Salvaţi Copiii a lansat studiul “Analiza situaţiei gravidelor, mamelor şi copiilor din mediul rural”

0
359

Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat marţi studiul “Analiza situaţiei gravidelor, mamelor şi copiilor din mediul rural”, în care este analizat fenomenul copiilor cu copii, naşterile premature, rata de vaccinare scăzută şi riscurile sociale.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Potrivit ultimei analize, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature, se arată în studiu.

“Studiul a pornit din iniţiativa Salvaţi Copiii şi s-a aplecat asupra situaţiei mamelor minore, o situaţia în care România are, din păcate, un alt record negativ. Am încercat în concluziile studiului să le analizăm sociologic, dar şi medical şi să rugăm ministerele de resort să fie prezente la ceea ce putem numi propunere de recomandări. Ele sunt ţintite pe cele trei mari direcţii analizate. Prima dintre ele o pun pe cea medicală, pentru că este cea care cred că este esenţială – şi anume educaţia copilelor şi elevelor încă din şcoală, educaţia legată de particularităţile anatomice, dar şi de tot ceea ce înseamnă naştere şi potenţialul de a ajunge mamă la o vârstă care încă nu ţi-a conferit maturitatea deplină. Sigur că toate celelalte cauze, ca şi cele legate de absenţa în unele medii şi mai ales în mediul rural, a asistenţei ginecologice, pe lângă condiţiile precare din comunităţi, au fost analizate şi mai apoi ne-am conjuncturat în jurul unor propuneri legate de rolul moaşei comunitare, care să fie foarte aproape de aceste mame care, dacă n-au fost educate şi dacă evenimentul s-a produs, ar trebui sprijinite masiv pentru a putea face faţă acestei noi vieţi – viaţa de mamă”, a declarat prof. dr. Mihai Gafencu, preşedinte Salvaţi Copiii.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii, a afirmat că “fenomenul copiilor cu copii este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale”.

Conform principalelor concluzii ale studiului, şase din zece mame minore nu au avut acces niciodată la informaţii privitoare la sănătatea reproducerii sau educaţie sexuală, iar cinci din zece gravide minore şi din cele din gospodării defavorizate nu au fost controlate de medicul ginecolog în sarcină. De asemenea, patru din zece minore au născut prematur, ponderea fiind de patru ori mai mare comparativ cu mamele majore incluse în studiu.

Prof. dr. Nicolae Suciu a declarat că România are cea mai mică rată a natalităţii din UE, aceasta ducând la un spor natural negativ în România de minus 3%.

La rândul său, prof. dr. Silvia Stoicescu a afirmat că cea mai bună soluţie în cazul mamelor este educaţia şi aceasta ar trebui să fie începută încă de la vârsta preşcolară.

Principalele recomandări ale specialiştilor Salvaţi Copiii în urma analizei privind condiţiile de viaţă, locuire şi starea de sănătate a copiilor şi mamelor cu copii sub cinci ani sunt: asigurarea de personal corespunzător şi bine pregătit, alocat în funcţie de nevoi; asigurarea accesului la servicii de supraveghere a sarcinii şi de îngrijire a copilului mic; educaţie pentru sănătatea reproducerii. (Sursa: Agerpres)