Devis Mangia: „Îmi place că la Craiova se oferă credit tinerilor”

0
80

Italianul a fost anunţat oficial ca antrenor al Universităţii Craiova, iar reunirea lotului va avea loc pe 12 iunie

mangiaPlecarea lui Gigi Mulţescu era preconizată de mult şi confirmată inclusiv de antrenor. Anunţul oficial al clubului din Bănie a venit la câteva zile după încheierea sezonului, iar în comunicatul de adio „nea Gigi” de devenit „dom’ profesor”. Mulţescu a etalat un joc ofensiv şi a readus echipa în Europa, dar altcineva o va antrena acolo – aceasta era esenţa comunicatului de despărţire, însoţit de obişnuitele mulţumiri. „Universitatea Craiova anunţă încheierea colaborării cu antrenorul principal Gheorghe Mulţescu. Suntem la capătul unui sezon de fotbal spectacol, ofensiv, croit pe spiritul nostru, al oltenilor. O stagiune trăită cu emoţii, în care am visat până la final. Şi în mare măsură, toate acestea i se datorează lui Gheorghe Mulţescu. Antrenorul care a preluat echipa în vară a reuşit, într-un singur sezon, să-i redea bucuria fotbalului iute, croit pe atac. Cu Gheorghe Mulţescu la timonă, Ştiinţa a încheiat sezonul pe poziţia a cincea şi a atins semifinalele Cupei României. Universitatea Craiova îi mulţumeşte lui Gheorghe Mulţescu pentru activitatea desfăşurată în cadrul clubului alb-albastru” se specifică în comunicatul des despărţire. Craiova rămâne prima echipă din România la care Gigi Mulţescu bifează un sezon complet.

În locul lui Mulţescu, Universitatea a anunţat oficial că-l instalează pe italianul de 43 de ani Devis Mangia, care a pregătit formaţia de Serie A, Palermo, iar în Serie B pe Bari, Spezia şi Ascoli. Totodată, Mangia a antrenat naţionala under 21 a Italiei, cu care s-a calificat în finala Euro 2013. „Devis Mangia este antrenorul care va conduce Universitatea Craiova la revenirea în Europa. Tehnicianul italian în vârstă de 42 de ani are experienţă în Serie A, unde a pregătit formaţia Palermo. Cea mai importantă performanţă din cariera sa este accederea în finala Campionatului European U21 din 2013 cu „azzurrinii“, echipă din care făceau parte Verratti şi Insigne. Ultimele formaţii pe care le-a pregătit au fost Spezia, Bari şi Ascoli. Mult succes, Devis! Să duci Ştiinţa Craiova din ce în ce mai sus!” anunţă clubul din Bănie.

Italianul spune că vrea să facă, nu să promită

Devis Mangia s-a prezentat succint, ca om şi antrenor şi totodată a anunţat obiectivele sale la Universitatea: „Sunt o persoană căreia nu îi place să dea declaraţii măreţe, prefer să vorbesc prin muncă, prin ceea ce reuşesc să fac pe teren. Sper să fac o figură frumoasă la Craiova. Am venit pentru a antrena, dar şi pentru a mai învăţa, pentru a cunoaşte şi a experiementa lucruri noi. Sunt convins că în România sunt lucruri interesante, iar fotbalul de aici are toate şansele să se ridice pentru că am văzut mulţi jucători tineri extrem de talentaţi. Nu mă bazez pe ceea ce se spune, pe zvonuri şi păreri, mie îmi place să văd lucrurile şi locurile cu ochii mei, să îmi fac singur o părere. În staff am câţiva italieni şi mai cunosc câteva persoane în Craiova, cred că o să mă acomodez foarte repede. Această mutare se potriveşte perfect cu ceea ce gândeam eu la începutul carierei mele de antrenor. Am antrenat câteva echipe din Italia, apoi naţionala U21 a Italiei şi aveam ca obiectiv să merg să experimentez ca tehnician şi în afara graniţelor ţării mele. Aşa că a apărut această oportunitate, am vorbit cu preşedintele şi cu oamenii de aici, mi-a plăcut proiectul lor şi am venit cu mult entuziasm. Nu avem prea mult timp de pregătire de aceea trebuie să fim foarte concentraţi pe muncă, pe 16-17 iulie începe noul campionatul, însă pe 13 iulie sunt preliminariile din Europa League. Vreau să facem o treabă bună împreună, sunt fericit că mi s-a oferit această şansă şi pe această cale ţin să le mulţumesc preşedintelui şi celor din conducere că m-au ales. Sper ca prin munca mea să le răsplătesc încrederea oferită” a spus Mangia.

Antrenorul care va împlini 43 de ani în curând a dezvăluit şi de ce a acceptat propunerea Craiovei: „Ceea ce m-a atras cel mai mult la această echipă este că este un club în care se pune acceptul pe tineri. În interiorul clubului oamenii din poziţiile de conducere sunt tineri şi este un lucru bun când li se oferă tinerilor şanse să crească, să muncească şi să obţină performanţe.Pot să spun că a fost o alegere reciprocă, pentru că şi cei de la CS Universitatea m-au ales pe mine, poate pentru că au văzut că am lucrat cu persoane tinere şi acest lucru a contat, îmi place să lucrez cu tinerii. Eu sunt un antrenor care dacă vede că un jucător tânăr este bun şi talentat îi dau şansa fără să mă gândesc la vârstă, dacă e bun eu îi dau şansa să-şi demonstreze valoarea pe teren.”.

Impresionat de stadion: „Seamănă cu Allianz Arena”

Tehnicianul a văzut şi arena care se construieşte în Bănie, fiind cucerit de aspectul exterior al acesteia: „Am văzut noul stadion din exterior, este incredibil de frumos. Când te uiţi la stadionul Craiovei de afară mi se pare că este Allianz Arena din Munchen. Pe lângă asta, un lucru foarte important este că cei care conduc Universitatea muncesc foarte mult nu doar la îmbunătăţirea lotului sau aducerea unui nou antrenor, ci şi la tot ceea ce înseamnă un club de fotbal profesionist şi anume structura unui club: stadion nou, bază de pregătire”.

Mangia a povestit că reputatul antrenor al Milanului şi al squadrei azzurra, Arrigo Sacchi, i-a propus să preia naţionala under 21 a Italiei: „Arrigo Sacchi mi-a propus să vin la naţionala U21 a Italiei, pentru că el era responsabilul echipelor naţionale din Italia. M-a ales el şi mi-a făcut un bine pentru că în acel an am ajuns cu naţionala Italiei până în finala de la Euro under 21, pe care am pierdut-o în faţa Spaniei. Aveam o echipă cu jucători foarte buni precum Veratti, Insigne, Imobile, Florenzi, dar Spania a avut o echipă formidabilă”.