Ieri, în cadrul Şedinţei Ordinare lunare, Consiliul Local Municipal Craiova a aprobat proiectul de modernizare a sistemului de transport public de călători. Astfel, vor fi achiziţionate autobuze electrice şi va fi extins sistemul de management al traficului.
Primăria Craiova a depus, pe 20.02.2025, o cerere în vederea finanţării proiectului „Modernizarea sistemului de transport public de călători din municipiu prin achiziţia de autobuze electrice şi extinderea sistemului de management al traficului. Municipalitatea a fost informată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia că s-a finalizat etapa de evaluare tehnică şi financiară, proiectul obţinând un punctaj de 85.00 puncte. Astfel, Primăria Craiova a anunţat, că, pe 01 aprilie, proiectul a intrat în etapa de contractare, fiind solicitate mai documente obligatorii pentru încheierea contractului de finanţare. “Prin acest proiect se urmăreşte creşterea atractivităţii şi eficienţei sistemului de transport public local din Craiova. Proiectul vrea să se îmbunătăţească transportul public de călători cu autobuzul şi descurajarea utilizării transportului privat”, precizează Primăria Craiova.
Proiectul are două componente: achiziţia de autobuze electrice; extinderea sistemului de management al traficului prin integrarea de noi intersecţii semaforizate. Obiective specifice ale proiectului constau în: creşterea eficienței transportului public din municipiul Craiova prin extinderea sistemului inteligent de management al traficului cu 12 intersecții, dintre care 11 intersecţii pe str. “Râului” şi intersecţia străzilor “Pelendava” – “Brestei”; creşterea siguranţei şi confortului cetăţenilor care utilizează transportul public cu autobuzul prin achiziţionarea a 20 autobuze electrice noi, 20 staţii cu încărcare lentă şi trei staţii cu încărcare rapidă.
De unde vin banii
Programul de finanțare a unei investiții , pentru întocmirea bugetului cererii de finanțare, a luat în calcul în calcul următoarele rate de cofinanțare: maximum 85% din valoarea ajutorului nerambursabil reprezintă rata de cofinanțare acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR); minimum 13% din valoarea ajutorului nerambursabil reprezintă rata de cofinanțare din bugetul de stat (BS). Beneficiarii vor asigura din bugetele proprii o cofinanțare de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Contribuția solicitantului la finanțarea investiției este de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiției, respectiv suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect. Astfel, valoarea totală a proiectului este 76.576.979,58 de lei, din care: asistenţa financiară nerambursabilă este de 74.898.371,67 de lei; contribuţia proprie este de 1.678.607,91 de lei: contribuţia solicitantului la cheltuieli eligibile este de 1.528.538,20 de lei; contribuţia solicitantului la cheltuieli neeligibile este de 150.069,71 de lei.