Aleşii locali sunt chemaţi să şteargă cu buretele ce au votat cu un an în urmă şi să valideze o nouă factură pentru proiectului Water Park-ului din Parcul Tineretului. Primăria Craiova solicită o cerere de finanţare de 20 milioane de euro, cu 2 milioane de euro mai mare decât apreciase anterior. Autorităţile au uitat să precizeze un amănunt: în ce doresc să investească aceşti bani.
Water Parkul era, la sfârşitul lui 2009, când tocmai se deschisese Parcul Tineretului, urgenţa numărul unu a oraşului. Municipalitatea, condusă atunci de primarul Antonie Solomon, plănuia ca, în anul următor, să continue amenajările din Lunca Jiului şi cu acest parc de distracţii. La câteva săptămâni de la inaugurare autorităţile au convocat o şedinţă extraordinară şi au pus în faţa consilierilor studiul de fezabilitate şi cererea de finanţare a proiectului. Aleşii locali au votat atunci în unanimitate amenajarea unui complex pentru copii şi adulţi cu o parte acoperită şi alta în aer liber, precum şi factura totală a acestei lucrări: 18 milioane de euro.
Când senzaţie, când maculatură
În ciuda faptului că începuse în mare forţă, proiectul Water Park-ului nu a mai fost continuat. Odată cu plecarea primarului, investiţia nu a mai fost văzută chiar ca o prioritate. Proiectul, cu tot cu documentaţia de rigoare, a fost pus la păstrare, fără ca autorităţile locale să dea vreo explicaţie în această privinţă. În decursul anului 2010, despre această lucrare s-a vorbit tot mai puţin, circulând zvonul că municipalitatea e interesată mai mult ca lucrarea să fie lăsată în aşteptare. Cert este că, dincolo de speculaţiile care s-au făcut, o altă lucrare – a pasajului suprateran de la kilometrul zero – i-a luat-o în faţă, deşi, la vremea respectivă, nu era într-o stare aşa de avansată.
Al doilea vot e mai scump
După o pauză de un an şi jumătate, se vorbeşte din nou în termeni siguri despre acest proiect. Consilierii municipali sunt chemaţi, în plenul de mâine, să modifice prima hotărâre. Potrivit raportului întocmit de Primăria Craiova, aceştia trebuie să-şi asume, de această dată, o valoare mai mare a lucrării. Dacă iniţial complexul din Parcul Tineretului se putea amenaja cu 18 milioane de lei, lucrarea s-a scumpit în timpul cât a stat la sertar, ajungând acum să coste nici mai mult, nici mai puţin decât 20 milioane de euro. În raport nu se precizează din ce cauză este nevoie de mai mulţi bani şi nici unde va ajunge diferenţa de 2 milioane de euro, dat fiind faptul că macheta nu a fost schimbată.
Primăria Craiova se împrumută ca să plătească
O sumă de 11 milioane de euro, reprezentând 50% din totalul cheltuielilor, va fi acordată din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional POR, restul fondurilor urmând să fie suportat de municipalitate. Pentru că nu dispune de această sumă la buget, Primăria Craiova a recurs la varianta omului sărac, contractând un credit bancar de aproximativ 20 de milioane de euro, din care 8,3 milioane vor fi folosite pentru asigurarea co-finanţării Water Park-ului. Potrivit proiectului, singurii bani care vor fi luaţi de la buget sunt cei pentru acoperirea TVA-ului la cheltuielile neeligibile ale proiectului, în sumă de 800.000 de euro, în loc de 500.000 de euro, cât se calculase iniţial.
Tobogane şi saune
Water Parkul din Parcul Tineretului va fi alcătuit dintr-o parte acoperită şi alta neacoperită, adică aşa cum a fost gândit de la bun început. Potrivit proiectului tehnic, partea acoperită va adăposti o combinaţie de bazine de înot şi jocuri de apă pentru copii şi adulţi, ce vor putea fi utilizate pe toată perioada anului. Tot aici se vor găsi tobogane cu lansare de la înălţimi diferite, încăperi pentru solariu şi saune, precum şi canal cu apă curgătoare. Partea neacoperită are un bazin cu valuri artificiale, cascade, platforme de joc, tunele şi pistă de alunecare. În acelaşi proiect, municipalitatea intenţionează să construiască un bazin de polo, prevăzut cu vestiare, duşuri, săli de pregătire şi tribune.