Alertă în Dolj din cauza riscului de inundaţii

0
362

Sute de saci de nisip au fost plasaţi pe malurile mai multor cursuri de apă din judeţ pentru a proteja de inundaţii gopodăriile şi terenurile agricole din apropiere. Râul Jiu a fost ieri sub cod portocaliu de inundaţii în zona Răcari, iar pentru pârăul Desnăţui s-a emis o avertizare de cod galben. Probleme au creat însă şi alte cursuri de apă precum Tesluiul sau Rasnicul.  

În comuna Grecești, satul Grădişte, angajații Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au ridicat, ieri, un dig din 150 de saci de nisip pentru a proteja două gospodării aflate în zonă. Aici nivelul pârâului Rasnic a crescut brusc dimineața, viitura inundând terenurile din zonă. O echipă de intervenţie, dar şi localnici din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru a împiedica revărsarea pârăului Rasnic pe sectorul respectiv. Un alt punct important din judeţ a fost în zona Carpen-Orodel. În urma ploilor abundente din ultimele zile, nivelul apei pârâului Desnăţui a crescut, inundând podul Valea Lungă, amplasat pe DC 61 Carpen-Orodel, drumul comunal fiind blocat. Legătura între cele două localităţi s-a făcut ieri pe rute ocolitoare, la faţa locului fiind prezente echipaje de poliţie pentru a-i direcţiona pe conducătorii auto.

Dig din saci de nisip

Având în vedere cantităţile importante de precipitaţii căzute în ultimul interval de timp în judeţul Mehedinţi, amonte de barajul Dumbrava, nivelul în lacul de acumulare a crescut, apa deversând pe descărcătorul de ape mari. Pentru scăderea nivelului în lac s-au evacuat volume de apă şi pe golirea de fund a barajului. În aceste condiţii, în aval, la intrarea în satul Piria, comuna Argetoaia, s-au luat măsuri de executare mecanizată a unei apărări din pământ pentru protecţia a patru gospodării. Practic s-au amenajat două diguri, unul cu saci de nisip şi altul de pământ cu o lungime totală de 100 de metri. La faţa locului au acţionat 11 lucrători din cadrul SGA Dolj, 50 voluntari din cadrul CLSU Argetoaia, un buldoexcavator, două basculante fiind plasaţi 400 de saci nisip. Totodată, în celălalt capăt al localităţii – ieşirea din satul Piria spre comuna Dumbrava – s-a executat o apărare cu saci umpluţi cu nisip pentru protejarea a două gospodării.

„Formaţia Scăieşti acţionează în aceste zone cu o echipă de  intervenţie alcătuită din 11 muncitori, împreună cu o echipă de intervenţie a SVSU-CLSU Argetoaia, alcatuită din 50 de voluntari, cu următoarele mijloace şi materiale de intervenţie: două autobasculante cu nisip, un buldoexcavator, o autoutilitară, trei autoturisme şi saci cu nisip”, a declarat Marin Talău, ieri, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Tesluiul a dat din nou emoţii

Şi pârâul Teslui a dat mari bătăi de cap localnicilor din comunele pe care acesta le traversează. În comuna Drăgoteşti, satul Viişoara, o formaţie de intervenţie alcătuită din 17 muncitori şi trei angajaţi Tesa a acţionat cu mai multe mijloace şi materiale de intervenţie. Printre acestea trei autobasculante cu nisip, un buldoexcavator, două autoutilitare, un autoturism şi 850 saci cu nisip. Aceştia au completat breşele create la viitura anterioară pe pârâul Teslui în scopul asigurării apărării satului Viişoara. Şi în comuna Gherceşti a fost supraînălţat malul stâng al pârâului Teslui cu 60 de saci de nisip.

În comuna Vârvorul de Jos, satul Dragoia, o echipă de intervenţie alcătuită din opt muncitori şi un angajat Tesa a plasat 50 de saci nisip, pentru a se asigura protecţia unei gospodării, care era în pericol să fie inundată de pârâul Desnăţui.

Cursurile de apă sunt monitorizate în permanenţă

În urma emiterii atenţionării hidrologice privind instituirea codului galben pe pârâul Desnăţui (judetul Dolj), pe Jiu şi pe afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), dar și cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj) s-a luat o serie de măsuri. Printre acestea se numără urmărirea permanentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă, asigurarea fluxului informaţional – decizional între componentele sistemului de management al situaţiilor de urgenţă dar şi constituirea de echipe pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor pârâurilor aflate sub atenţionare.