Doar cu victorie mai sperăm la Mondiale

0
95

Un prim „11” al României ar costa cât vedeta nordicilor, Eriksen, însă în ultimul meci direct, acum un doi ani şi jumătate, tricolorii au învins Danemarca, scor 2-0, prin dubla lui Keşeru

keseruRomânia trebuie să câştige duminică, meciul de la Cluj, cu Danemarca (ora 21.45), pentru a mai spera la locul de baraj pentru Mondiale şi nici în cazul unei victorii şansele nu ar fi prea mari, ţinând cont de programul dificil.

Luaţi individual, danezii au mai mare calitate decât tricolorii, deşi în ultima dispută directă, amicalul de acum doi ani şi jumătate, de pe Arena Naţională, România s-a impus fără probleme cu 2-0, prin dubla lui Keşeru. Dincolo de caracterul jocului de atunci, unul de verificare, danezii nu i-au avut pe teren pe Eriksen, Delaney sau Schmeichel, jucători cu cotă în Europa. În plus, nordicii au dovedit că şi campionatul intern este superior celui de la noi, după ce campioana lor, FC Copenhaga, a spulberat-o în vara trecută pe Astra Giurgiu, în preliminariile Champions League.

Un prim „11” al denezilor ar fi aproximat undeva în jurul a 100 de milioane de euro, în timp ce titularii lui Christoph Daum ar fi evaluaţi cam la 35 de milioane de euro, tot atât cât valorează vedeta oaspeţilor, Christian Eriksen, coordonatorul lui Tottenham Hotspur, unul dintre cei mai buni pasatori din Premiere League. Cel mai bine cotat jucător român este Nicuşor Stanciu, vândut de FCSB cu 10 milioane de euro. Stanciu are cea mai bună medie de goluri dintre cei care vor fi pe teren duminică seara, el marcând cam o dată la două meciuri pentru echipa naţională.

La portari, danezii au superioritate. Chiar dacă Tătăruşanu este titular la Fiorentina, echipă de Europa League, el a comis periodic gafe la naţională, inclusiv în actualele preliminarii. În schimb, Kasper Schmeichel, fiul legendarului Peter Schmeichel, este mult mai constant şi apără poarta campioanei Angliei, Leicester, calificată în sferturile Champions League datorită portarului danez, care a apărat 2 penalty-uri în dubla cu FC Sevilla.

Ca fundaş dreapta, Benzar este mai bine cotat pe hârtie decât Ankersen, însă dacă vorbim de reprezentare europeană, danezul a fost printre cei mai buni jucători de la FC Copenhaga în grupele Champions League, în timp ce Benzar a fost eliminat în preliminariile Europa League cu Viitorul, după un 0-5 cu Gent.

Şi perechea de stoperi a Danemarcei este una de valoare, indiferent dacă Bjelland sau Vestergaard ar face pereche cu Kjaer. La noi, Chiricheş este rezervă la Napoli, Grigore joacă într-un campionat modest şi e greu de crezut că va fi titular, după prestaţia dezastruoasă cu Polonia. Ar putea fi ales Toşca, însă acesta are dezavantajul staturii în duelul cu masivii atacanţi danezi. Dacă Toşca îi va fi preferat lui Latovlevici în bandă, atunci ambii fundaşi stânga de pe teren ar fi de la Betis Sevilla, fostul stelist fiind coleg la formaţia andaluză cu Riza Durmisi, jucător cu origini albaneze.

La mijloc, cuplul Săpunaru-Marin nu ar fi departe de perechea Kvist-Delaney, deşi fostul căpitan de la FC Copenhaga s-a impus rapid şi în Bundesliga, la Werder Bremen, în timp ce Răzvan Marin are dificultăţi de adaptare la Standard, formaţie de play-out în Belgia.

Danezii fac diferenţa net prin cei 4 jucători de atac, care evoluează la cel mai înalt nivel. Eriksen, Braithwaite, Cornelius şi Jorgensen valorează împreună aproape aproximativ 60 de milioane de euro, iar în acest sezon au marcat 44 de goluri în cele mai puternice campionate. Şi asta în condiţiile în care lipseşte marea speranţă a lui Ajax, Kasper Dolberg, vârful de 19 ani marcând nu mai puţin de 17 goluri în acest sezon pentru „lăncieri”. E adevărat, şi noi avem o absenţă de marcă, Florin Andone fiind suspendat pentru meciul de duminică seara.

În schimb, singurul tricolor cu peste 10 goluri marcate în acest sezon este Claudiu Keşeru, care vine dintr-un campionat mai slab decât Liga I. Oricum, eroul amicalului de acum un an nu este favorit la postul de titular în faţa lui Alibec. La danezi, Jorgensen este golgheterul Eredivisie şi lider cu Feyenoord, în timp ce omologul său, Adi Popa, nu prinde primul „11” la Reading, în liga a doua din Albion. Un echilibru ar exista între Braithwaithe şi Chipciu, deşi primul este golgheter la Toulouse, fostul stelist este titular de drept la Anderlecht, lidera în Belgia şi sfertfinalistă în Europa League.

Portar

Tătăruşanu – Este titular la Fiorentina, locul 8 în Serie A. 42 de selecţii. Cotă: 4,5 milioane de euro.

Schmeichel – Titular la Leicester, campioana Angliei. 24 de selecţii. Cotă: 8 milioane de euro.

Fundaş dreapta

Benzar – Căpitan la Viitorul, liderul Ligii I, are 1 gol şi 6 assist-uri. 4 selecţii. Cotă: 1,6 milioane de euro.

Ankersen – Titular la FC Copenhaga, liderul Danemarcei, 1 gol, 8 assist-uri. 18 selecţii, 1 gol. Cotă: 1,5 milioane de euro.

Fundaş stânga

Latovlevici – Titular la Karabuk, locul 9 în Turcia, 3 goluri, 3 assist-uri. 10 selecţii. Cotă: 600.000 de euro.

Durmisi – Titular la Betis, locul 13 în La Liga, 1 gol, 2 assist-uri. 17 selecţii. Cotă: 2 milioane de euro.

Stoper dreapta

Chiricheş – Rezervă la Napoli, locul 3 în Serie A, 12 meciuri, 2 goluri. 44 de selecţii. Cotă: 6,5 milioane de euro.

Kjaer – Titular la Fenerbahce, locul 2 în Turcia, 19 meciuri, 1 gol. 66 de selecţii, 4 goluri. Cotă: 11,5 milioane de euro.

Stoper stânga

Toşca – Titular la Betis, locul 13 în La Liga. 4 selecţii. Cotă: 1,8 milioane de euro.

Vestergaard – Titular la Monchengladbach, locul 10 în Bundesliga, 25 de meciuri, 1 gol. 12 selecţii, 1 gol. Cotă: 10 milioane de euro.

Închizător

Săpunaru – Căpitan la Astra, locul 5 în Liga I, 5 goluri. Cotă: 1 milion de euro.

Kvist – Titular la FC Copenhaga, liderul Danemarcei. 68 de selecţii, 2 goluri. Cotă: 500.000 de euro.

Mijlocaş box to box

Marin – Titular la Standard Liege, locul 8 în Belgia, 1 assist. 4 selecţii, 1 gol. 20 de selecţii. Cotă: 2,5 milioane de euro.

Delaney – Titular la Werder Bremen, locul 13 în Bundesliga, 7 goluri. 14 selecţii. Cotă: 4,5 milioane de euro.

Decar

Stanciu – Titular la Anderlecht, lider în Belgia, 4 goluri, 3 assist-uri. 11 selecţii, 5 goluri. Cotă: 10 milioane de euro.

Eriksen – Titular la Tottenham, locul 2 în Anglia, 6 goluri, 10 assist-uri. 66 de selecţii, 12 goluri. Cotă 35 de milioane de euro.

Atacant dreapta

Ad. Popa – Rezervă la Reading, locul 5 în Liga a II-a engleză, 1 gol. 23 de selecţii, 4 goluri. Cotă: 1,5 milioane euro.

Jorgensen – Titular la Feyenoord, lider în Olanda, 19 goluri, 12 pase de gol. 22 de selecţii, 6 goluri. Cotă: 9 milioane de euro.

Atacant stânga

Alex Chipciu – Titular la Anderlecht, lider în Belgia, 3 goluri, 8 assist-uri. 26 de selecţii, 4 goluri. Cotă: 2,5 milioane de euro.

Braithwaite – Titular la Toulouse, locul 9 în Franţa, 10 goluri, 6 assist-uri. Cotă: 7.5 milioane de euro.

Vârf

Alibec – Căpitan la FCSB, locul 2 în Liga I, 5 goluri, 3 assist-uri în sezon. 6 de selecţii, 1 gol. Cotă: 2,5 milioane de euro.

Cornelius – Titular la FC Copenhaga, liderul Danemarcei, 9 goluri, 6 assist-uri. 11 selecţii, 3 goluri. Cotă: 2 milioane de euro.