Viorel Ştefan a asigurat-o pe Corina Creţu că România are bani pentru cofinanţarea proiectelor UE

0
78

fonduri-europeneComisarul european pentru politică regională, Corina Creţu a primit, ieri, asigurări din partea ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, că România are bani pentru cofinanţarea proiectelor europene. Cei doi au discutat la Bruxelles despre stadiul implementării politicii de coeziune în România.

,,Mai mult de jumătate din totalul bugetului de investiţii publice este reprezentat de fonduri europene şi, în aceste condiţii, este esenţial ca aceste fonduri să fie investite într-o manieră strategică şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale României. Domnul ministru de finanţe, Viorel Stefan, m-a asigurat de existenţa resurselor necesare cofinanţării naţionale pentru a facilita implementarea proiectelor”, a declarat Corina Creţu.

Totodată, cu scopul de a eficientiza acest proces, înaltul oficial european a indicat nevoia întăririi capacităţii administrative a beneficiarilor şi susţinerea lor în dezvoltarea de proiecte mature, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

,,România are nevoie de proiecte de bună calitate şi pentru aceasta sunt necesare proceduri simplificate şi o capacitate administrativă consolidată. Serviciile din subordinea mea sunt întotdeauna pregătite să ofere asistenţă administraţiei naţionale”, a mai declarat Corina Creţu.

În perioada 2014–2020, România beneficiază de o alocare de peste 30 miliarde de euro din Fondurile structurale şi de investiţii europene.

Investiţiile au în vedere, printre altele, atingerea ţintei de 2% din PIB alocaţi cercetării, creşterea procentului de energie din surse regenerabile la până 24% din total, reducerea numărului persoanelor în pericol de sărăcie sau excluziune cu 580.000, faţă de anul 2008, şi îmbunătăţirea eficienţei administrative prin reforme.