De Ziua Internațională a Biodiversității, cu cercetători din Republica Moldova

0
419

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei marchează Ziua Internațională a Biodiversității (22 mai) prin două expuneri tematice făcute astăzi, de la ora 11.00, de doi invitați din Republica Moldova, în cadrul proiectului cultural-educativ „Mediul şi Sănătatea”.

Dr. Elena Baban, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, va vorbi despre „Monitorizarea speciilor rare la nivel local în zonele protejate și în afara lor”, iar dr. habilitat Valeriu Enciu, profesor universitar în cadrul Universității Agrare de Stat din Republica Moldova, va prezenta „Caracteristica medico-geografică a provinciilor biogeochimice în Republica Moldova”.

„Prima expunere pune în evidență un program complex de cercetări periodice calitative și cantitative, precum și investigații metodologice de monitorizare pentru diferite grupe de animale, cu un anumit statut de conservare. A doua expunere vizează rezultatele cercetării în raioanele din Republica Moldova, în care se depistează dereglări în dezvoltarea florei și faunei, înregistrându-se  boli endemice legate în geneză cu particularităţile geochimice locale”, se menționează într-un comunicat de presă al muzeului.

La eveniment și-au anunțat participarea studenţi ai Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova (coord.: lector univ. dr. Oana Mititelu Ionuș) și studenți ai Facultății de Horticultură (coord.: prof. univ. dr. Elena Gavrilescu).

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat 22 mai ca Zi Internaţională a Diversităţii Biologice, fiind sărbătorită anual în întreaga lume cu scopul creşterii gradului de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate. Anul acesta tema este „Sărbătorirea a 25 de ani de acţiune pentru biodiversitate”, conform Convenţiei privind Diversitatea Biologică, care susține obiective precum: conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil precum şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.