Doi ani de cultură româno-polonă, celebraţi cu fast, la Craiova, în prezenţa Ambasadorului Poloniei în România

0
359

În urmă cu doi ani, la Craiova a luat fiinţă Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză, inaugurarea având loc pe 24 ianuarie 2014. A fost o perioadă plină de realizări, care se doreşte perpetuată. Ieri, Universitatea din Craiova a fost gazda unui eveniment important: Excelenţa Sa , Marcin Wilczeck, Ambasadorul Repubilicii Polone în România a fost prezent la Craiova şi a dat încă o dovadă că România şi Polonia sunt ţări pe care istoria le-a apropiat, cu atât mai mult cu cât, la Craiova, în anii premergători ai celui de-al doilea Război Mondial, a fost sediul elitei politice şi militare a Poloniei. Aniversarea a avut două componente: trecutul şi, mai ales, viitorul, prezentul simţindu-l cu toţii.PAGINA UNU

 Este nevoie de o incursiune în istorie. În anii premergători celui de-al doilea Război Mondial, Plonia a fost sfâşiată şi împărţită între Hitler şi Stalin. De fapt, de acolo, a pornit şi cea mai mare conflagraţie mondială cunoscută în istorie. Elita poloneză şi-a găsit loc de refugiu în România, iar actualul Muzeu de Artă din Craiova (fostul Palat „Jean Mihail”) a fost locul în care reprezentanţii de marcă ai naţiunii poloneze şi-au avut, pentru un timp scurt, spaţiul în care au trăit.  Dacă este să amintim numai două nume, o vom face: mareşalul  Edward Rydz Smigly şi Ingnacy Mosciki, preşedintele Poloniei. Mai mult, în Craiova sunt cele mai multe morminte (37) ale polonezilor, din România, care au fost tratate, aşa cum se cuvine, în decursul timpurilor. Undeva, pe str. „Tabaci”, din Craiova, actualul Blv. „Gheorghe Chiţu” este imobilul, cunoscut drept „Casa Polonă”, unde au locuit mai mulţi refugiaţi polonezi. Pornind de la aceste considerente, în 1999 Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova a luat iniţiativa înfiinţării unui Centru de Limbă şi Cultură Poloneză, mentor fiind prof. univ.dr.  Vladimir Iliescu¸ cel care a şi donat o parte din biblioteca personală. Mai mult, actualul prorector al Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Nicu Panea, a înfiinţat Centrul de Studii Culturale Central şi Est-Europene (CSCEE), înglobând şi lectoratele bulgare şi macedonene, în cadrul Universităţii din Craiova.polonezi 3

Universitatea din Craiova, un pol important în dezvoltarea multiculturală

Ieri, Craiova a avut o prezenţă de marcă, prin Excelenţa Sa,  Marcin Wilczeck, ambasadorul Republicii Polone în România. Acesta a vrut să dea o importanţă deosebită, aşa cum se şi cade în cadrul parteneriatului româno-polonez, unui vernisaj de artă care aparţine  Annei Borcz, de la Universitatea din Wroclaw . Discursul de deschidere a fost susţinut de către prof.univ.dr. Nicu Panea: „Ne leagă foarte,  foarte multe momente istorice, de aceea am început acest parteneriat, în urmă cu doi ani. Ne dorim ca, în foarte scurt timp să devenim un Centru multicultural, iar Universitatea din Craiova să fie o voce în planul cultural european. Am dat şi dăm dovadă de deschidere, iar astăzi ( n.r ieri) avem lângă noi şi pe reprezentanţii minoritoţii bulgare, îi numesc aici pe doamna Dimitrinka Dimitrova, actualul conducător al Lectoratului bulgar, cât şi pe predecesorul său, domnul Kiril Markov,  care celebrează şi dânşii o sărbătoare, astăzi, cea a culturii bulgare şi cea a învăţătorului”. La rândul său, prof.univ.dr. Cezar Spînu, rector al Universităţii din Craiova, a menţionat: „Suntem bucuroşi să avem un astfel de parteneriat, cu atât mai mult cu cât istoria ne leagă de-a lungul atâtor secole. Universitatea din Craiova îşi va asuma rolul de principal furnizor de cunoaştere şi avem nevoie de colaborare în viitor, mai ales pe plan academic şi de cercetare, ca să nu mai vorbim de ceea ce ţine de economie”.

„Laolaltă putem depăşi multe bariere”

Foarte volubil, semn că dialogul nu-i este străin, Excelenţa Sa Marcin Wilczek, a precizat: „Sunt mândru că particip, pentru a doua oară, la această manifestare. România, în general, şi Craiova, în special, poartă un loc aparte în inima noastră. Trecutul ne-a unit, iar prezentul şi viitorul ne pot ţine împreună. Suntem două ţări importante în această parte a Europei şi, lalolaltă, putem depăşi multe bariere. Din câte ştiu, pe plan economic, firmele din ţara mea au avut o cifră de afaceri de aproximativ cinci miliarde de euro în România, în anul trecut, dar sperăm cu toţii să o depăşim. Acum, facem parte dintr-o Uniune Europeană şi o alianţă care ne dau speranţe. ”.polonezi (2)

Este nevoie de implicare economică

Prezente la întâlnire, oficialităţile locale şi judeţene au marjat pe aceeaşi problemă, cea a investiţiilor economice. „Ştim că suntem o punte de legătură între cele două ţări. Am dori ca investiţiile să crească şi, din câte am înţeles, Excelenţa Voastră va merge şi la Fabrica de Avioane din Craiova, iar de la această întâlnire sperăm să obţinem şi rezultate concrete. Pentru toţi va fi benefică o astfel de colaborare” –  Sorin Nicolae Răducan, prefectul judeţului Dolj.  „Suntem onoraţi de această colaborare şi ne dorim un parteneriat economic în zonă” –  Lia Olguţa Vasilescu , primarul Craiovei. „Este  relaţie veche între cele două ţări, fiecare cu cu partea ei de cultură. Avem de învăţat de la Polonia, mai ales pe atragerea şi folosirea fondurilor europene, de aceea ne dorim creşterea investiţiilor în această zonă” –  Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.