă și pentru extinderea căruia încercăm să obținem alte 20 de hectare….“, a subliniat Cosmin Vasile

La evenimentul organizat pentru a marca începerea lucrărilor de construire a fabricii realizate de Wielpütz Automotive au mai participat primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, alături de viceprimarii Adrian Cosman și Stelian Bărăgan și de administratorul public al municipiului, Sorin Manda, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, administratorul public al județului Dolj, Cosmin Durle, directorul general al HTIP Craiova, Constantin Mitriță.