Ziua scrierii slave, sărbătorită de Lectoratele Bulgar şi Macedonean ale Universităţii din Craiova

0
380
Conf. univ. dr. Kiril Yoicev Tsancov şi lector univ. dr. Miliţa Petrushevska

Lectoratele Bulgar şi Macedonean, care funcţionează pe lângă Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, conduse de conf. univ. dr. Kiril Yoicev Tsancov, de la Universitatea din Veliko-Tîrnovo din Bulgaria, respectiv de lector univ. dr. Miliţa Petrushevska, de la Universitatea din Skopje, Macedonia, organizează astăzi, ora 12.00, o manifestare culturală consacrată zilei scrierii slave. Sunt invitaţi studenţii care frecventează cursurile de limbă şi civilizaţie bulgară şi de limbă şi civilizaţie macedoneană, precum şi cadrele didactice de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova.

Ziua scrierii slave – sărbătoare oficială în Bulgaria şi Republica Macedonia – este marcată şi în Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, precum şi în alte ţări care aparţin sau au legături cu comunitatea slavă. Sărbătoarea este închinată Sfinţilor fraţi Kiril şi Metodiu, care s-au născut în secolul al IX-lea în oraşul bizantin Salonic. Biserica ortodoxă îi sărbătoreşte pe 11 mai (după calendarul bisericesc care se foloseşte în Bulgaria şi România) sau pe 24 mai (după calendarul bisericesc care se foloseşte în Macedonia, Serbia, Rusia şi în spaţiul postsovietic), dar sărbătoarea oficială este, în toate ţările menţionate, pe 24 mai. Sfinţii Kiril (Chiril) şi Metodiu au inventat primul alfabet slav, numit glagolitic, şi au tradus cărţile sfinte în limba slavonă (numită şi bulgara veche) în cadrul unei misiuni pe care au desfăşurat-o în Moravia (Velicomoravia), Cehia de azi.

Lectoratele Bulgar şi Macedonean de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova au fost înfiinţate în urma semnării, în anul 1975, a convenţiilor de colaborare dintre Universitatea din Craiova şi Universitatea din Veliko-Tîrnovo, Bulgaria, respectiv dintre Universitatea din Craiova şi Universitatea din Skopje, Macedonia.