Trei elevi craioveni au fost premiaţi de Asociaţia Membrilor Ordinului „Palmes Academiques”

0
518

Cei mai talentaţi şi sensibili elevi din Craiova, care gândesc şi se exprimă în limba franceză, au fost recompensaţi de statul francez pentru ataşamentul faţă de cultura şi civilizaţia franceză şi, îndeosebi, pentru strădania de a aprofunda această limbă. Ştefan Corneteanu, elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Ana Maria Nanu şi Giulia Maria Bulugean, de la Școala Gimnazială „Traian”, au fost remarcaţi pentru creaţiilor lor în limba lui Voltaire şi au fost recompensaţi cu Premiile Asociaţiei Membrilor Ordinului „Palmes Academiques”.premiere 2

Ceremonia de decernare a Premiilor Asociaţiei Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” a avut loc, ieri, într-un cadru simbolic, în Sala Brâncuşi a Muzeului de Artă din Craiova, care adăposteşte câteva din operele originale ale marelui sculptor, care a trăit şi a murit la Paris.

Mulţumim Muzeului de Artă fiindcă a acceptat să găzduiască ceremonia de înmânare a diplomelor laureaţilor concursului naţional de creaţie ”Defense et Illustration de la Langue Francaise”, ediţia 2016. Acestea ne-au fost încredinţate tot în cadrul unei ceremonii, la Institutul Francez din Bucureşti, de către doamna Danielle Thouin, secretar general al Asociaţiei Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” şi de domnul Alain Vuillemin, preşedinte de onoare al Asociaţiei Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” din România, creată ca asociaţie naţională în 2014. Excelenţa Sa, domnul Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, a organizat, pe 29 octombrie 2014, o frumoasă recepţie la care au fost invitaţi deţinătorii acestui Ordin”, a spus, în deschiderea evenimentului, prof. Maria Tronea.premiere3

Muzeul de Artă, o gazdă călduroasă pentru francofoni

Directorul Muzeului de Artă din Craiova, Emilian Ștefârţă, a fost o gazdă deosebită pentru elevii iubitori de limba franceză – mulţi colegi de clasă au venit, ieri, să-i susţină pe premianţi AMOPA.

Limba franceză un sport de care dacă vă lăsaţi se uită. Trebuie să ascultaţi muzică franceză, să citiţi cărţi şi să priviţi filme în limba franceză. Nu vă lăsaţi de limba franceză pentru că suntem sub imperiul unei anglizări forţate, iar ceea ce se vorbeşte este o engleză stereotipă şi este păcat să daţi limba franceză, care este atât de bogată. Faceţi un efort de rezistenţă în acest sens. Cu cât veţi fi mai deştepţi şi mai instruiţi, cu atât veţi fi mai singuri în viaţă, veţi avea mai puţini prieteni. Pe măsură ce ajungi să ai un bagaj mai mare de cunoştinţe, cu cât îţi lărgeşti mai mult orizontul, cu atât veţi fi mai singuri. Vă spun că merită pentru că veţi avea un orizont deschis şi veţi fi mai greu de manipulat”, le-a spus directorul muzeului elevilor craioveni.premiere

Premiul „Jeune Poesie” a ajuns la Școala Gimnazială „Traian”

Asociaţia Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” a fost fondată în anul 1962, iar concursul „Defense et Illustration de la Language Francaise” a fost creat în 1986, la Congresul de la Strasbourg, având ca scop apărarea limbii franceze şi recunoaşterea talentului tinerilor elevi.

Competiţia are  trei secţiuni, iar Craiova a avut trei laureaţi, dintre care doi la Premiul ”Expression ecrite”Ana Maria Nanu, de la Școala Generală Gimnazială ”Traian” şi Ștefan Corneteanu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Giulia Maria Bulugean, de la Școala Gimnazială nr. 2 Traian, a fost recompensată cu Premiul „Jeune Poesie” pentru poezia ”Le fil de mon imagination”, pe care a compus-o în limba franceză.

Pentru mine acest premiu are o mare importanţă deoarece îmi place foarte mult limba franceză. Pot să spun că acest premiu reprezintă munca mea din clasa a V-a, pentru că atunci am început să studiez limba franceză. Am avut lângă mine oameni care m-au încurajat şi m-au sprijinit şi care m-au făcut să îmi placă şi mai mult”, a mărturisit, cu emoţie, Giulia Bulugean, după ce a recitat, atât în limba franceză, cât şi în limba română, poezia pe care ea a compus-o şi care le-a plăcut atât de mult organizatorilor francezi.premiere1

Participanţi din toată lumea

Acest concurs este cu atât mai dificil cu cât este adresat elevilor vorbitori de limba franceză din întreaga lume. La Secţiunea „Etranger”, la ediţia din acest an, de pildă, numai pentru Premiul „Jeune Poesie”, alături de reprezentanta României, craioveanca Giulia Bulugean, au mai fost concurenţi din Italia (Christina Maria Filimon, de la Liceo Scientifico Statale «Galileo Galilei» Mondragone), Cipru (Emma Ragimbekova, The Heritage private school Limassol), Monaco (Louis Bardel, Collège François d’Assise-Nicolas Barré Monaco), Finlanda ( Elina Melaragni, Lycée franco-finlandais Helsinki ), Tunisia (Skander Barouni, Lycée Louis Pasteur Tunis), Grecia (Virginie Maris, Ecole Molière Ile de Chios), Quebec (Laura Corneau, Ecole Chante-Bois Blainville).

 „Aceste premii sunt foarte importante pentru elevi, lor le place mult să creeze şi sunt foarte talentaţi, dar faptul că sunt recompensaţi de către un juriul francez este pentru ei cel mai important premiu. Munca lor este recunoscută la nivel internaţional şi nu doar prin notele de 10 pe care le au în catalog. Elevele şi-au construit creaţiile literare în câteva zile, le-am discutat împreună, le-am revăzut şi apoi au fost trimise la concurs. Bineînţeles, în spatele acestor lucrări este muncă de câţiva ani”, a precizat Cătălina Rezeanu, profesorul îndrumător al celor două eleve de la Școala Gimnazială nr.2 Traian.

Gala AMOPA s-a desfăşurat la Sorbona

De altfel, ceremonia de ieri, de la Craiova, s-a organizat în aceeaşi zi cu cea de la Paris. Gala premiilor AMOPA a fost găzduită în Grand Salon de la Sorbonne (Universitatea Sorbona), iar distincţiile au fost decernate de François Weil, rectorul I’Académie de Paris, Chancelier des universités şi Michel Berthet, preşedintele naţional al Association des Membres de I’Ordre des Palmes Académiques.  La Craiova, premiile au fost înmânate de profesorul Maria Tronea, vicepreşedintele AMOPA România şi printre puţinele personalităţi din Craiova care au înalta distincţie „Palmes Academiques” a statului francez.

Emoţiile tinerilor premianţi şi energia colegilor care au venit să îi susţină au fost completate de două momente artistice deosebite: actorul Emil Boroghină a recitat într-un stil inconfundabil despre sculptorul Constantin Brâncuşi, iar Mircea şi Andrea Suchici, tată şi fiică, au oferit deosebite acorduri muzicale clasice.