Sfântul Calinic de la Cernica, sărbătorit în Mitropolia Olteniei

0
83

Duminică, 26 aprilie (a treia după Sfintele Paşti, închinată Femeilor Mironosiţe), este sărbătorită „Aducerea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Mitropolia Olteniei”. Evenimentul duhovnicesc şi istoric a avut loc în perioada 28 aprilie – 5 mai 2012, când Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica au poposit în mai multe locuri de seamă din Mitropolia Olteniei ce au avut legătură cu activitatea pastoral misionară a Sfântului Calinic în Oltenia, precum Catedrala mitropolitană din Craiova, Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin, Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea, Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj şi  Mănăstirea Clocociov din Slatina, judeţul Olt.

Sfântul Calinic de la Cernica este cinstit în mod deosebit în aceste zile în Arhiepiscopia Râmnicului, când se împlinesc şi 165 de ani de la instalarea sa în scaunul de Episcop al Râmnicului. Manifestările dedicate evenimentului au debutat ieri, cu un concert de muzică psaltică bizantină susţinut de cunoscutul interpret grec Theodoros Vassilikos. Astăzi, de la ora 10.00, se va desfășura simpozionul cu tema „Lucrarea duhovnicească și culturală a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului”, iar de la ora 16.30 se va pleca într-o procesiune în cinstea Sfântului Calinic pe străzile centrale ale urbei, cu popasuri de rugăciune la Biserica „Toţi Sfinţii” şi la Biserica „Sfântul Dumitru”.

În ziua de prăznuire, un impresionant sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în faţa Catedralei arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea.