Ministerul Sănătății intenționează să cumpere o cantitate-record de 3 milioane de doze de vaccin gripal

0
599
Ministerul Sănătății intenționează să cumpere, pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate-record, dublu față de anul trecut, când a cumpărat 1,5 milioane de doze. Ministerul Sănătății a mai achiziționat atât de multe doze de vaccin gripal doar în timpul pandemiei de gripă din anul 2009.

În sezonul 2019/2020 s-au administrat aproape 2 milioane de doze de vaccin gripal în România – cele 1,5 milioane de doze din campania de vaccinare gratuită pentru persoane cu risc și încă aproximativ 500 de mii de doze persoanelor care nu fac parte din categoriile cu risc, dar s-au vaccinat pe cont propriu, explica recent într-un interviu acordat HotNews.ro Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Ministerul Sănătății a anunțat că va cumpăra o cantitate-record de vaccin gripal cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării.

“În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei, arată Ministerul Sănătății.