„Richard III”, adus în Festivalul Internațional „Shakespeare” de actori din China și Africa de Sud

0
472

Organizată sub genericul „Shakespeare al tuturor”, în perioada 23 aprilie – 4 mai, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Shakespeare” de la Craiova cuprinde o serie de spectacole de referință, dacă nu ar fi decât să numim prezența aici a Teatrelor Globe (Marea Britanie) și Vaghtangov (Rusia), precum și a unor teatre sau companii din China, Africa de Sud, România, Lituania, Armenia Ungaria, Polonia și Ucraina. După întâlnirea, din primele zile, cu artiștii londonezi și maghiari, craiovenii sunt invitați astăzi să vizioneze două reprezentații cu cea mai jucată piesă a Marelui Will, despre sângeroasa ascensiune a lui Richard III spre poziția de rege al Angliei.

Una dintre reprezentații este adusă în scenă, de la ora 17.00, de AM Production, în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre din Cape Town (Africa de Sud). Spectacolul regizat de Fred Abrahamse vorbește despre realități curente și scoate în evidență teme precum puterea, corupția și manipularea. Intriga tragediei lui Richard III este spusă ca un thriller politic ritmat, cu design inventiv și uz creativ de păpuși și măști expresive. Spectacolul va fi prezentat, tot în cadrul acestei a IX-a ediții a festivalului, și la Teatrul „Ariel” din Râmnicu Vâlcea – luni, 28 aprilie, ora 19.00.

Cealaltă piesă va fi prezentată, de la ora 20.00, de artiștii Teatrului din Beijing (China). Viziunea regizorală îi aparține lui Wang Xiaoying, în prezent vicepreședinte al teatrului, ca și al Asociației Teatrale Chineze. Autor a numeroase spectacole după marile opere, între care „Fu Sheng”, „Burned by the Sun”, „The Salem Witch”, „Copenhagen”, „Jane Eyre”, „Chopin”, „The Man in Wasteland”, „The Blind City” ș.a., Wang Xiaoying a fost distins cu nu puține premii. Între acestea: Premiul Wenhua (Premiul Splendorii pentru opere teatrale profesionale), Premiul Golden Lion, premiile pentru Cel mai bun regizor și Premiul Criticii al Cao Yu Drama.

Artiștii din Beijing vor poposi, apoi, cu „Richard III” și pe scena din capitală. Două reprezentații ale spectacolului vor fi jucate la Teatrul „Odeon” din București – prima marți, 29 aprilie, a doua miercuri, 30 aprilie, ambele cu începere de la ora 19.00.

Tot astăzi, de la ora 11.00, în Aula „Buia” a Universității craiovene puteți vedea un spectacol al companiei „OKaua” de la Liceul „Al.I. Cuza” din București. Intitulat Yes, I Will!”, acesta o fantezie comică, realizată special pentru anul aniversar Shakespeare 2014. Spectacolul se bazează pe un scenariu propriu, conceput de Ionuț Popescu, și invită spectatorii într-o călătorie miraculoasă alături de Will și prietenii săi actori, cu toții atrași în aventura vieții lor, pe insula magicianului Prospero. Costumele sunt create de Gabriela Bobeș, cea care a realizat și mișcarea scenică, iar distribuția cuprinde un număr de aproximativ 30 elevi-actori.

Week-end-ul se anunță și el unul… de neratat la Festivalul Internațional „Shakespeare”! Doar două repere din program: „Măsură pentru măsură” – spectacol al Teatrului „Vaghtangov” din Moscova, în regia lui Yuri Butusov (sâmbătă, ora 19.00, pe scena Operei Române Craiova), și „Comedia erorilor” – spectacol al companiei „Propeller” din Marea Britanie, în regia lui Edward Hall (duminică, ora 20.00, Sala „Amza Pellea” a TNC).

Teatrul Național din China, afiliat Ministerului Culturii, este o instituție de spectacol cu bogate resurse de creativitate artistică și tradiție culturală, dedicându-se producerii și realizării de teatru chinez modern și antic, dar și punerii în scenă a unor piese străine.

După cum se știe, clădirea Marelui Teatru Naţional a fost proiectată de arhitectul francez Paul Andreu și se află lângă Piața Tian’anmen. Lucrările de construcție au început în decembrie 2001 și s-au finalizat în iunie 2007. Clădirea este acoperită cu sticlă și panouri de titan și are forma unui ovoid. O secțiune care coboară din vârf până la bază este construită ca o cortină de sticlă ce se poate deschide. Toată sticla este antiglonț și, recurgându-se la nanotehnologii, are o rezistență specială la praf, prelingeri de apă și coroziune. Ansamblul are o înălțime de 46,3 metri și o suprafață construită totalizând 210.000 mp.

Sub această cupolă gigantică sunt adăpostite trei spații independente: sala de operă – cu 2.416 locuri, sala de concert – cu 2.017 locuri și cea de teatru – cu 1.040 de locuri. Ele sunt legate prin coridoare suspendate și au pe terasele de deasupra alte spații pentru studiu, recreere ori diverse alte activități.

Programul zilei de astăzi:

  • Ora 9.00, Biblioteca Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: Atelier de teatrologie realizat în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Departamentul de Teatrologie, Management Cultural şi Jurnalism  Teatral din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (coordonator: conf.univ. Carmen Stanciu)
  • Ora 11.00, Aula „Buia” a Universităţii din Craiova: „Yes, I Will”spectacol prezentat de Compania „OKaua” a Liceului ,,Al.I Cuza” din Bucureşti (regia: Gabriela Bobeş şi Ionuţ Popescu) în cadrul programului educativ-formativ (coordonator: Irina Ionescu)
  • Ora 17.00, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Sala ,,Ion D. Sîrbu”: „Richard III” – spectacol prezentat de AM Production, în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre din Cape Town, Africa de Sud (regia: Fred Abrahamse)
  • Ora 20.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Sala ,,Amza Pellea”: „Richard III” – spectacol prezentat de Teatrul Naţional din Beijing, China (regia: Wang Xiaoying)

„Richard III”. Sinopsis

Victoria în război îl face pe Edward Rege al Angliei, iar maiestatea și gloria tronului aprind gelozia și ambiția eroului acestui război, Ducele de Gloucester. Mânat de lăcomie, Ducele creează condiții pentru omorârea fratelui său George Clarence, scăpând astfel de primul impediment, iar apoi o seduce pe Lady Anne și se căsătorește cu ea, ceea ce reprezintă încă un pas spre uzurparea tronului. Apoi creează o schemă pentru a câștiga încrederea și susținerea Ducelui de Buckingham, Lordului Hastings și Lordului Stanley, provocându-le ură pentru Edward al IV-lea. După moartea lui Edward, fiul său, Prinț de Wales, se întoarce la Londra pentru tron. Încă o dată, sofisticatul Duce de Gloucester concepe un plan pentru a-l închide pe tânărul prinț în Turnul Londrei, pentru a păcăli publicul și a-și măcelări oponenții. Într-un final, este încoronat ca Richard al III-lea.

Accedând la tron și sfidând orice virtuți morale, Richard al III-lea face orice pentru a-și satisface capriciile și își trădează susținătorii, dezvăluindu-și toate trăsăturile de tiran. Tronul, ca de fiecare dată, acceptă toți tiranii și curând îi trimite la ghilotina istoriei… Contele de Richmond își trimite trupele pentru a lupta cu izolatul Richard. În noaptea dinaintea ultimei lupte, Richard al III-lea vede sufletele tuturor victimelor sale. Printre condamnări nemiloase, acuze, și reproșuri, Richard nu poate decât să urle disperat: un cal, un cal, regatul meu pentru un cal… Tronul și puterea nu se vor schimba niciodată; ceea ce se schimbă sunt doar oamenii de la succesiune.