“Pe fir de borangic”

0
627

”Pe fir de borangic” este un proiect de mobilitati, bilateral, pateneri fiind Asociatia CREEAZA ROMANESTE, din Craiova, Romania si Narodno Citaliste „Nadejda 1871”, din Oreahovo, Bulgaria. Proiectul se va desfasura pe o perioada de 11 luni –15.05.2017 –14.04.2018. Cele 2 activitati de mobilitate, precum si activitatile de diseminare vor avea loc la Oreahovo si Craiova.

Intr-o epoca in continua schimbare si modernizare, tinerii au nevoie de repere de la care sa porneasca in anevoiosul drum al prefacerii. Au nevoie sa cunoasca, sa-si insuseasca si sa pretuiasca mostenirea de la strabuni, pentru a-si afla identitatea si pentru  a sti unde vor sa ajunga.

De tineri este nevoie pentru redescoperirea si lansarea unui mestesug romanesc atestat inca din secolele X-XIII, dar disparut aproape definitiv din cultura romaneasca actula: obtinerea si prelucrarea manuala a matasii naturale romanesti, a borangicului. Din firele depanate de pe gogosile viermilor de matase, toarse apoi cu dibacie, romancele teseau panze fine care le impodobeau casa si portul: stergare, fete de masa, de perna, cerasafuri,  cuverturi, perdele, marame, broboade, fuste si binecunoscutele ii.  Astazi, in Bulgaria, nimeni nu mai stie de unde a pornit meseria  si care e taina ei. Iar in Romania, singurul loc  unde aceasta indeletnicire se mai practica – de la cresterea viermilor de matase cu frunze de dud, la tragerea firelor si teserea lor in razboi anume facut pentru ele, dupa model vechi – este satul Stoenesti, din Oltenia, judetul Valcea.

Scopul proiectului este implicarea tinerilor in redescoperirea, insusirea si promovarea unui mestesug aproape disparut – de obtinere a matasii naturale si tesere a firului de borangic – in cele doua zone vecine: Oltenia si Timocul Bulgaresc. Proiectul urmareste si valorizarea potenţialului creativ si antreprenorial al tinerilor voluntari din cele 2 organizatii patenere, prin invatarea practica a infiintarii si adminstrarii unei ferme de viermi de matase si a unui atelier, participand astfel activ la progresul  vietii socio-economice si culturale a celor 2 comunitati din care fac parte.

Obiective

1.Dezvoltarea abilitatilor practice elementare in domeniul mestesugului borangicului la 26 de tineri romani/bulgari

2.Dezvoltarea competentelor antreprenoriale la 26 de tineri, prin identificarea de  oportunitati si etape de dezvoltare locala a fermelor de viermi de matase si a atelierelor de tesere a borangicului, pentru combaterea somajului in randul tinerilor

3.Consolidarea competentelor dobandite de cei 26 de tineri prin elaborarea unui album foto-document si organizarea a 2 expozitii itinerante de istorie a matasii naturale romanesti si bulgaresti – a borangicului.

Activitati: organizarea proiectului si grupurilor de tineri din Romania, Bulgaria; lansarea proiectului; organizarea activitatilor; desfasurarea mobilitatilor in Oreahovo – Bulgaria, Craiova – Romania, cu activitati de documentare in teren, activitati practice la ferma si atelierul din Soenesti, Valcea, curs antreprenoriat, elaborare album foto si expozitii de fotografie; diseminare si evaluare; realizarea raportului final.

Prin participarea la acest proiect, cei 26 de tineri vor fi incurajati sa se informeze cu privire la traditiile locurilor natale, in general, si la mestesugul obtinerii si prelucrarii borangicului, in special, la modul de pastrare si promovare a acestora, sa-si dezvolte spiritul antreprenorial prin continuarea acestor traditii si mestesuguri, dezvoltând economia si tursimul din zonele respective si combatand somajul in randul tinerilor. Tinerii vor fi indemnati sa se implice in proiecte care sa ii promoveze, vor înlătura barierele de comunicare impuse de granite oficiale ori cu categorii pe care au tendinţa să le excludă –  cu dificultati financiare, sociale, geografice; vor fi stimulati sa isi puna in practica inventivitatea, in crearea de lucruri originale.

Metodele nonformale utilizate vor fi: brainstorming, dezbateri, dialogul, interviurile, analiza, autoanaliza, exercitiile de ordonare si definire, jocurile de energizare open space, lucrul in grupul mic si mare, creativitate.