Dezvoltarea economiei digitale trebuie valorificată pentru crearea de locuri de muncă pentru tinerii şomeri, dar fiecare categorie de tineri are nevoie de soluţii distincte, bazate pe propriile necesităţi şi aşteptări, a afirmat Victor Negrescu la conferinţa pe care a găzduit-o marţi la Bruxelles. Eurodeputatul a atras atenţia că programele europene pentru combaterea şomajului tinerilor nu dau rezultate fiindcă nu pornesc de la nevoile diferite ale acestora, ci se bazează pe un portret-robot fals şi nerealist.
„Nicio generaţie nu trebuie lăsată în urmă!”, a fost apelul lansat de participanţii la eveniment, care au solicitat decidenţilor europeni politici concrete şi realiste pentru milioanele de tineri europeni din categoria NEETs (tineri care nu sunt nici angajaţi, nici într-un program de şcolarizare sau formare).
„Ştim deja că 19,7% dintre tinerii europeni între 25 şi 29 de ani sunt inactivi, adică nu au un loc de muncă, nu sunt incluşi în sistemul de educaţie sau de formare. În rândul celor de 15-24 de ani, procentul este 12%, iar la categoria 30-35 – de 19,4%. Aceste generaţii pornesc cu un dezavantaj uriaş – sunt deja victimele crizei care a dezechilibrat economia şi societatea europeană. Şi tot ei pot deveni victimele unei crize care abia se conturează: în viitorul apropiat, 90% din locurile de muncă vor necesita abilităţi digitale, estimează experţii.
Este vital ca tinerii să fie ghidaţi şi susţinuţi să se orienteze către acele domenii şi meserii care vor fi relevante în anii care vin. Un bun exemplu este economia digitală, care se află în plină dezvoltare, crescând cu 12% pe an. Sectorul ICT generează în fiecare an aproximativ 120.000 de noi locuri de muncă în Europa. În acelaşi timp, există un deficit de specialişti în acest domeniu, care până în 2020 e estimat să ajungă la 800.000. Dar stimularea unei cariere în acest domeniu poate fi un răspuns doar pentru o parte din aceşti tineri. Mai sunt multe alte categorii care aşteaptă soluţii potrivite”, a afirmat Victor Negrescu.