Mangia: „Ştim cât e de important pentru echipă, oraş, suporteri să câştigăm Cupa”

0
230

Devis Mangia este al doilea antrenor străin care stă pe banca tehnică a Universităţii Craiova într-o finală a Cupei României, după Jose Ramon Alesanco, spaniolul care antrena Ştiinţa la finala pierdută cu Rapid, 1-0, în urmă cu două decenii. Ca şi mulţi dintre actualii săi elevi, Mangia nu are vreun trofeu important câştigat în carieră, deşi a disputat finala Euro 2012 cu naţionala under 21 a Italiei, din are făceau parte Insigne, Verratti, Immobille, Gabbiadini, Borini sau Florenzi. Atunci „azzurini” au pierdut cu 4-2 contra Spaniei, pregătită de actualul selecţioner al „Furiei Roja”, Julen Lopetegui, care-i avea şi atunci la dispoziţie, ca şi la Mondialul care va începe curând din Rusia, pe: De Gea, Thiago Alcantara, Isco, Nacho, Dani Carvajal sau Koke. Cu o săptămână şi un pic înainte să împlinească 44 de ani, antrenorul italian îşi poate trece numele în cartea de istorie a fotbalului craiovean.

 

– Echipa e pregătită să aducă un trofeu la Craiova după 25 de ani?

 

– Ştim că oraşul aşteaptă acest trofeu, toţi suporterii aşteaptă această Cupă, dar noi trebuie să ne pregătim bine şi să câştigăm finala, apoi vom vedea ce va fi. Este o mare şansă pentru noi toţi să fim implicaţi într-o finală. Nu este vreo regulă prin care joci direct finala, este greu să ajungi acolo şi trebuie să profiţi cât poţi de acest lucru, trebuie să fim conectaţi la maxim. Nici nu trebuie să-i motivez eu pe jucători, fiindcă la un astfel de meci, la o finală, motivaţia vine de la sine.

 

– Aţi jucat o finală de Campionat European under 21 cu naţionala Italiei, dar aţi pierdut, acum aveţi o şansă de a câştiga un prim trofeu important, la fel ca majoritatea jucătorilor Craiovei…

 

Ceva în Italia am câştigat, dar nu la acest nivel. Am pierdut o finală de European under 21, acum există şi pentru mine o altă oportunitate de a câştiga un trofeu important. Este normal să avem emoţii, atât eu, cât şi jucătorii, însă trebuie să fim inteligenţi, să ne odihnim, să fim relaxaţi şi lucizi pentru a putea pregăti cât mai bine meciul. Trebuie să fim pozitivi, să credem în posibilităţile noastre şi să ne gândim doar la finală şi la cum să o câştigăm, nu să fim pesimişti, să ne gândim ce se va întâmpla dacă vom pierde. E important pentru noi toţi, echipă, antrenor, oraş, suporteri să câştigăm acest trofeu.

 

– Nimeni din Craiova nu va accepta un eşec, se simte această presiune din cauza marilor aşteptări ale fanilor?

 

În România se pune răul în faţă, înaintea ultimei etape toată îşi punea problema că putem rata locul 3 şi totuşi am câştigat şi am terminat pe podium. Este un pas înainte, de 23 de ani nu se întâmplase acest lucru. Acum, înaintea finalei, lumea se întreabă ce va fi dacă vom pierde, dar eu mă gândesc numai cum să câştigăm, nu fac prezumţii pesimiste. Trebuie să ne folosim energia la meci, nu să ne-o pierdem gândindu-ne la lucruri negative.

 

– Este favorită Universitatea?

 

Nu cred că este vreo echipă care începe cu vreun avantaj, aşa că nu putem vorbi de favorită. Este o finală, un singur meci, de 90 de minute sau 120 sau cu penalty-uri, aşa că orice se poate întâmpla. Întâlnim o echipă bună, care nu are nimic de pierdut şi care a eliminat deţinătoarea trofeului, dar şi pe FCSB până în finală.

 

– Au fost incidente între jucători la pauza meciului de la Iaşi, în special între Mitriţă şi Zlatinski, din această cauză a fost schimbat bulgarul şi va mai rămâne căpitan pentru finală?

 

Sincer, nu am înţeles ce s-a întâmplat, fiindcă nu am fost de faţă. Am decis să-l înlocuiesc pe Zlati, fiindcă nu s-a antrenat câteva zile înainte de meci şi ştiam că nu putea juca 90 de minute, mai ales că trebuia să ne gândim şi la Cupă. Sunt în lot Mitriţă şi Zlatinski, sunt ok, asemenea lucuri se mai întâmplă pe fondul nervozităţii, al oboselii, dar sunt minore, trebuie trecute cu vederea. Vom vedea cine va fi căpitan la finală, dar nu cred că acest lucru este cel mai important, pe mine mă preocupă meciul şi atât.

 

– Se discută deja de oferte pentru Mitriţă, Băluţă şi alţi jucători…

 

Nu vreau să mă gândesc la plecări. Vom începe pregătirile pe 18-19 iunie şi sper să fim la reunire cu toţii. Dar acum nu ne punem astfel de probleme. Dacă ne gândim la transferuri, atunci sunt suntem proşti, fiindcă ne aşteaptă un meci foarte important.