“Vaccinare şi testare pentru învăţare”, la ISJ Dolj

0
591

Vineri, 23 aprilie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj a avut loc Conferinţa tematică organizată de ISJ Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, în cadrul Campaniei Naţionale de Informare ”VACCINARE ŞI TESTARE PENTRU ÎNVĂŢARE”. Acţiunea s-a desfăşurat atât cu prezenţă fizică, cât şi pe online, fiind coordonată de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Maria Ştefania Manea. 

Evenimentul a avut ca scop principal informarea elevilor, cadrelor didactice și a părinților cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19, atât prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ, cât și testarea elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ, în cazul prezentării unor simptome specifice și a situațiilor în care au fost contacți ai unor cazuri confirmate de infectare. Activitatea s-a dovedit a fi un dialog constructiv cu secretarul de stat din Ministerul Educației,  Maria Ștefania Manea, aplicat pe problemele actuale ale școlii doljene: desfășurarea activităților remediale, bursele și transportul elevilor, planurile-cadru pentru liceu, formarea continuă a cadrelor didactice, dezvoltarea competențelor digitale și a digitalizării educației, analiza necesității de extindere a perioadei de desfășurare a cursurilor în învățământul preuniversitar, importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19, prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor, reîntoarcerea la școală a tuturor elevilor, susținerea examenelor naționale, în condiții de siguranță și implementarea măsurilor Planului Național de Relansare și Reziliență, cu cele cinci direcții de finanțare pentru învățământul preuniversitar.

Invitaţi de marcă şi multe intervenţii online

La eveniment au fost prezenți:  Flavius Sirop, subprefect al județului Dolj; prof. univ. dr. Dorel Berceanu, prorector al Universității din Craiova;  Manea Iuliana Cristiana Ciovică, director – adjunct, repectiv medic  Direcției de Sănătate Publică Dolj, col.  Bogdan Vlăduțoiu, inspector șef al ISU Dolj, reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, ai asociațiilor de părinți și de elevi, directori ai unităților de învățământ și inspectori școlari din cadrul ISJ Dolj, în format fizic, iar în mediul online s-au alăturat cca 800 de directori, profesori, părinți, elevi și reprezentanți ai organizațiilor sindicale din fiecare unitate de învățământ.

Stăm bine la vaccinarea cadrelor didactice, mai rău la testarea elevilor

Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei,  Maria Ştefania Manea, a vorbit despre  importanţa vaccinării, s-a arătat mulţumită de cele realizate în Dolj, dar a recunoscut că, în şcoli, testarea este foarte mică. “Din ceea ce am văzut, judeţul dumneavoastră stă bine la vaccinarea cadrelor didactice. Nu sunt specialist, dar medicii de specialitate ne-au sprijinit în această campanie şi le cerem ajutorul în continuare. Este exclusă obligativitatea vaccinării la profesori. Ministerul Educaţiei are obligaţia să intre în parteneriat cu elevii, cu părinţii acestora, cu cadrele didactice, pentru a vedea cum se poate rezolva problema. De aceea, vă solicit  să interveniţi şi să expuneţi cerinţele şi ceea ce preconizaţi să se întâmple. În ceea ce priveşte testarea în şcoli, recunosc că se face foarte puţin. Avem puţine cabinete şcolare, din vari motive. Rămâne şi , deocamdată, o reticenţă, dacă putem să-i spunem aşa, din partea familiilor, la testare şi vaccinare. Cu toţii, trebuie să colaborăm”, a precizat Maria Ştefania Manea. La rândul său, Maria Manea, director – adjunct al DSP Dolj, a menţionat: “Mă bucur pentru această iniţiativă a Ministerului Educaţiei, care ne ajută foarte mult în promovarea vaccinării. Este timpul să acceptăm boala, avem şansa vaccinării, deoarece nu există un tratament împotriva acesteia. Să ne aducem aminte că aşa a fost, la început, şi cu variola, şi cu poliomielita , şi alte boli”.